banner388
banner390

İşte Samsun'un ayıbı!

Dünyanın Beyinleri İstanbul’da buluştu. 16. Dünya Beyin Cerrahisi Kongresi 20-25 Ağustos tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi. Bu tarihi kongrenin gerçekleşmesinde aslen Samsunlu olan Dünyaca ünlü Beyin Cerrahı Prof. Dr. Uğur Türe’nin de büyük çabaları vardı. Ya, Medikal Sektöre bağlı ‘Cerrahi Alet Üretiminde Dünyadaki 3 Merkezden Biri Olduğu’ sıklıkla dile getirilen Samsun’dan bu kongreye katılım sağlandı mı? Uğur Türe’ye destek verildi mi? Detaylar haberimizde…

İşte Samsun'un ayıbı!

Dünyanın Beyinleri İstanbul’da buluştu. 16. Dünya Beyin Cerrahisi Kongresi 20-25 Ağustos tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi. Bu tarihi kongrenin gerçekleşmesinde aslen Samsunlu olan Dünyaca ünlü Beyin Cerrahı Prof. Dr. Uğur Türe’nin de büyük çabaları vardı. Ya, Medikal Sektöre bağlı ‘Cerrahi Alet Üretiminde Dünyadaki 3 Merkezden Biri Olduğu’ sıklıkla dile getirilen Samsun’dan bu kongreye katılım sağlandı mı? Uğur Türe’ye destek verildi mi? Detaylar haberimizde…

12 Eylül 2017 Salı 12:35
İşte Samsun'un ayıbı!

Samsun haber - 16’ıncı Dünya Beyin Cerrahisi Kongresi (World Congress of Neurosurgery), Harbiye’deki İstanbul Kongre Merkezi’nde beyin cerrahisi alanında yaşanan son gelişmeleri mercek altına aldı. Tıp dünyasının en önemli etkinliklerinden biri olarak gösterilen kongreye ABD’den Çin’e, İngiltere’den Brezilya’ya, Mısır’dan Rusya’ya dünyanın 90 ülkesinden, 2 bin 500 beyin cerrahı katıldı.


1957 yılından bu yana Dünya Nöroşirürji Dernekleri Federasyonu’nca (World Federation of Neurosurgical Societies-WFNS), 4 yılda bir organize edilen ve bu yıl 24-25 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen kongre kapsamında, kongre öncesi kurslar ve açılış kokteyli yapıldı. 

DÜNYACA ÜNLÜ SAMSUNLU CERRAH UĞUR TÜRE KONGREYE BAŞKANLIK YAPTI


Kongrenin Türkiye’ye gelmesi; tüm Dünyanın tanıdığı Gazi Yaşargil’in öğrencisi, Yeditepe Üniversitesi’nden Samsunlu Prof. Dr. Uğur Türe’nin çabalarıylaydı. Uğur Türe başkanlığında gerçekleştirilen kongrenin, Türkiye’ye yetirilmesi 46 yıllık bir çabayı kapsıyor. Prof. Dr. Türe, başkanlığında gerçekleştirilen kongreye dünyanın en ünlü beyin cerrahları konuşmacı olarak katıldı. Eğitsel ve etkileyici oturumlar, sempozyumlar ve sunumların yapıldığı kongre, aynı zamanda genç beyin cerrahlarının yollarına ışık tuttu ve ufuklarını genişletecek bir nitelik taşıdı.

İBNİ SİNA VE GAZİ YAŞARGİL EN DEĞERLİ TIP MENSUBU SEÇİLDİ


Prof. Dr. M. Gazi Yaşargil hakkında kısa bir bilgi vermek gerekirse; 1999’da ‘Amerikan Beyin Cerrahları Kongresi’nde yüzyılın doktoru seçildi. Yüzlerce orijinal bilimsel yayını ve bir o kadar orijinal buluşları olan Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in bugüne kadar bilimsel makalelerinden 5 bini aşkın alıntı yapıldı. Diğer bir yandan ise son 2.500 yılın TIP alanına katkıda bulunan en değerli 50 tıp mensubu içinden 48 Batı kökenli bilim adamı arasında 2 doğu kökenli bilim adamı gösterilmiş. Bunlardan biri İbni Sina, diğeri M. Gazi Yaşargil’dir.

“ÜLKEMİZİN VE ŞEHRİMİZİN İDARİ KADROSUNDAN 1 KİŞİ BİLE KATILMADI”


