banner388
banner390
banner408

Büyük tehlike: Obezite

Büyük Anadolu Hastanesi Başhekimi Alparslan Tuhta ile 30 Dakikada Sağlık programına konuk olan Op. Dr. Muzaffer Al, “Dünyanın büyük tehlikelerinden bir tanesi de obezitedir. Hasta gerçekten kilo vermeyi istemeli ve bunu beyninde bitirmelidir” dedi.

Büyük tehlike: Obezite

Büyük Anadolu Hastanesi Başhekimi Alparslan Tuhta ile 30 Dakikada Sağlık programına konuk olan Op. Dr. Muzaffer Al, “Dünyanın büyük tehlikelerinden bir tanesi de obezitedir. Hasta gerçekten kilo vermeyi istemeli ve bunu beyninde bitirmelidir” dedi.

04 Haziran 2018 Pazartesi 15:00
Büyük tehlike: Obezite

Samsun haberBüyük Anadolu Hastanesi Başhekimi Alparslan Tuhta’nın sunduğu 30 Dakikada Sağlık programının konuğu olan Genel Cerrahi, Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Muzaffer Al, şeker hastalığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“Kilo artışı küçük yaşlara kadar inmeye başladı”

Kilo artışının küçük yaşlara da indiğini ifade eden Al, “Dünyanın büyük tehlikelerinden bir tanesi de obezitedir. Kilo artışı küçük yaşlara kadar inmeye başladı. Kişi normal bütün insanların yakacağından fazla vücuduna gıda almaması gerekiyor. Glisemik endeksli şekerlerden, fast food tarzı yiyeceklerden uzak durmalılar. Genellikle endüstri bütün dünyanın gündeminde ve bütün gıdalar işlenmiş durumdadır. İşlenmiş zararlı gıdalar çocukları da oldukça fazla cezbediyor.  Endüstriyi hayattan çıkarmak zor ama bununla ilgili temel yapılacak şeylerden birisi eğitimdir. Diyetisyen kontrolünde kişi düzenli beslenerek diyetini yapmalıdır. Hasta önce sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi denemelidir. Hasta gerçekten kilo vermeyi istemeli ve bunu beyninde bitirmelidir. İlk başlarda dengeli beslenme sağlanıyor ve kilo vermeye başladıktan sonra bu koordinasyon sağlanamıyor. Dünyada da yapılan çalışmalarda hastaların %98’i kilo verdikten sonra aynı kiloyu koruyamadığı ancak %2’sini koruyabildiği gözlemlenmiştir” şeklinde ifade etti.

“2040’ta her 10 kişiden biri diyabet

Londra’da katıldığı toplantıda yabancı doktorların 2040’ta her 10 kişiden birinin diyabet olacağını söyleyen Genel Cerrahi, Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Muzaffer Al,  “Diyabet hem ülkemizde hem de dünyada en önemli sorunlardan bir tanesidir. Tip 2 şeker hastalığı da özellikle de yetişkinlerdeki metabolik problemlerden bir tanesidir. Diyabet pek çok organlarımıza hasarlar yapıyor, iş güç kayıplarına yol açıyor, ekonomik sıkıntılar oluşturuyor. Şeker hastalığı dünya üzerinde gitgide daha da arttığını görüyoruz. Geçen yıl Londra’da katıldığım bir toplantı da başka konuşmacılar bizlere diyabetin geleceğini anlattılar. 2040 yılında her 10 kişiden birinin diyabet hastası olacağı, 7 doğum yapan kadından birisi de şeker hastası olarak hayatına devam edecek. Bu daha çok gelişmemiş ve gelişmekte olan toplumlarda görülecek. Baktığımızda trend hep gitgide yukarı doğru çıkıyor” şeklinde konuştu.

Tip 1 ve Tip 2 şeker hastalığı arasında tek fark var

Tip 1 ve Tip 2 şeker hastalığının farklarından bahseden Doktor Al, “Pankreas dediğimiz organımızda insülinlerimiz var. Kan şekerimizi pankreasımızın ürettiği insülinlerle ayakta tutuyoruz.  Pankreasımızın ürettiği ürünlere karşı etkisiz kalma ya da üretilen insülinlerin sayısının azalması beraberinde kan şekerimizin yüksek kalmasına yol açıyor ve yüksek kan şekeri de zaman içerisinde eğer kontrol edilemezse de önemli hayati pek çok organa da hasar yaratıyor. Halkımızın daha çok bildiği tip 1 ve tip 2 şeker hastalığı var. Tip 1 şeker hastalığı genellikle çocuk yaş grubunda gördüğümüz şeker hastalığıdır. Tip 1 ve Tip 2 şeker hastalığının tek farkı şudur: Tip 1 şeker hastalarında pankreaslarındaki şekeri dengeleyecek olan insülinleri hemen o anda bitip tükeniyor ve pankreas hiç insülin üretemiyor. Tip 2 ise erişkin yaş grubunda daha çok gördüğümüz, onların pankreasında insülin çok sağlıklı, yeteri miktarda var ama yıllar içerisinde azalarak tükeniyor” diye ifade etti.

Müberra TAŞÇI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.