banner388
banner390
banner408

2017 yılı tarihe geçti

Samsun Eğitim İş Sen Sendikası Başkanı Rüstem Kara 2017 yılı Eğitim – Öğretim yılındaki değişiklikler hakkında “özellikle kamuoyunda tartışıldığı sınav sistemi olarak bir dönem tarihe geçmiş oldu” dedi.

2017 yılı tarihe geçti

Samsun Eğitim İş Sen Sendikası Başkanı Rüstem Kara 2017 yılı Eğitim – Öğretim yılındaki değişiklikler hakkında “özellikle kamuoyunda tartışıldığı sınav sistemi olarak bir dönem tarihe geçmiş oldu” dedi.

18 Aralık 2017 Pazartesi 17:38
2017 yılı tarihe geçti

Samsun haber - Samsun Eğitim İş Sen Sendikası Başkanı Rüstem Kara 2017 yılı Eğitim – Öğretim yılındaki değişiklikler hakkında konuşan Kara, “Sınavda okul başarı puanının olmaması bu öğrencilerimizi rahatlattı. Ama hala kaygılarını veliler de öğrenciler de yaşıyor. Adrese dayalı öğrenci yerleştirmede bizim çocuklarımız acaba nasıl yerleşecek diye bu belirsizlik devam ediyor. 2017 Eğitim öğretim yılı özellikle kamuoyunda tartışıldığı sınav sistemi özellikle kamuoyunda bir dönem olarak tarihe geçmiş oldu. Özellikle üniversiteye yerleştirmede ilk defa çok büyük kontenjan açık kaldı” ifadelerini kullandı.

“Kamuoyunda tartışıldığı sınav sistemi olarak bir dönem tarihe geçmiş oldu”

2017 yılının en fazla sınav sisteminin konuşulduğundan bahseden Kara, “2017 Eğitim öğretim yılı özellikle kamuoyunda tartışıldığı sınav sistemi olarak bir dönem tarihe geçmiş oldu. Daha doğrusu en fazla sınav sisteminin konuşulduğu eğitim öğretim yılı oldu. Çünkü okullar başlamış bütün öğretmenler bütün okullardaki öğrenciler belirli alanlara yönelik eğitim öğretimle ilgili hem okullarındaki dersleri hem kursları ve hem de bazı öğrencilerimiz sınava hazırlık için dershaneleri seçmişlerdi. Bu Teog Sınavının zorunlu olması tamamen kaldırılması ortada bir sıkıntı yaşandı. Yerine ne gelecek beklentisi oldu. Öğrencilerde velilerde bu süreçte tereddütlü bir şekilde bekleyiş içindeydiler. Sonuçta belki eskisine göre daha iyi olan bize göre de olumlu yönleri olan Teog Sınavının yerine gelen yeni sınav sisteminde olumlu olan şey sınavın zorunluluğunun kalkması. Sınavda okul başarı puanının olmaması bu öğrencilerimizi rahatlattı. Ama hala kaygılarını velilerde öğrencilerde yaşıyor. Adrese dayalı öğrenci yerleştirmede bizim çocuklarımız acaba nasıl yerleşecek diye bu belirsizlik devam ediyor” diye konuştu.

“Karar tekrar gözden geçirildi”

 2018’de ne gibi değişikler olması gerektiğinden bahseden Kara, “2018’le ilgili olarak Yüksek Öğretime Geçişte aynı değişiklikler var. Yüksek Öğretime Geçişte de önce tereddüt yaşandı. Sadece Matematik ve Türkçe yetenekleri üzerinden olunacağı bütün planlarını ona göre yapmış olan öğretmenlerimiz derslerde büyük sıkıntı yaşadılar. Karar tekrar gözden geçirildi. Bu sefer bizim dediğimiz gibi diğer alanlardaki derslerde Fen Bilgisi, Sosyal Bilimler gibi dersleri sınav sürecinde sorulacağı açıklandı. Ancak bu sefer de yerleştirmeyle ilgili belirsizlikler var. Sınavda ve sınavın uygulayışında belirsizlik vardı. Onunla ilgili bir ara verileceği söyleniyordu. Dolayısıyla 1.sınavla 2.sınav arasında o konuda velilerimizin bir beklentisi var. Üniversitede öğrencilerimiz bir üniversite tercihi yapacaklar. Bir üniversiteye yerleşecekler. Doğru bir yönlendirme ve yöneltme olmalı” diye ifade etti.

“Öğrencilerimize başarısız damgasını vuran sınav sisteminin değişmesi lazım”

Ezberci sistem yerine yeteneklere yönelik bir sistemin gelmesi gerektiğini söyleyen Kara, “Bizim itirazımız şudur. Öğrencileri sadece sınavlara ve özel eğitime, derslere mecbur bırakan bu sistemin yerine daha çok yeteneklerine göre öğrencilerimizin seçim yapabileceği bir sınav sistemi olması gerekir. Bütünüyle üniversitedeki akademisyenler Eğitim Sendikalarının Temsilcileri bu konuyla ilgili alanında uzman kişilere danışılarak bir sınav sistemi oluşturmak ve bu Milli Eğitimin politikası olarak devam ettiriliyor. Öğrencilerimize başarısız damgasını vuran sınav sisteminin değişmesi lazım” diye konuştu.

“İlk defa çok büyük kontenjan açık kaldı”

Teog ve üniversiteye geçiş sınavları ile 2017’deki başarı hakkında konuşan Kara, “Aslında burada özellikle üniversiteye yerleştirmede ilk defa çok büyük kontenjan açık kaldı. Bu da üniversitelere ilginin azalması anlamına gelmektedir. Sadece üniversite açısından üniversite açmanın yeterli olmadığı dolayısıyla mesleki yönlendirmenin gerekli olduğunu ortaya koyan bir sonuç” diye konuştu.

Haber: Müberra TAŞÇI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
misafir 2017-12-19 08:48:38

tepki olmuştur bir ikincisi hangi başarıyla çocuklar kazanacak üniversiteyi dersler sıfır eğitim sıfır hükumetimiz müfredat o kadar çok değiştiki bu dönemde bakalım o çocukların hakkını kim nasıl nerde ödeyecek