Samsun Haber- Samsun İlkadım Çay Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm projesinde işler yılan hikayesine döndü. 422 konut yapılması planlanan projede üstlenici firmanın iflas etmesi ile inşaat çalışması durdu, hak sahibi vatandaşlar mağdur oldu.
Üstlenici Firma İflas Etti
Samsun İlkadım’da Çay Mahallesi’nde 2013 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ işbirliği ile başlatılan kentsel dönüşüm projesinin akıbeti üstlenici firmanın iflas etmesi ile belirsiz bir hal aldı.
Proje için 2013 yılında TOKİ tarafından açılan ihaleyi kazanan üstlenici firma 6 ay önce iflas etmişti. Üstlenici firmanın iflası ile Çay Mahallesi’ndeki inşaat durdu. Daha sonra üstlenici firmaya devlet tarafından kayyım atandı. Kayyım atanmasından sonra tekrar çalışmaların başladığı söylenen inşaatta 6 ayın sonunda bir ilerleme olmaması projedeki hak sahiplerini ile kura ve doğrudan satış yöntemleriyle konut almış olan vatandaşlarını endişelendiriyor.
“Büyükşehir Belediyesi Bizi Ortada Bıraktı”
Çay Mahallesi muhtarı ve aynı zaman proje bölgesindeki hak sahiplerinden biri olan Ramazan Çetin, “Biz toprak sahibiyiz, bizimle proje başlarken, 3 sene içinde evleri teslim edeceğini söylemişti ama söyledikleri her şey fiyasko çıktı. Bizim muhatabımız ilk olarak Büyükşehir Belediyesi’ydi. Proje için bizimle konuşan, TOKİ’ye evlerimizi devretmemiz için bizi ikna eden Büyükşehir Belediyesi’ydi ama mağduriyet yaşamaya başladığımız zaman Büyükşehir Belediyesi’nde bizimle ilgilenen muhatap bulamadık. Bizi TOKİ’ye yönlendirdiler. Büyükşehir Belediyesi bizi ortada bıraktı” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediyesi’nin kendileriyle sadece evleri yıkılana kadar ilgilendiğini söyleyen Çetin, evlerine değer biçilirken de gerçek değerinden daha düşük fiyat verildiğini vurguladı ve “bize eğer mahkemeye verirsek ev sahibi olamayacağımız söylendi” dedi.
“Hem ev kirası hem Konut Taksiti Ödemekte Zorlanıyoruz”
Projeden aracılar vesilesi ile kar payı vererek konut aldığını belirten A.O. ise, “Büyük heveslerle daire almıştık. Bize en kısa sürede bitirileceği söylendi fakat denildiği gibi olmadı. Projenin gidişatını kendi çabalarımızla takip etmeye başladık ve inşaatlarda çalışma yapılmadığını gördük. Daha sonra firmanın iflas etmiş olduğunu duyduk” dedi. Okuyan çocukları olduklarını söyleyen A.O. “hem ev kirası veriyoruz hem de dairenin taksitini ödüyoruz. İnşaat bitmeden geçen süre iyice belimizi büküyor” dedi.
“Muhatap Bulmakta Zorlanıyoruz”
Projenin geleceği hakkında ancak inşaat alanındaki güvenlik görevlilerinden ve çalışanlardan bilgi alabildikleri söyleyen A.O. , diğer arkadaşlarının BİMER’e durumlarını yazdıklarını ve TOKİ ile yazışma yapmaya çalıştıklarını belirtti ve sosyal medya üzerinden de seslerini duyurmaya çalıştıklarını söyledi.
“İnşaat Bitmeden Tahribat Başlayabilir”
422 konutluk yaklaşık 350 ailenin projede kura sonucu ve doğrudan satış ile konut sahibi olmayı planladığı söyleyen mağdur vatandaşlar, “hastası olanı var, çocuk okutanı var… Hem taksit ödüyoruz hem kira… 3 yıl içinde bitecek denen proje hala bitmedi. Üstelik inşaatta 6 aydır çalışma dahi olmuyor” şeklinde dert yandılar.
Mağdur vatandaşlar, inşaatta çalışmanın durmasının ardından yağma ve tahribat olabileceğinden endişe ederken, inşaatta bazı camların kırıldığı gözlendi.
Yasir BABA