banner388
banner390
banner408

Samsun Mecidiye Esnafından Kötü Haber

Samsun'un en ünlü ve işlek caddelerinden biri olan Mecidiye esnafından kötü haber sonunda geldi. Caddenin en köklü firması böyle giderse ''Çok yakında kapatacağız'' dedi.

Samsun Mecidiye Esnafından Kötü Haber

Samsun'un en ünlü ve işlek caddelerinden biri olan Mecidiye esnafından kötü haber sonunda geldi. Caddenin en köklü firması böyle giderse ''Çok yakında kapatacağız'' dedi.

22 Ekim 2016 Cumartesi 17:07
Samsun Mecidiye Esnafından Kötü Haber

Samsun halkının tekstil ürünleri başta olmak üzere hemen hemen tüm ihtiyaçlarını karşılamak için günde binlerce kişinin akın ettiği Mecidiye esnafı tek tek kepenk kapatıyor. Özellikle kumaş ticareti yapan esnaf sayısında düşüş yaşandığını,toptan ve perakende kumaş ticareti yapan 12 kadar esnaftan şimdilerde 2 veya 3 tane kaldığını belirten caddenin en köklü esnaflarından Arslanoğlu Kumaş ve Dikiş Makinaları firmasının sahipleri Muharrem ve Şevket Arslanoğlu, ''Öz sermayesi güçlü olan ayakta kalıyor.Sıfırdan işletme açan ve öz sermayeyle çalışmayan esnaf ise ekonomiye yenik düşerek kepenk indiriyor''dedi.

''TİCARETTE GÜVEN KALMADI''
Kendileri gibi çoğu esnafın açık hesap çalıştığını ve ticarette güvenin kalmadığını iddia eden Şevket Arslanoğlu, ''Bizlerden mal alarak ödemesini gününde yapan  esnaf sayısı azaldı.Ticarette artık güven kalmadı. Açık hesap çalışan esnafın alacakları geri gelmiyor. Mal alanlar 100 bin lira hesabı varsa 300 bin liraya çek yazıyorlar o an bizlerden mal alabilmek için.Çünkü sermayesinin yetersiz olduğunu söylese hiç bir şey alıp satamayacak,işini yapamayak,aç kalacak. Açık hesap mal veriyoruz,sonrasında bankaya gittiğimizde elimiz boş dönüyoruz.Mal alanlar da, mal verenler de borçlu yaşıyorlar. Bu da çoğu esnaf arkadaşlarımızın iflasa gitmesine kadar yol açtı. Kepenkler tek tek kapanıyor. Böyle giderse bizde çok yakında önce mal alım,yani çeşit tasurufuna, sonrasında işçi tasarrufuna, olmadı kapatıp gideceğiz'' şeklinde konuştu.

İŞÇİLİK MALİYETLERİ ARTTI
Türkiye'de işçilik maliyetlerinin arttığını ifade eden firma sahiplerinden Muharrem Arslanoğlu,''Ülkemizde işçilik maliyetleri arttı. Yetkililer bunun önüne bir an önce geçerek, maliyetleri düşürmeli.Maliyet artışı, Çin'de işçilik maliyetlerinin düşük olması sebebiyle esnafı özellikle Çin'den mal almaya ve ürününü orada hazır hale getirtmesine mecbur kılıyor. Ülkemizin parası, vatandaşın parası Çin'e gideceğine ülkemize kalmalı. Çin'de de sadece 1 fabrikadan mal alabiliyoruz. Bir kaç fabrikadan mal alamıyorsunuz''diye konuştu.

''TEKNOLOJİ İNSAN GÜCÜNÜ YENDİ''
Tekstil sektöründe gelişen teknolojinin insan gücünü geride bıraktığını ve yendiğini ifade eden Şevket Arslanoğlu, ''Hazır giyimde teknoloji ilerledi ve insan gücünü bitirdi. Sanat okulları yaygınlaştırılarak tekstil sektörünün bir parçası olan terzilik mesleği geliştirilmeli ve gençler bu mesleğe yönlendirilmeli.Her ne kadar teknolojiden yararlanılsa da, el emeği ve insan gücünün ön plana çıkarılacağı 50 yıl öncesinde olduğu gibi terzilik mesleği geleneği devam ettirilmeli.Artan fiyatlar ve hazır giyimde teknoloji kullanılarak yapılan üretim, hazır giyimde ki fiyatları makul bir seviyede kıldı.Ama bunun yanısıra hazır giyimin ucuz olması nedeniyle bir taraftan da, sektörümüzün bir parçası olan terzilik mesleğine rağbet kalmadı.Vatandaş eskiden bizden kumaş alıp, terzinin yolunu tutardı. Şimdi ise, ne kumaş alan var, ne terziye koşan'' ifadesini kullandı. 

İNTERNET SATIŞLARI FAAL ESNAFI VURDU
İnternet üzerinden yapılan satışların faal esnafın işlerini düşürdüğünü dile getiren tekstil mühendisi Bülent Özdemir ise, Mecidiye esnafı olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu; ''İnternet satışları esnafın en büyük derdi.Vatandaş internetten yaptığı alışverişlerde alacakları ürünü görmeden alıyorlar.Karşılarına ne çıkacağı belli değil. Tabii bunun yanında ciddi ve dürüst firmalarında internet satışları var. Güven kazanmış ve müşteri memnuniyetini ilke edinmiş firmaların internet satışlarından bahsetmiyorum.Vatandaş gelerek, görerek ve ihtiyacına cevap verip vermeyeceğini deneyerek alışveriş yapmalı. Aldığınız bir ürün, örneğin bir gömlek sağlığınıza zarar verecek kimyasal taşıyor mu? taşımıyor mu? Aşırı polyester ve petrol bazlı iplik kullanılmış mı? kullanılmamış mı? bunlar çok önemli ve dikkat edilmesi gereken hususlar'' 

Emir Dursun Akar

Son Güncelleme: 24.10.2016 16:01
Anahtar Kelimeler:
SamsunEsnafMecidiye
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
VAHDET 2016-10-25 11:54:35

Arkadaş ülke de herkes yönetimden niye memnun o zaman konuşmaya mı korkuyor insanlar işsizlık diz boyu esnaf batıyor 3-5 şak şak cının dışında mutlu kimse yok.yazıkkk

Avatar
mert 2016-10-26 13:29:09

Memnun değilseniz 15 senedir neden aynı adamları seçiyorsunuz, alternatif yoksa boş atın arkadaş