Samsun haber - Samsun Pancar Ekiciler Kooperatifi Müdürü, Ziraat Mühendisi H. Uğur Öney, Çarşamba şeker fabrikasının çalışmayı durdurması ve pancar şekeri yerine mısır şurubu kullanılması hakkında açıklamalarda bulundu. Öney, “Türkiye’nin çok büyük bir sorunu bu. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Bunların çok olması, kotalarının arttırılması, bir nevi pancar şekerinin önüne geçiyor. Pancar şekeri kullanılırsa kota sınırlaması geliyor, bir takım sınırlamalar geliyor” dedi.
Marketlerdeki ürünlerde de artık pancar şekeri yerine mısır şurubunun kullanıldığına değinen Öney, “Mısır şurubu, pancar şekerinden daha ucuza üretiliyor ama bu sonuçta mısır şurubu, bugün gofretlerde, çikolatalarda, bisküvilerde, pastanelerde her yerde var. Bunu karaciğer ve pankreasın şeker olarak algılamadığı söyleniyor. Daha doğrusu kan şekerini doyurmadığı söyleniyor. Kan şekeri doymayınca da mesela annenizin yaptığı baklavadan iki tane yediğiniz zaman günü geçirebiliyorsunuz. Ama bugün bu tip tatlılar mısır şurubuyla yapıldığı için doyum hissi vermiyor. Artı bir de bu elde edilen mısırın GDO’lu mısır olduğu söyleniyor” diye konuştu.
“Bölgedeki şeker oranı düşük”
Şeker fabrikasının üretim yapmamasının nedenini açıklayan Öney, “Samsun’da pancar üreten çiftçi yok biliyorsunuz, bu bölgede pancar üretimi yok. Aslında işin aslına bakarsak fabrika kurulması da ayrı bir sıkıntıydı. Çünkü bu bölgedeki şeker oranı düşük. Bu alan düşük olduğu zaman bir ağ üzerinden ayarlama yapılıyor. Bir örnek vereyim size, Ladik bölgesindeki pancarın fiyatı 200 TL ise, bu rakam Samsun, Çarşamba ve Bafra’ya 135 TL’lik bir rakama geliyor” dedi.
Oranların ve fiyatın düşük olduğunu ve şeker fabrikasının aslında kapanmadığını belirten Öney, “Fabrika kapanmadı, çiftçi üretim yapmıyor. Çünkü bu fiyatlar çiftçiyi kurtarmıyor. Buna istinaden de bazen biz bazı bölgelerde pancar ekilmesiyle ilgili bir takım teşvikler yapıyoruz ama çok büyük sonuçlar çıkmıyor. Yalnız Ladik bölgesinde pancar üretimi var, o da Amasya ya da Çorum fabrikasına veriyor, sıkıntı burada” diye konuştu.
“Çiftçi yıldı bu işten”
Fabrikanın olmayışını da teknolojinin yetersizliğiyle açıklayan Öney, “Bir de bu üretimin olmayışının ana sebeplerinden bir tanesi de bana göre fabrikanın teknolojisinin çok riskli olması. Mesela çiftçi pancarını teslim ediyor fabrikaya, ekmeye gidiyor daha doğrusu, iki gün sıra bekliyor. Yani bir türlü koordinasyon sağlayamadılar çiftçiyle. Mesela küspesini alacak, küspesini almak için de 2-3 gün sıra bekliyor. Artık çiftçi yıldı bu işten, bugün asıl sebep yalnızca fiyatın düşük olması da değil” şeklinde konuştu.
“Herkes fındığa yöneldi”
Çiftçinin de tarlalarındaki boşluklara başka ürünler ektiğini söyleyen, “Mesela Çarşamba bölgesinde boş arazi kalmadı gibi. Herkes fındığa yöneldi. Bafra bölgesi derseniz çeltik tarımına ağırlık verdi. Bu boşluğu aslında fındıkla çeltik doldurdu. Buna istinaden de pancar üretimi yapılmıyor artık bu bölgede. Bunun çok büyük dezavantajları da oldu. Bizim açımızdan da çok büyük sıkıntılar var, çünkü ürün alamadığınız zaman sattığınız girdinin geri dönüş garantisi olmuyor. Bunda bizim için iyi sonuçlar vardı, o sonuçlar ortadan kalktı. Çiftçi dışarıdan esnaftan bir ürün alacağı zaman vadeli sistemi pancar parasıyla ödeniyordu. Hayvancılık da sıkıntıya uğradı, çünkü küspelerden böyle faydalanılıyordu. Mevsimlik işçilik bitti. Aslında bakarsak çok büyük sıkıntılar doğurdu” dedi.
Haber: Dilek Alabulut
Durmak yok sizi bu hallere düşürenlere memleketi batıranlara rey vermeye devam.
bu millet niye çıldırdı.niye buhranda.niye dikkati eksik.niye kırmızı reçete ve antideprersanlar arttı......et ve süt teki haram ve hileler yüzünden.şekerde cilası....Bitti memlektin insanı.
mısır şurubu ve bu gibi tatlandırıcılar acilen yasaklanmalı. vatandaşı kanser yapmaya kimsenin hakkı yok. araştırın mısır şurubunu bu ülkeye satanlar kanser ilacını da bu ülkeye pazarlıyorlardır.
artık cihat market raflarında ve imanlı şuurlu tüketimden geçiyor amerikan cargilin malları bu pis mısır şurupları