Samsun haber - Memur-Sen Samsun İl Temsilcisi Nejdet Güneysu, emekli maaşlarına yapılan bu zamlarla bile maaşların açlık sınırını geçemediğini ifade ederek, “Türkiye’de her ay Memur-Sen’in ve çeşitli kuruluşların açlık ve yoksulluk sınırı araştırmaları vardır. Bırakın emeklileri, çalışan memurların %80’inin almış olduğu maaş, açlık sınırının altındadır” dedi.
Güneysu, “Emeklilerin şu andaki maaşlarından memnun değiliz. Toplu sözleşmede %38’lik bir iyileştirme talebinde bulunduk. Bu iyileştirmeyi %16-17’lik olarak imzaladık. Sadece emekliler değil, kamu çalışanları da gayrisafi milli hasıladan üzerlerine düşen payı alamıyor” dedi.
“Başvurmaları gerekiyor”
Memur emeklilerinin maaş artışları ve düzenlemelerinin, tıpkı çalışan memurlar gibi toplu sözleşme masasında belli olduğunu belirten Güneysu, “2018 ve 2019 yılında memur maaşlarına yapılan zam, 4+3,5 idi, aynı şekilde memur emeklilerine de bu yansır, artı enflasyon farkı vardır. Yine biz kamu çalışanları olarak, şöyle bir kazanım da elde etmiştik, önceden memur çalışanlara, kamu çalışanlara 30 yıldan fazla çalıştıkları zaman bunlar emeklilik ödeneklerine yansımıyordu. Şimdi 30 yıldan fazla çalıştıkları dönemde; bu sürede çalıştıkları yıl, emeklilik tazminatlarına yansıyor. Kamu çalışanı emeklilerinin bununla ilgili dilekçe vermeleri, başvurmaları gerekiyor. Buna başvurdukları takdirde, çalıştıkları yıl oranında tazminatlarına artı tazminat alacaklar. SGK’ya başvurmaları gerekiyor” diye konuştu.
“Bağ-Kur ve işçi emeklileri bizim toplu sözleşmemizin kapsamının dışındadır”
Memur emeklileriyle işçi emeklilerin farklı toplu sözleşmelere bağlı olduğunu söyleyen Güneysu, “Toplu sözleşmenin dışında emeklilere artı 100 TL iyileştirme zammı verilmişti. Ancak kamuda karışıklık şuradan kaynaklanıyor, Bağ-Kur ve işçi emeklileri bizim toplu sözleşmemizin kapsamının dışındadır. Onlara ayrıca devlet zam yapıyor. İşçilere yapılan zamlar, işçi emeklilerine de yansıyor. Memur-Sen olarak toplu sözleşme masasında, Ağustos ayında yapmış olduğumuz toplu sözleşmede kamu çalışanları için elde etmiş olduğumuz zam oranı aynı zamanda kamu emeklileri için de geçerlidir. Yani 1 Ocak’tan itibaren maaşlarına %4’lük bir iyileştirme olacaktır, ikinci döneminde de %3,5 olacaktır” dedi.
“Kamu çalışanları emekli olmak istemiyor”
İşçilerle memurlar arasındaki farka da değinen Güneysu, “Kamu işçileri emekli olduklarında fazla ücret kaybı yaşamazlar. Memurlarda ise çok aşırı bir uçurum vardır. Bu öğretmenlerde veya sağlıkçılarda daha fazladır. Onun için kamu çalışanları çok da emekli olmak istemez. Biz burada da bir geliştirme talebinde bulunduk, tabii en büyük taleplerimizden bir tanesi de ek gösterge dediğimiz kat sayının artmasıdır” şeklinde konuştu.
Haber: Dilek Alabulut
Valla kimsenin durumu kotu falan degil insanlar ayda 300 tlye sigaraya veriyor arabasi olmayan kalmadi toplu tasimayi kullanmiyor insanlar
ASGARİ ÜCRETLİ NAPSIN SAYIN BAŞKANIM SORUYORUM SİZE (Ocak ayında gelecek zamla en düşük memur maaşı 2.829 lirayı bulacak. Emekli memur ise 1.845 lira alacak. Enflasyon farkı ile birlikte en düşük memur maaşı 2.857 liraya çıkacak) buyrun.
kamu çalışanlarının bir kısmı yarı aç geziyor
Herseye en az yüzde 14 zam yapılırken Yetkili sendika sen değil miydin niye yüzde 4 e razı oldun. Hicbir memur hakkını helal etmiyor.
Sözde toplu iş sözleşmesini sizler yaptınız,bu neyin açıklaması.Profosyenel sendikacısın ne kadar ücret alıyorsun,mali ve özlük haklarınız ne kadar? Açlık ve yoksulluk sınırının altında mı.Satış sözleşmesine hayır.Sadaka değil toplu sözleşme diyoruz.
Kendini memurla kıyaslayanlar bence onbinlerce yüzbinlerce lira aylık geliri olanlarla kıyaslasın memurun düşük maaşına göz dikmiş herkes. Memur eskiden orta tabakaydı artık orta tabaka da kalmadı üst tabaka ve dip tabaka var.