banner388
banner390
banner408

Saat Kulesi hakkında bilinmeyenler

Samsunlu Tarih Yazarı Baki Sarısakal, Samsun’un İlkadım ilçesinde bulunan Saat Kulesi’nin tarihini ve bilinmeyenlerini anlattı.

Saat Kulesi hakkında bilinmeyenler

Samsunlu Tarih Yazarı Baki Sarısakal, Samsun’un İlkadım ilçesinde bulunan Saat Kulesi’nin tarihini ve bilinmeyenlerini anlattı.

07 Temmuz 2018 Cumartesi 15:50
Saat Kulesi hakkında bilinmeyenler

Samsun haber - Samsunlu Tarih Yazarı Baki Sarısakal, Samsun’un İlkadım ilçesinde bulunan Saat Kulesi’nin tarihi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sarısakal, “2.Abdülhamid’in tahta çıkışının 11. yıl dönümü nedeniyle 1887 yılında Samsun’da İskele Meydanı’na bir saat kulesinin yapıldığını görüyoruz. 2.Abdülhamid tarafından Belçika asıllı bir Fransız Mühendise yaptırılan Saat Kulesi bulunduğu yere de adını vermiştir. Önceleri bu meydanın adı Trabzon Vilayet Salnamelerinde İskele Caddesi ya da Meyve Pazarı olarak geçmektedir” diye ifade etti.

Saat Kulesi dualarla açıldı

Saat Kulesinin dualarla açıldığını ifade eden Sarısakal, “ ‘2.Abdülhamid’in tahta çıkışının yirmi beşinci yılı’ olarak ifade edilen tabir yanlıştır. Saat Kulesinin 2.Abdülhamid’in tahta çıkışının on birinci yılında 9 Mayıs 1887 Pazartesi günü hizmete açıldığı kesindir. Saat Kulesi’nin Samsun Mutasarrıfı, memurlar, şehrin ileri gelenleri ve halkın katılımıyla 9 Mayıs 1887 Mayıs Pazartesi günü ‘padişahım çok yaşa’ dualarıyla açıldığını Samsun Belediye Başkanı Azmi Beyin telgrafından anlıyoruz”  şeklinde konuştu.

Saat Kulesi 03.08.1948’de sökülmüş

Saat Kulesinin ufak bir depremde yıkılacağı düşüncesi ile 1948’de söküldüğünü belirten Sarısakal, “Saat kulesinin zamanı göstermesinin yanında yangın ve gözetleme gibi işlevleri de vardır. Saat Kulesi çokgen, kaideli ve gövdelidir. Üstte bir şerefe ile kubbenin üzerinde aydınlatma feneri yer alırdı. 1933 yılında Saat Kulesindeki eski sistem saat kaldırılarak yerine yeni sistem elektrikle çalışan ve yangınlarda itfaiye tarafından kullanmak üzere kuleye ayrıca siren düzeneği de bulunan yeni saat konulmuştur. Kula minare görünümündeydi. 1943 yılındaki Samsun Depremi’nde büyük hasarlar gören Saat Kulesi hakkında Samsun Valiliği tarafından Bayındırlık Müdürü Tevfik İleri, Yüksek Mühendis Fehmi Beydiş ve Şehir Plancısı Yüksek Mimar Necmi Ateş’ten oluşan bir komisyon kurulmuştur. Bu komisyon 27.06.1944 tarihli bir rapor hazırlayarak saat Kulesi’nin onarımı veya olduğu gibi korunması olanağı bulunmadığından ufak bir depremle ya da kendiliğinden yıkılarak mal ve can kaybına neden olacağı görüşünün belirtmiştir. Belediye daima Encümeni de bu rapora dayanarak, Saat Kulesinin sökülme işlemine 03.08.1948 Perşembe günü başlamıştır” dedi.

“550 liraya Ladik Belediyesi’ne satıldı

Saat Kulesinin 1948’de Samsun Belediyesinden Ladik Belediyesine satıldığını söyleyen Sarısakal, “Saat Kulesinin saati ise 1948 yılına kadar Samsun Belediyesi tarafından korunmuş. 1948 yılında ise 550 liraya Ladik Belediyesi’ne satılmıştır.  1977 yılına kadar saati olmayan kule, Saathane Meydanı’na Samsunlu Mimar Kemal Taner tarafından planı çizilen Saat Kulesi Samsun Belediyesi tarafından yaptırılmış ve saatleri de İsviçre’den getirip konulmuştur. 2001 yılında ise Samsun Belediyesi tarafından Saathane Meydanı yeniden düzenlenerek ilk Saat Kulesi’nin benzeri yapılmıştır” diye konuştu.

Müberra TAŞÇI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.