Hazine ve Maliye Bakanlığı Sayıştay Başkanlığı, belediyelere ilişkin 2022 yılı raporunu yayınladı. Hayvanlara ilişkin daha öncede gündeme gelen Canik Belediyesi'nin sokak hayvanları için görevlerin yerine getirilmediği gün yüzüne çıktı. Sayıştay raporuna göre, "Hayvan Bakımevi Kurulmaması ve Bu Amaçla Ödenek Ayrılmaması" başlığı altında Canik Belediyesi'nin sokak hayvanları için ayırması gereken bütçeyi farklı alanlarda kullandığı belirtildi.
Sayıştay raporunda şu ifadelere yer verildi:
Hayvan Bakımevi Kurulmaması ve Bu Amaçla Ödenek Ayrılmaması
İdare tarafından hayvan bakımevleri kurulmadığı ve bu amaçla bütçesinden ödenek ayrılmadığı tespit edilmiştir.
Hayvanların rahat yaşamı ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini, acı, ıstırap ve eziyet çekmelerini engellemek ve mağduriyetlerinin giderilmesini amaçlayan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na 09.07.2021 tarihli ve 7332 sayılı Kanun’un 16’ncı maddesi ile geçici 4’üncü madde eklenmiştir. Buna göre; büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yetmiş beş bini aşan belediyelere 31/12/2022, diğer belediyelere ise 31/12/2024 tarihine kadar hayvan bakımevlerini kurma, maddenin yürürlüğü girmesinden itibaren üç yıl süreyle bu amaç ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde beşi oranında kaynak ayırma yükümlülüğü getirilmiştir. Bahsi geçen düzenleme 14.07.2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
T.C. Sayıştay Başkanlığı Samsun Canik Belediyesi 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 45 Canik ilçe nüfusu 2021 yılı sayım sonuçlarına göre 99.369 kişidir. Dolayısıyla Canik Belediyesi tarafından 31.12.2022 tarihine kadar hayvan bakımevlerinin kurulması ve bu amaçla 2021 yılından başlayarak bütçesinden %0,5 (binde beş) payın ayrılması gerekmekteydi.
İdare’ce 2022 yılı içinde ilgili kurumlara yazılan yazı ile sokak hayvanları için bakımevi yapılması planlanan alanla ilgili herhangi bir sakıncanın olup olmadığının sorulduğu ve ilgili kurum görüşleri alınarak dosyanın Amasya Orman Bölge Müdürlüğüne gönderildiği, yazışmalar bitirildikten sonra hibe başvurusu yapılacağı bilgisi alınmıştır.
Ancak İdarenin yazışmaları zamanında yapması ve mevzuatta belirtilen süre sonuna kadar hayvan bakımevlerini kurması ve bu amaçla 2021 yılı bütçesinin kesinleşmesinden başlayarak gerekli ödeneklerin ayrılması gerekmekteydi.
İdare tarafından 31.12.2022 tarihi itibariyle hayvan bakımevleri kurulmamış ve bu amaca yönelik ödenek tahsis edilmemiştir. Diğer taraftan İdare hibe başvurusu yapacağını belirtse de, Kanun koyucu gerekli ödeneklerin bütçeden ayrılmasını şart koşmuştur. Dolayısıyla İdare ilk aşamada ödeneklerini ayırmalı ve bakımevlerini kurma yükümlülüğünü yerine getirmeli, sonrasında gerek görürse başvurularını yapmalıdır.
Kamu idaresi özetle, 29.12.2022 tarihinde bakımevi yerinin tahsis edilmesi için, Amasya Orman Bölge Müdürlüğüne resmi yazı ve elden posta ile ilgili yazışmaların iletildiğini, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünün onay yazısı sonrasında gerekli planlamalar yapılarak hibe işlemleri başlatılacağını ve konunun takibi ve işlemlerinin hassasiyetle devam ettiğini ifade etmiştir.
Yapılan açıklamalar uyarınca, İdare tarafından hayvan bakımevleri kurma yükümlüğünün daha fazla geciktirilmeden yerine getirilmesi, hayvanların bakımı ve korunması ile rehabilite edilmesi bakımından önem arz etmektedir.
Hayvanı sevmeyen insanı sevmez