Samsun Haber – Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tekin Balcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen ‘koruyucu aile hizmeti’ hakkında açıklamalar yaptı.
Samsun’da Kaç Tane Koruyucu Aile Var?
Samsun’da şu anda mevcut koruyucu aile sayısının 132 olduğunu ve koruyucu ailelerinin yanında kalan çocuk sayısının 148 olduğunu belirten Balcı, Samsun’un koruyucu aile sayısında Türkiye genelinde 7. Sırada olduğunu söyledi.
Koruyucu aile hizmetini çok önemsediklerini ifade eden Tekin Balcı, “Koruyucu aile en ideal çocuk bakım yöntemidir. Koruyucu aile hizmetini kurum olarak çok önemsemekteyiz. Çocuklarımız koruyucu aile yöntemiyle, 18 yaşına kadar aile ortamında yaşayabilmekte ve böylelikle kurum bakımındaki örselenme veya olumsuz gelişmelerden kurtulmaktadır. Bir çocuğun koruyucu ailesi olmak, çocuğun olduğu kadar ailenin de hayatını değiştirmektedir. Ailelerin vereceği bu önemli karar bir çocuğun daha geleceğe umutla bakmasını sağlayacaktır. Koruyucu aileleri diğerlerinden farklı kılacak olan şey, bir çocuğa yardım etmek konusundaki duyarlılığı ve onun geleceğini şekillendirmek adına vereceği katkıdır. Biz de bu nedenle Samsun’daki koruyucu aile sayısını arttırmak istiyoruz” dedi.
Koruyucu Aile Hizmetinden Kimler Yararlanıyor?
Balcı, “Çeşitli nedenlerle kendi ailesinden ayrılmak zorunda kalan, öz ailesi bulunan ancak ailesince bir süre için bakılamayan, kurum bakımında ve zaman içerisinde uygun bakım modeli belirlenecek olan, öz ailesinin yanına döndürülebilecek çocuklar koruyucu aile hizmetinden yararlandırılabilir” diye konuştu.
Koruyucu Ailenin Sorumlulukları Nelerdir?
Koruyucu ailelerin üstlenmesi gereken sorumlulukları açıklayan Balcı, “Koruyucu ailelerin, çocuğun temel ihtiyacını karşılamak, çocuğun fiziksel ve psiko-sosyal gelişiminin sağlıklı olabilmesi için gerekli şartları sağlamak, çocuğun yeteneklerinin ve becerisinin el verdiği ölçüde öncelikle eğitim ve öğretiminin yanında bir meslek edindirilmesi için gerekli çabayı göstermek, varsa çocuğun öz ailesi ve akrabaları ile uygun görülen şekil ve zamanda onlarla görüşmesini sağlamak ile çocuğa hizmet sunan kişilerle işbirliği içerisinde çalışmak ve süreç içerisinde gelişen, hizmetin gerekli kıldığı yükümlülükleri yerine getirmelerin gerekmekte” şeklinde konuştu.
Koruyucu Ailelere Sağlanan İmkanlar
Koruyucu aile olmaya karar verenlere aynı zamanda koruyucu aile hizmeti boyunca bazı imkanlar sağlanıyor. Koruyucu ailelere sağlanan imkanlar hakkında da bilgi veren Balcı, “Koruyucu ailesi olduğunuz çocukların sağlık, giyim, eğitim-öğretim, meslek edindirme kurs bedelleri ve servis ücretleri devlet tarafından karşılanmakta olup, çocuğa yaş ve öğrenim düzeyine göre harçlık ödenmektedir. Bu ödemeler aylık olarak yapılmaktadır. Ayrıca koruyucu ailenin talepte bulunması durumunda, aylık olarak Koruyucu Aile ücreti ödenmektedir. Koruyucu aile hizmeti devam ederken, gerek duyulduğunda çocuğun sağlık harcamaları Genel Sağlık Sigortası kapsamında kurum tarafından ödenmektedir” dedi.
Pekiyi, Kimler Koruyucu Aile Olabilir?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar
Türkiye'de sürekli ikamet edenler
25 - 65 yaş aralığında olanlar
En az ilkokul mezunu
Düzenli gelir sahibi olanlar
Evli veya bekar, çocuklu veya çocuksuz kişiler koruyucu aile olabilirler.
Haber: Yasir BABA