banner388

Türkiye gri listeden çıktı peki şimdi ne olacak: İş insanları yorumluyor!

Mali Eylem Görev Gücü (FATF)’nün 3 yıl sonra Türkiye’yi gri listeden çıkartması üzerine iş dünyası temsilcileri, gelecekte piyasanın nasıl şekilleneceğini yorumladı.

Türkiye gri listeden çıktı peki şimdi ne olacak: İş insanları yorumluyor!

Mali Eylem Görev Gücü (FATF)’nün 3 yıl sonra Türkiye’yi gri listeden çıkartması üzerine iş dünyası temsilcileri, gelecekte piyasanın nasıl şekilleneceğini yorumladı.

28 Haziran 2024 Cuma 22:35
Türkiye gri listeden çıktı peki şimdi ne olacak: İş insanları yorumluyor!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin 3 yılın ardından; Mali Eylem Görev Gücü’nün (FAFT) gri listesinden çıkartılması üzerine konuştu. Bu hamlenin ihracatçılar ve iş dünyası adına yepyeni fırsatlar getireceğini vurguladı. MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, "FATF'ın ülkemizi gri listeden çıkarması, Türk iş dünyası temsilcileri olarak bizleri oldukça memnun etmiştir" açıklamasında bulundu.

ULUSLARARASI BANKALAR VE FİNANSAL KURUMLAR TÜRKİYE’YE GÜVENECEK

Mustafa Gültepe, konuyla ilgili yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin gri listede yer alması, gerek uluslararası ticaretimizi gerekse finansal piyasalarımızı yıpratan sorunlardan biriydi. Listeden çıkmamız, ihracatçılarımız ve iş dünyamız için yeni fırsatların kapılarını aralayacak." Sözlerini kaydetti. Uluslararası bankaların ve finansal kurumların artık Türkiye’ye daha güvenle yaklaşacağının altını çizen Gültepe, "Dolayısıyla finansal işlemlerimizi rahatlatarak yabancı yatırımların ülkemize yönelmesini teşvik edecek. Mali Eylem Görev Gücü'nün aldığı karar ülke ekonomimiz için bir dönüm noktası. 2028 ihracat hedeflerimiz çerçevesinde yeni yatırımlara ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde, kararın bizim için önemi büyük. Yeni yatırım fırsatları için heyecanlıyız. Kararın ülkemize ve ekonomimize hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde açıklamasını sonlandırdı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, "Bilhassa yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasını müteakip ekonomi politikalarında daha şeffaf ve daha açık iletişimli bir döneme geçilmesi, ülke ekonomimizin uluslararası kamuoyu nezdinde güvenilirliğini gözle görünür bir şekilde artırmıştır." Şeklinde konuştu. Türkiye’nin CSD risk primi verileri kapsamında son 4 senenin en düşük seviyelerine gerilediğini belirten Asmalı; kredi derecelendirme kuruluşlarının da yukarı doğru revizyonlarını işaret etti, gri listeden çıkmamızın en açık belirtisidir dedi. Asmalı konuşmasına, "Bu kapsamda OECD bünyesinde faaliyet gösteren FATF'ın ülkemizi gri listeden çıkarması, Türk iş dünyası temsilcileri olarak bizleri oldukça memnun etmiştir. Bilhassa terörün finansmanı ile mücadele noktasında dünyanın sayılı ülkelerinden biri olan ülkemiz, böylece haksız bir ithamdan da kurtulmuştur. Bu vesileyle, gecikmeli de olsa hakkın yerini bulmasından MÜSİAD ve iş dünyası olarak memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz." İfadelerini ekledi.

ULUSLARASI ARENADA ELİ DAHA GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de bahsi geçen konuyla ilgili açıklamada bulundu, "Türkiye şimdi hak ettiği yerde. 2,5 yıldır zaten olmaması gereken bir listedeydi." Şeklinde konuştu. Avdagiç, "Ülkemizin FATF'ın gri listesinden çıkması, iş ve yatırım ortamımızı daha da güçlendirecek. FATF'ın yeni durum tespiti, ekonomi yönetimimizin kararlılıkla uyguladığı program ve yapısal reformlarla birleştiği zaman, küresel sermaye akışı ve iş perspektifinde yeni kapılar aralayacaktır. Ayrıca, uluslararası finans kuruluşlarının Türk şirketleriyle işlem yapma isteğine de taze bir güven getirecektir.” Analizini aktardı.

Anadolu Aslanları İş adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın; son dönemlerde gerçekleştiren sağlam adımlarla FATF’nin Türkiye’yi 3 sene ardından listeden çıkarttığını dile getirdi, bu karar ile uluslararası arenada Türkiye’nin eli güçlenecektir sözlerini ekledi. Bu karar çerçevesinde uluslararası yatırım fonlarının da Türkiye’de tekrar yatırım imkânı elde edeceğini aktaran Aydın, "Ülkemizin FATF'ın gri listesinden çıkması, iş ve yatırım ortamımızı daha da güçlendirecek. FATF'ın yeni durum tespiti, ekonomi yönetimimizin kararlılıkla uyguladığı program ve yapısal reformlarla birleştiği zaman, küresel sermaye akışı ve iş perspektifinde yeni kapılar aralayacaktır. Ayrıca, uluslararası finans kuruluşlarının Türk şirketleriyle işlem yapma isteğine de taze bir güven getirecektir.” İfadelerini kullandı.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ise Türkiye’nin gri listeden çıkması hakkında gerek marka gerekse ülke ekonomi bazında büyük adım atıldığını dile getirdi. FATF tarafından alınan bu karar ile; Türkiye ekonomisine olan güvenin artacağını ve uluslararası finans kuruluşlarının Türk firmaları ile iş birliğine daha sıcak kanlı bakacağını vurgulayan Öncel, "Ülkemizin hak etmediği listeden çıkarılması markalarımızla ilgili algının güçlenmesine de mutlaka önemli katkı sunacak. Markalarımızın dünyaya sağlam adımlarla açılması ve yeni yurt dışı ortaklıklar yapabilmelerinin yolunu açan kararın hayırlı olmasını diliyorum." Sözlerini ekledi.

Son Güncelleme: 28.06.2024 22:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
i, 2024-06-29 08:04:30

Başardık yaşasın ama bu duruma kim getirmişti ya .......