banner388
banner390
banner408

Şarbon açıklaması: Samsun’da karantinaya alınan bölge yok

Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, Samsun'da büyükbaş hayvanlarda şarbon hastalığına rastlanmadığını ve karantinaya alınan bölge olmadığını söyledi.

Şarbon açıklaması: Samsun’da karantinaya alınan bölge yok

Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, Samsun'da büyükbaş hayvanlarda şarbon hastalığına rastlanmadığını ve karantinaya alınan bölge olmadığını söyledi.

07 Eylül 2018 Cuma 16:56
Şarbon açıklaması: Samsun’da karantinaya alınan bölge yok

Samsun haber - Samsun'da sosyal medyada hızla yayılan şarbon vakaları iddialarıyla ilgili Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan açıklama yaptı.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü sosyal medyadaki iddiaların asılsız olduğunu açıkladı.

"HER ET TÜKETİLMEMELİ"

Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan ise karantinaya alınan bölgelerin ve şarbonun rastlandığı hayvanın olmadığını belirterek, "Samsun’da bir şarbon vakası söz konusu değil. Şarbon haberi çıkan yer Samsun Tepecik değil, İzmir Tepecik. Samsun’da böyle bir vakaya rastlamadık. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, bu konularla ilgili çok iyi çalışıyor. Saha çalışması ve aşılama konusunda gayet iyi çalışıyorlar ve sık denetimler uyguluyorlar. Bu vakaların şu anda olmaması, olmayacağı anlamına gelmez. Vatandaşlarımız et alırken dikkatli olacak. Mezbahada kesilen hayvanlar kontrol edilecek. Çünkü bu tür hastalıklı hayvanları sadece veterinerler tespit edebiliyor. Dolayısıyla veteriner kontrolünden geçmeyen hiçbir etin tüketilmemesi gerekiyor” dedi. 

"ŞARBONLU HAYVANA RASLAMADIK"

Samsun'da şarbonun olmadığını vurgulayan Doğan, "Şarbon hastalığına sadece Brezilya ya da Uruguay’dan getirilen hayvanlarda rastlanılmaz. Türkiye’deki hayvanlarda da bu hastalığa rastlanılabilir. Şarbonlu hayvan kesildiği ya da öldüğü yerde biten ot, 20-30 sene şarbonlu olarak biter diye biliyoruz. Şarbon virüsü en dayanıklı virüslerden biridir. Bunu sadece yurt dışından gelen hayvanlara bağlamak doğru değildir. Demek ki dışarıdan gelen hayvanların karantinası ve kontrolleri doğru olarak yapılamadı. Şarbon, ottan veya samandan geçmiş olabilir. Kesilen bir hayvanın yarasından bulaşabilir. Bize, ilgililer tarafından nefes alma yöntemiyle şarbonun geçmeyeceği söylendi. Şu anda şarbonlu hayvana rastlamadık. Bir şarbon tehlikesi de yok. Yetkililer Samsun’da çok güzel bir şekilde aşılama ve saha araştırması yapıyor. Türkiye’de hayvan hastalıklarıyla ilgili mücadele konusunda en iyi illerden bir tanesi Samsun olarak kabul ediliyor" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Atif 2018-09-07 19:52:59

Şansa yaşıyoruz denetim 0