Samsun haber - Samsun İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Cevat Öncü, inşaat mühendislerindeki yoğun işsizliğin birkaç sebebi var ama en büyük sebeplerinden biri de sayısızca açılan üniversite ve bölümleri olduğunu belirtti. Öncü, ”Bunun sebepleri birkaç tanedir. En belirgin nedenlerinden bir tanesi son zamanlarda teknik alt yapısı, fiziki mekanları, gerekli donanımları ve en önemlisi eğitim kadroları oluşturulmadan üniversiteye bölümler çok sayıda yeni mezun arkadaşımızın aramıza katılmasıdır. Bu konuda gerekli bir arz talep ihtiyaç araştırması yapılmadan çok düşük puanlarla inşaat mühendislik bölümlerine veya diğer mühendislik bölümlerine kabul edilmesi ve bunların hızla çoğalan okullardan mezun olmalarıdır” diye ifade etti.
“Düşük ücretlerle çalışıyorlar”
Genç meslektaşlarının ucuz işgücüyle düşük ücretlere çalıştığını belirten Öncü, “Ayrıca askeriyeden istikam subayı olarak emekli olanlar, teknik öğretmenler, teknoloji fakültelerinden mezun olan teknikerlere de bazılarına direkt olarak bazılarına birkaç fark ders sınavıyla mühendislik ünvanı verildi ve bu da sayıyı hızla arttırdı. Son 10 yılda ülkemizde inşaat sektöründe özellikle konut sektöründeki hareketlenme son 1-2 yıldır da bir ekonomiye paralel olarak de belirgin bir yavaşlama gösterdi. Onun da talep düşüklüğü bundan kaynaklı. Genç meslektaşlarımızın iş bulma kaygısıyla da çok ucuz ücretlerle bu işlere girmiş olmaları hak edilen ücretlerin alınmasına da bir engel teşkil ediyor. Kamudan veya özelden emekli olmuş belli bir emeklilik maaşı olan, beli bir sosyal statüsü ve hayat standardı oturmuş emekli meslektaşlarımızın da kendilerine ek gelir kapısı olarak gördükleri, ücrete bakmaksızın düşük ücretlerle çalışıyorlar. Mühendisin diploması değil mühendisin kendisi çalışır. Ama maalesef piyasadaki denetimsizlikten kaynaklanan nedenlerle bu durumlarda oluştuğu için çok düşük ücret politikasından kaynaklanan nedenlerle yeni mezunlarımız düşük ücretlere çalıştırılıyorlar” diye konuştu.
“Büyük bir oranda sıkıntı var”
Öncü, son yıllarda artan üniversite sayısına değinerek, “Son yıllarda tüm üniversitelerde birçok mühendislik fakültesi ve bölümleri var. Özellikle vakıf üniversitelerinin bir kısmında barajı geçen herkes mühendis ünvanı ile mezun oluyor. Artık bunun önüne geçilmeli. Üniversitelere kota getirilip sınırlanmalıdır. Örneğin 10-15 sene önce 50 olan üniversite sayısı 150 oldu veya 50 bin olan mühendis sayısını 120 bine çıkarttık. Bu da övünülecek bir şey değil. Kaliteyi arttıramadığımız sürece ki arttıramıyoruz ve büyük bir oranda sıkıntı var. Sadece her sene 10 bin öğrenci inşaat mühendisliği bölümünden mezun oluyor. Binalarının bile düzgün olmadığı mühendislik fakülteleri var. Durmadan yeni üniversite ve bölüm açmak yerine mevcutların koşullarını düzeltmek ve baraj sınırlaması koymak gerekiyor” şeklinde ifade etti.
Müberra TAŞÇI
Sadece mühendislerin değil hemen hemen her bölümün sorunu bu. İhtiyaç var mı, kaliteli eğitim verebilecek miyiz, istihdamı olacak mı? soruları cevaplanmadan sırf siyasi şov amaçlı üniversiteler açılırsa böyle olur. Eğitim ve Öğretimin kalitesi kalmadı memlekette.
HER İŞ YERİNDE SIKINTI VAR SADECE ORDA DEĞİL İNŞAAT İŞÇİSİNDE BİLE SIKINTI VAR