banner388
banner390
banner408

Samsun’da fırın enflasyonu

Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit,  Samsun merkezde 178 tane, ilçelerle birlikte 430 tane fırının olduğunu belirterek, yaşanan bu fırın enflasyonuna sebep olarak da yerel yönetimlerin tavrını gösterdi.

Samsun’da fırın enflasyonu

Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit,  Samsun merkezde 178 tane, ilçelerle birlikte 430 tane fırının olduğunu belirterek, yaşanan bu fırın enflasyonuna sebep olarak da yerel yönetimlerin tavrını gösterdi.

25 Aralık 2017 Pazartesi 14:59
Samsun’da fırın enflasyonu

Samsun haber - Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, geride bırakmaya hazırlandığımız 2017 yılını değerlendirdi.  Yiğit, ekmeğin gramajında yaşanan değişikliklerle ilgili olarak, “Türkiye genelinde Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Türkiye Fırıncılar Federasyonunun ortak kararı ile taban gramajı olan 250 gram ekmeğimizi 200 gramdan başlayıp, muhtelif gram dediğimiz 10 gram, 20 gram, 30 gram küçültme ve büyütme yasası çıktı” dedi.


“Haksız bir rekabete neden oldu”

Bağlı bulunduğu odalardan bilgi alınmadan fırın açılmasının önünün açılmış olması ister istemez haksız bir rekabete neden oldu diyen Yiğit, “Samsun merkezde 178 tane fırınımız var, ilçelerle birlikte 430 tane kara fırın diye tabir ettiğimiz odunlarla çalışan fırınlarımız mevcut. Bunların içinde bir kısım doğalgazla çalışan kürekli fırın dediğimiz genelde aile bireylerinin çalıştığı bir sektörüz. Fırıncılıkta küçük ve orta ölçekli imalat yapıyoruz haliyle sorunlarımız tabi ki var. Bugün Samsun nüfusuna bakıldığı zaman fırın adedinden mukayese ettiğimiz zaman Samsun fırıncısının ortalama çalışma portföyü yüzde 30-40’lar civarında. Niye bu şekilde fırın enflasyonu var diye soracak olursak, buradaki yerel yönetimlerin dengesiz bir şekilde işletme açılmasına izin vermesi, bağlı bulunduğu odalardan bilgi alınmadan fırın açılmasının önünü açmış olması ister istemez burada haksız bir rekabete neden oldu” diye konuştu.


“Eskiye nazaran çok iyiyiz”

 2017 senesinin eskiye göre fırıncılık alanında daha iyi olduğunu söyleyen Yiğit, “2013’te yürürlüğe giren 250 metre kare üzerinde herhangi bir şekilde işyeri olmayacak, mesken olmayacak şekliyle yeni bir ruhsat düzenlemesine geçildi. Haliyle bu yasa yürürlüğe girdikten sonra kısmi olarak fırın açılmasının önüne geçildi. Bugün bir fırın açılmasının maliyetine bakıldığı zaman bundan önce farazi olarak söylemek gerekirse 10 bin TL’ye fırın açılabiliyorsa artık 500 bin TL gibi bir yatırımla bu sektörün içine girmek zorunda kaldılar. Haliyle bu paralarla bu yatırıma giren arkadaşlarımızın kati suretle rekabet değil de kendini geliştirme anlamında yenilik anlamında yatırım yapmak zorunda. Onun haricinde fırıncılık 2017 de nasıl geçti diye soracak olursanız, eskiye nazaran çok iyiyiz. Bundan 5-6 sene önce anormal derecede rekabet vardı,  uncusundan, mayacısına ve bankasına kadar her yere borçlanılmıştı. Bunun artık kısmi olarak önüne geçtik, bunu da bir konsensüs kurarak arkadaşlarımıza bu rekabetin zarar getirdiğini ve bugün yüzde 10-15 gibi fırın çalıştıran arkadaşlarımızın zarardan dolayı kapatıp iflas ettiklerini örnek göstererek, yaklaşık olarak 4-5 seneden beri kısmi olarak istikrarı yakaladık” dedi.


“İnşallah bundan sonra gerekli çalışmalar yapılır”

Ekmeğin gramajında küçültme ve büyütme yasasının çıktığından ve Samsun’da fazla fırın sayısı olduğundan bahseden Yiğit, “Türkiye genelinde Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Türkiye Fırıncılar Federasyonunun ortak kararı ile taban gramajı olan 250 gram ekmeğimizi 200 gramdan başlayıp, muhtelif gram dediğimiz 10 gram, 20 gram, 30 gram küçültme ve büyütme yasası çıktı. Bu yasa resmi gazetede yayınlandı. Fakat 1.1.2018 tarihi itibariyle yürürlükte olacağı belirtildi. Neden böyle bir şeye gerek duyuldu diye soracak olursak kişi başına tüketilen ekmek kadınlarda 150 gram, erkeklerde ise 200 gram civarındadır. Yani bugün geriye dönük bakıldığı zaman erkeklerde bu oran 300 gram kadınlarda ise 250 gramdı. Bu süreç içerisinde insanlarımızın yeme kültüründe değişiklikler oldu. Buna istinaden de bizim Samsun Fırıncılar Odası olarak ekmeğin 200 grama düşürülmesi anlamında bir müracaatımız oldu. Bunun bir kısmı israfın önüne geçmek içindi, Samsun’a bakacak olursak yüzde 12-13 civarında bir israfımız vardı. Bir diğer neden ise; Samsuna gerekli fırın sayısı 100 tane olması gerekirken merkezde 180 tane fırın olunca ister istemez müsamahalar çoğalıyor. Bayi bakkallardan ertesi gün satışın haricinde iadenin toplanması, fırıncının kendi arasındaki haksız rekabetler bayi bakkallara gösterilen müsamahalar israfı tetikleyen en büyük faktörlerden biri. Samsunda pastanelerde ekmek üretimi yapılıyor bununla ilgili hiçbir önlem alınmadı inşallah bundan sonra gerekli çalışmalar yapılır” diye konuştu.


Haber: Cansu Bülbül

Son Güncelleme: 26.12.2017 14:14
Anahtar Kelimeler:
Samsun HaberSamsun
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.