banner388

Kirli suyla temas yüzücü kulağı riskini arttırıyor

Yaz sıcaklıklarının artmasıyla dış kulak yolu enfeksiyonlarında da artış gözlemlendi. Bunun nedeni ise kirli su. Özellikle yüzücü kulağı olarak bilinen rahatsızlığa dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.

Kirli suyla temas yüzücü kulağı riskini arttırıyor

Yaz sıcaklıklarının artmasıyla dış kulak yolu enfeksiyonlarında da artış gözlemlendi. Bunun nedeni ise kirli su. Özellikle yüzücü kulağı olarak bilinen rahatsızlığa dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.

18 Haziran 2024 Salı 15:59
Kirli suyla temas yüzücü kulağı riskini arttırıyor

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Baklacı, yaz aylarında çokça görülen dış kulak yolu enfeksiyonuyla ilgili önemli bilgiler aktardı. Baklacı, özellikle yüzücü kulağı olarak bilinen durumun altını çizdi.

Dr. Baklacı, sıcakların artmasıyla dış kulak yolu enfeksiyonlarında doğru oranda arttığını bildirdi. Havuz ve deniz suyu, sık sık suya dalma ve duş alma gibi durumları işaret eden Baklacı, "Yaz aylarında dış kulak yolu enfeksiyonu oranları artış göstermekte. Bunun nedenleri arasında daha çok havuz suyu, deniz suyu teması, sık duş alma alışkanlığı gibi aktiviteler yer almaktadır. Bu gibi durumlarda normalde olması gereken dış kulak neminden daha fazla neme maruz kalıyoruz. Mikropların da çoğalması için bir ortam hazırlamış oluyoruz. Bu durum da dış kulak yolu iltihaplarının artışına neden olmakta" ifadelerini kullandı.

DAHA SIK TEKRARLAYABİLİYOR

Dr. Baklacı; sık suya girmenin veya sık kirli su ile temas etmenin enfeksiyon riskini bir hayli yükselttiğini belirtti. Baklacı, "Özellikle kirli su temasıyla birlikte dış kulak yolumuz patojenlere karşı bir yatkınlık kazanıyor. Sık yüzenlerde, işitme cihazı kullananlarda, dış kulak yolu egzaması gibi dış kulak yolu enfeksiyonları biraz daha ağır seyredebiliyor. Bunların kronik hale gelmesiyle birlikte yüzücü kulağı denilen tablo meydana geliyor. Bu tablo normal dış kulak yolu enfeksiyon iltihaplarına göre daha ağır ve uzun süre tedavi gerektiriyor. Tekrarlama oranı daha fazla oluyor" şeklinde konuştu.

UZMAN DESTEĞİ ALMADAN TEDAVİ ZOR

Dış kulak yoluna herhangi bir nesne ya da su kaçması halinde derhal uzman yardımı alınması gerektiğini ifade eden Baklacı, "Dış kulak yolumuza su veya yabancı cisim kaçtığında bunu travmatize etmeden veya kendi yöntemlerimizle çıkartmamız çok mümkün değil. Bu sebeple kulak burun boğaz uzmanına mutlaka görünmemiz gerekiyor. Daha steril şartlarda daha uzman tekniklerle giderilmesi gerekiyor. Aksi halde yabancı cisimler enfeksiyona neden olabilir veya yabancı cisim kulak zarına travma uygulanması halinde orta kulağa kaçabilir" sözlerini ekledi.

TEDAVİ ESNASINDA HASTALARIN OLABİLDİĞİNCE SUDAN UZAK DURMASINI ÖNERİYORUZ

Bireylerin yaşayabileceği enfeksiyon belirtileri ve tedaviyle ilgili bilgilendirmede bulunan Baklacı, "Dış kulak yolu enfeksiyonlarında semptomlar genellikle ağrı, kulak akıntısı, kulakta kaşıntı, kızarıklık ve kulakta dolgunluk gibi şikayetlerle hastanemize başvurmakta. Tedavi süreci şöyle; dış kulak yolumuza tatbik edeceğimiz antibiyotikler, ağrı kesiciler ve ödem damlaları, daha ağır olgularda ağızdan alınan ilaçlarla ve destek tedavileri uygulamaktayız. Bu süreçte hasta kesinlikle dış kulak yoluna travma uygulamamalı ve yine sudan korunmayı öneriyoruz" sözleriyle sudan korunmanın altını çizdi. 

KİRLİ SUYA GİREBİLECEĞİMİZ DURUMLARDA KULAK TIKAÇLARINI İHMAL ETMEYİN

Kirli suya maruz kalınması gibi durumlarda enfeksiyon riskinin arttığı ve olası bir enfeksiyonun şiddetleneceğini belirten Dr. Baklacı, “Kirli suya maruz kaldıysak veya kirli suya maruz kalacağımız ortamlarda su aktiviteleri yapıyorsak mutlaka kulaklarımızı kulak tıkaçları ile tıkamalıyız. Travma uygulayacak hareketlerden kaçınmalıyız" ifadelerine yer verdi. 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.