Samsun haber - Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, Samsun’daki altın fiyatları ve sektörle ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Özman, sektöre olan talebin azalmasının iki nedeni olduğunu ifade ederek yeni iletişim teknolojilerinin talebin azalmasında etkisi olduğunu belirtti.
Altına yatırım olmamasının 2 nedeni var
Artık eskisi gibi altına yatırım olmadığını ve bunun 2 nedeni olduğunu söyleyen Başka Özman, “Bundan 10-20 yıl önceki işleri tabi ki de bulamıyoruz çünkü gram bazında potansiyel olarak bir düşüş var. Eskiden 10 gram altın satabiliyorsak bugün 3-4 gram satabiliyoruz. Eskiden insanların altına olan düşkünlükleri çok daha fazlaydı ama artık öyle değil. Bunun 2 sebebi var. Birinci olarak insanlar altına ulaşmakta zorlanıyor veya gelir düzeyi düşmeyenlerin de harcama kalemleri çok arttı. İnsanlar eskiden çok ciddi derecede kolye, yüzük ve bilezik takmayı çok fazla seviyorlardı. İnsanların Tüketim alışkanlıkları değişti. Artık çocukların elinde bile telefon, tablet gibi büyük bütçeli teknolojik aletler bulunmaya başlandı. Artık internet diye bir ağ yaygınlaştı ve insanlarda marka merakı başladı. Bütün bu nedenlerden dolayı insanların altın alma oranı da maalesef düşmüş oldu. Hatta tüm bu nedenlerden dolayı gençlerin altına merakı da azalmış oldu. 2. Sebep ise artık eskiden gelişmekte olan ülkelerin tamamında yatırım aracıydı. Enflasyon çok yüksekti ve bu yüksek enflasyonda insanlar reel faiz alamıyordu. Bu yüzden insanlar altına yatırım yapıyorlardı. Günümüzde ise altına yatırım yapmak yerine daha farklı yöntemler deniyorlar. Örneğin insanlar yatırım için bankaları kullanıyor” şeklinde ifade etti.
“Altın fiyatlarında bir düşüş oldu”
24 Haziran seçimlerinden sonra altın fiyatlarında düşüş olduğunu söyleyen Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, “24 Haziran’dan sonra altın fiyatlarında bir düşüş oldu. Altın fiyatlarında daha fazla düşüş olacak mı bilmiyorum ama şuan ki fiyatlar normal durumda. Ramazan ayında sektörde çok fazla durgunluk oldu. Ramazan ayından ve 24 Haziran seçimlerinden sonra da işlerimiz kıpırdanmaya başladı. Artık işlerimiz açıldı ve bir potansiyel oluşturuldu. Karadeniz Bölgesi’nin bazı illerinde fındık üretimi olduğu için insanlarda nakit para bulunuyor ve bu da altın alımlarını yükseltebiliyor. Samsun memurla emeklilerin şehri olduğu için bizim iş sezonumuz okulların kapanması ve ramazan ayının bitmesi ile başlıyor” diye konuştu.
“Avrupa’da mücevher sektörü olarak geçiyor”
Artık gündelik takıların satılmadığını ve insanların kullanmadığını belirten Özman, “Avrupa’da kuyumculuk sektörü hala devam ediyor ama adı mücevher olarak geçiyor. Artık gündelik takılacak ürünler değil de daha özel günlerde takılacak ürünler satılıyor ve kullanılıyor. Artık ülkemizde de kuyumculuk sektörü kendini mücevherciliğe doğru değiştirmek zorunda kaldı. Biz buna sektör devşiriliyor diyebiliriz” dedi.
Müberra TAŞÇI