KOBİ’ye, KGF desteği
Şekerbank, ilk altı aylık dönemde Kredi Garanti Fonu (KGF) kapsamında 8 bine yakın KOBİ’ye finansman sağladı. Şekerbank Karadeniz Bölge Müdürü Yıldıray Özkan, Kredi Garanti Fonu (KGF) kapsamındaki kredilerde de KOBİ’lere öncelik verdiklerini söylüyor. Bu yılın ilk altı ayında KGF teminatı kapsamında reel sektöre sağlanan finansmanın yüzde 70’ini çiftçi, esnaf ve KOBİ’ler kullandı. Özkan, “Ekonomimizin sürdürülebilir büyümesi için üretim zincirinin en önemli halkalarını oluşturan çiftçi ve küçük işletmelere verdiğimiz desteği önümüzdeki dönemde de artırarak sürdüreceğiz” diyor.
Deniz’den toprağa yatırım
Haziran ayı verilerine göre DenizBank, tarım sektörüne sağlanan 82,1 Milyar TL toplam finansmanın yüzde 12,5’ini tek başına sağlayarak özel bankalar arasında sektör liderliğini sürdürdü. ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) kaydı bulunan her 2 üreticiden biri DenizBank müşterisi iken, tarıma özel tasarlanan ilk kart olan Üretici Kart 580 bin çiftçinin cebinde tarımsal girdi teminine aracılık etmeye devam ediyor. DenizBank, şimdi de yine bir ilkle Deniz’den Toprağa mobil uygulamasını üreticilerin hizmetine sunuyor.
Piyasalar için 'Üç Risk' uyarısı
Yatırımcılar 2017 yılı boyunca birçok stratejiden para kazandıktan sonra rüzgârın tersine dönüşünü tahmin etmek için sinyalleri okumaya çalışıyordu. Uzmanlar Fed’in faiz tetiğine basacak olması, Çin endişeleri ve siyasi huzursuzluktan oluşan üç risk konusunda yatırımcıları uyarıyor. 2017 yılında yatırımcılar risk alma konusunda daha ihtiyatlı davranıyordu ve paralarını nereye koyacakları konusunda daha dikkatliydiler. 2018 yılında piyasalar daha da yavaşlayacak. Yani 2017'de yatırımcılar para kazanabildi, 2018'de bu değişecek.
Şimşek: Halkbank'ın devri söz konusu değil
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Halkbank'ın bir başka bankaya devredileceğine yönelik iddialara, "İlgisi yok, BDDK gerekli açıklamayı yapacak" ifadelerini kullandı. Şimşek, BDDK'nın Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğiyle ilgili bazı çevrelerin, Halkbank'ın bir başka bankaya devredileceği yönündeki iddialarına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Söz konusu iddialara ilişkin Şimşek, "İlgisi yok, BDDK gerekli açıklamayı yapacak" yanıtını verdi.
700 milyon liralık 'ordino kavgası' büyüyor!
İhracatçılar ile taşımacılık sektörü arasındaki 700 milyon liralık ‘ordino kavgası' büyüyor. İhracatçılar, ithal hammadde ve ara malı taşınmasına ödedikleri ordino ücretinin kalkmasını istiyor. Taşımacılar ise bu hizmet bedelinin bir ‘güvence' olduğu görüşünde. Her iki taraf da hükümet nezdinde girişimlerde bulunuyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin Başbakan Binali Yıldırım'a sunduğu 10 maddelik talep listesinde ordino belgesinin kaldırılması da yer aldı. TİM Genel Sekreterliği de bağlı birliklere yazı göndererek "maliyet ve zaman kaybı'na neden olduğu savunulan ordino uygulamasının kaldırılması için çalışmaların sürdüğünü" iletti. Taşımacılık sektörü ise ihracatçıların girişimine tepkili. Bu konuda Yargıtay onaylı pek çok mahkeme kararı olduğunu belirten sektör örgütlerinden Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) 4 sayfalık bir yazıyla ihracatçıların görüşlerine cevap verdi. Kuruluş, hükümete de başvuracak.