Türkiye’nin ünlü beyan cerrahlarından Prof. Dr. Cengiz Kuday kongredeki konuşmasında; Türkiye’den katılımın az olmasına değinirken “Kişi başına bin 50 dolar alıyor, ayrıca otel ve yemek harcamalarını da kendi karşılamak zorunda” dedi ve kongrenin Türkiye nasıl getirildiğini söyle anlattı: “Bu kongreye olimpiyatlara başvuru yapılır gibi başvuruluyor. Bu çok önemli. 1968’den beri bu kongreyi Türkiye’ye taşımak için uğraşırız. Bazen az bir oyla kaybettiğimiz yıllar oldu. Demirel’in de büyük çabası olmuştu. Sonuçta, Sayın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gayretleriyle bu kongreyi aldık. İki yıl önce Erdoğan, dünyanın tanınmış işadamları ile Dolmabahçe’de bir toplantı yapmıştı. Türkiye’yi tanıtması, bu kongrenin alınmasında etkili oldu. Kongre Merkezi’nin bir haftalığına 1.5 milyon Euro olduğuna göre, maliyetin yükünü hesap edebilirsiniz. Ne yazık ki, görsel ve yazılı basınımızda bu tarihi olay pek yer bulamadı. Bu görkemli olayın açılışında ülkemizin ve şehrimizin idari kadrosundan bir kişi bile katılmadı. Kongremiz bugün sona erecek. Ülkemize gelen ve binleri bulan bu güzide bilim kişilerine, ülkemizi, şehrimizi ve ayrıca bilim alanındaki becerilerimizi tanıtmaya çalışıyoruz. Bu kongrenin yapılmasında özel gayret ve yardımları için Sayın Cumhurbaşkanı’na müteşekkiriz."

TARİHİ KONGRENİN KATILIMCI LİSTESİNİ SİZLER İÇİN ARAŞTIRDIK


Bu sitemlerin ardından siz değerli okurlarımızla tarihi kongrenin katılımcı listesini paylaşıyoruz; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Valiliği ve TİKA’nın desteklediği tarihi kongrenin katılımcı listesini açıklıyoruz; CODMAN NEURO, ZEISS, B BRAUN, MEDTRONIC, 3D MEDIVISION INC. AKADEMİSYEN KİTAPEVİ, AONEURO, BEZMİALEM VAKIF UNIVERSITY, BIOKIDO, BRAINLAB, DSHITECH, EURO SPINE, GESCD, INSUNG MEDICAL, INTEGRA, JULLSURG, STORZ, KONTOUR MEDICAL, FEICA, MECTRON, MEDPRIN, MEDYSSEY, MÖLLER MEDICAL, NEONER,NEOS, MIZUHO, NÖRO MEDICAL, ONO & CO., LTD. TOKYO, OSTEONIC, PARSISS, PROMEDAK, PMI, SURGIUSEAR, SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, SAMSUN CERRAHİ ALETLER (S.C.A.), TAKAYAMA  INSTRUMENT, TASARIMMED,  TISSUE MED, WFNSBEIJING 2019, YEDİTEPE UNIVERSITY.

SAMSUN’DAN YALNIZCA S.C.A. KATILIM SAĞLADI


Dünyanın beyinlerinin buluştuğu kongrenin katılımcı listesinde yalnızca, 2 Türk firma katıldı. Bunlardan en önemlisi, sektöre doğrudan katkı veren Samsunlu olan ve kent ekonomisine ciddi katkılar sağlayan SAMSUN CERRAHİ ALETLER (S.C.A.)’di. Bir diğeri ise ülke içi İstanbul’dan TASARIMMED adlı İstanbul merkezli firmaydı.


 
S.C.A GENEL MÜDÜR BAHADIR: KENDİ ADIMA UTANDIM


Konuya ilişkin dergimize bir değerlendirmede bulunan Samsun Cerrahi Aletler (S.C.A.) Genel Müdürü Murat Bahadır; “Samsun’un tıbbi malzeme sektöründe 40 yıllık bir geçmişi var. Bugün geldiğimiz noktaya bakarsak; yayınlarımızda ve kurumların fasikül olarak çıkardıkları kaynaklarda, Samsun’un, Dünya’nın 3. Büyük kümelenme bölgesi olduğundan bahsediliyor. Bunun doğruluğunun tartışmaya açık olduğunu düşünüyorum. Velev ki, öyle olduğunu kabul etsem bile; ayağımıza kadar gelmiş olan büyük ve tarihi bir kongreye Samsun’dan kimsenin katılım sağlamamış olması tam anlamıyla üzüntü vericidir. Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı olan 750-800 firma içerisinde 100’e yakın medikal firma olduğunu kabul edersek; bu kongreye 1 firmanın bile gitmiş olması bence, kentimizin üçüncü büyük kümelenme merkezi olmadığını doğruluyor. Ben o kongrede, kendi şehrimin kurumlarından en azından birer temsilci veya büyüğümü görmek isterdim. Ancak Samsun’dan maalesef bir kişi bile yoktu. En azından MEDİKÜM’ü temsilen bir kişinin olması gerekiyordu. O da yoktu. Bafra’da Medikal OSB’den bahsediyoruz. Maalesef hiçbir kimse yoktu. Açıkçası ben şahsım adına utandım. Umarım bundan sonra böyle bir şey yaşamayız” açıklamasını yaptı.

Haber: Tolga Birgücü

Son Güncelleme: 15.09.2017 21:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Samsunlu 2017-09-12 17:41:45

Bilimsel çalıştay olduğu için gelmemislerdir.Olsaydı bir ekonomi çalıştayı,iktisat çalıştayı,insan kandırma çalıştayı nasıl gelirlerdi.Bizim daha cokkkkk yontullmamiz lazimmmm,su gencligeee on acmamiz lazim,