Samsun Haber - Normal liselerin birçoğu hiçbir şekilde 50 öğrencinin dahi olmadığı mahallelere okul yapılarak taşındığını dile getiren Başkan Rüstem Kara, “Öncelikle okulların şehir dışına taşındıklarını bilmeleri gerekirdi. 325 bin nüfusun yaşadığı ilkadım ilçe merkezinde iki tana lise kalmıştır. Bütün liseler merkezin dışında ve nüfus yoğunluğu olmayan bölgelerdedir. Öğrenci bu koşullarda hangi 9 lise arasından 5 tercih yapacaktır” dedi.
“Bu iyi niyetli yaklaşım bize göre gerçeği yansıtmamaktadır”
Sınav ve yerleştirme sistemin yıllarca zorlayarak, bu hale getirdikten sonra eski sisteme geriye dönmeye çalışıyorsunuz ifadelerini ser bir dille kullanan Başkan Kara, “Eski köklü liselerimizi yok ettiniz. Eski köklü Meslek liselerini aynı şekilde tercih edilmeyen okullar durumuna getirdiniz. Bu durumda işiniz çok zor. ‘Bölgedeki okula gitmek istemeyen öğrenciler için ne olacak?’ sorusunu müsteşarın verdiği yanıt: ‘Orada bir seçeneğimiz daha var. Bizim yaklaşık olarak 9 bin civarında lisemiz var. Bunlardan 4 bine yakınının pansiyonu var. Öğrenciyi evine en yakın okula yerleştireceğimize göre bu pansiyonlarımızın önemli bir kısmının boş kalacağı varsayılabilir. O yüzden şöyle bir ekran daha oluşturduk. Sizin çocuğunuz kendisine sunduğumuz 5 okuldan birine yerleşemedi. Biz kendisine diyeceğiz ki pansiyonda kalmak koşuluyla evinize yakın olmayan başka bir okulu tercih etmek ister misiniz? Böyle bir ekran çıkacak. Bu yatılı eğitimi özendirmek değil, biz çocukların eğitimde yaşadıkları sıkıntıları minimize etmeye çalışıyoruz demektedir’ diyor. Bu iyi niyetli yaklaşımda bize göre gerçeği yansıtmamaktadır” diye konuştu.
“Veliyi ve öğrenciyi canından bezdirecek kararlar almaktan vaz geçin”
Başkan Rüstem Kara şöyle devam etti: “Samsun için bile durumu ele aldığımızda kaç tane pansiyonlu okulumuz var. Sınavsız yerleşilebilecek böyle bir okul yok. Bu son değişikliklerin bir kaos ve kargaşaya neden olacağı kesin görülüyor. Ancak eskiden öve öve savundukları TEOG dan getirilen yeni sınav sistemi çok daha iyi olduğunu bir öğretmen olarak ifade ediyorum.Bu sistemin en iyi tarafı: birincisi isteyen öğrencinin sınava girecek olmasıdır. İkincisi ise: Tamamen subjektif olan okul başarı puanı uygulamasının kaldırılmış olmasıdır. Son olarak, eğitimin ve sınav sisteminin sorunlarının çözümü için öncelikle farklı görüş ve düşüncelere de bakanlığın açık olması gerekir. Artık veliyi ve öğrenciyi canından bezdirecek kararlar almaktan sınav sistemi sürekli değiştirmekten ve okulları yerinden kaldırmaktan,velilerin istemediği okullara dönüştürerek seçeneksiz bırakmaktan vaz geçin. ilkokulu, ortaokulu, liseleri ve meslek liselerini o alanda çalışan öğretmenlere ve konunun bütün taraflarına sorun”
Haber: Ekrem BİRCAN
Gecenin 7 sine kadar okuldaki ogrenci hayatindan bikmazmi sanki