Samsun haber – Samsun’a “Anne Ben Artist Oldum” adlı tek kişilik oyununun gösterimi için gelen gazeteci İrfan Değirmenci, oyununun içeriği hakkında, “Oyunumuz tek kişilik bir gösteri. Ben başıma gelenleri anlatıyorum. Aslında bu sadece benim başıma gelenler değil bu ülkede okuduğu bölümle ilgili mesleği yapma şansına sahip olamayan yüz binlerce işsiz gencin ve senelerce çalıştığı akademiden bir gece yarısı yayınlanan kanun hükmünde kararnameyle kovulan, açlığa mahkum edilen akademisyenlerin, yıllardır çalıştığı yerin yüzlerce metre altındaki maden ocağından sendikalı olmak istediği için kovulan madencilerin, tünelin ucunda ışığı görmekte zorlanan umutsuzluğa kapılan milyonlarca insanın öyküsü. Doğru bildiğini söylemekten vazgeçmediği için cezalandırılanların öyküsü. Tabi ki tüm bu ağır sorunları iki buçuk saatlik tek bir gösteride anlatmanın bir yöntemi de insanları umuda sevk etmek. Ama yersiz boş bir umuda değil. Dolayısıyla ben gülüyoruz ağlanacak halimize diyorum” diye konuştu
“Hayat devam ediyor”
Tiyatroya ilgisinin lise yıllarında başladığını ama şuan mecburiyetten dolayı bu işi yaptığını söyleyen Değirmenci, “Bir zorunluluktan ortaya çıktı. Biliyorsunuz ben 20 sene televizyonda habercilik yaptım. O televizyon haberciliği sonunda bugün geldiğimiz noktada artık hiçbir televizyonda habercilik yapamıyorum. Ama hayat devam ediyor bende çalışmak durumundayım. Televizyonda anlattığım gerçek yaşanmış öyküleri bulabildiğimiz sahnelerde anlatmayı sürdürüyorum. Anneme de bu projeyi ben artist olacağım diye açıkladım. Projenin adı da böyle kaldı. Annemde artist olacaksan tam artist ol ve hakkını ver dedi. Televizyona benzemez sahne işi seyirci sahne ve salonlara bilet parası verip gelecek bunun karşılığını tam olarak vermelisin dedi. Ben de elimden geleni yapıyorum. Üniversitede Gazetecilik öğrencisiyken Konservatuvar sınavına girmiştim. İki aşamalı sınavın ilk aşamasını ilkini kazandım ama ikinci aşamayı kazanamadım. Tiyatroya öyküm lise çağlarında da vardı. Benim yaptığım şey bir tiyatro oyunu sergilemek değil. O profesyonel tiyatro oyuncularının işi. Ben seyirciyle dertleşiyorum. Derdi olanın derdini anlatabileceği yerlerden birisi de sahne” diye ifade etti.
“Dönmek isterim”
Tekrar eski işine dönmek istediğini dile getiren Değirmenci, “Her şeyi televizyondan daha açık ve net anlatabildiğimiz eski zamanları özlüyorum. O televizyonun içinde ben var olurum ya da olmam ama günün birinde televizyonlar yeniden insanlara gerçekten haber dinletmeye başlayacaklar. Çünkü böyle devam etmez. İnsanlar adı haber bülteni olan ama içeriği haber olmayan şeyler izletiyorlar. Herkeste artık bunun farkında. 20 yıl boyunca yaptığınız bu işi bir günde pat diye bırakmanızı istiyorlar. Dönmek isterim tabi. Dönebilecek olursam günün birinde Türkiye’de medya tamamen değişmiş olacaktır” dedi.
“Haber yapmak için gelmiştim”
Samsun’a daha önce defalarca geldiğini ve burada olmaktan bir kez daha çok mutlu olduğunu söyleyen Değirmenci, “Samsun kurtuluş mücadelesinin başladığı yer. Çok anlamlı, çok özel bir yer. Yeniden tünelin ucunda ışığı görebileceksek günün birinde onunda yeniden Samsun’dan başlayacak ve doğacak bir umut ışığıyla olacağını düşünüyorum. Bugün kendimizi bir kez daha çok iyi hissettik. Samsun’da adım attığımız her yerde Atatürk’ümüzü gördük. Bandırma Vapurunun yanından geçtik. Samsun’da olmak hoşuma gidiyor. Ben 10 yıl muhabirlik yaptım. Daha öncede defalarca haber yapmak için gelmiştim. Dünyada eşi benzeri olmayan güzelliklere ve tabiata açılan bir kapı. Beni sevenler sahnede gördükleri zaman hem ağlıyorlar hem de gülüyorlar. Ağlıyoruz sonrada kalkıp gülüyoruz hatta oynuyoruz. Bu güne kadar genellikle kadın izleyiciler dolduruyor salonu. Ülkemin cesur kadınları iyi ki varlar” şeklinde konuştu.
Müberra TAŞÇI