Samsun Haber - Jeoloji Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Gül Yılmaz, geçtiğimiz günlerde Samsun’da yaşanan 14 depremin ardından konu ile ilgili Samsunhaber.com’a önemli açıklamalarda bulundu.
“Türkiye’nin %93’ü deprem bölgesi”
Türkiye’nin %93’ünün deprem bölgesinde olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Gül Yılmaz, “Dünyanın sismik yönden en aktif olan Alp-Himalaya deprem kuşağında yer alıyor. Ülkemizin %93 deprem bölgesinde yer alıyor. Nüfusun, sanayi kuruluşlarının %98’i, barajlarımızın da %95’i tehlikeli kuşaklarda yer alıyor. Deprem bizim hayatımızın içerisinde ve onunla birlikte yaşıyoruz. Teknik olarak doğa olayı olduğu için bu durumun önüne geçemeyiz ama onun varlığını her zaman hissederek yaşamalıyız. Alt yapımızı depreme göre hazırlamalıyız. Deprem her yerde olacak çünkü Türkiye’nin %93’ü deprem bölgesidir” şeklinde konuştu.
“Bu çok ciddi bir sıkıntıdır”
İmar barışı yasasından bahseden Başkan Yılmaz, “Depremler, çarpık kentleşme sonucu yapının ne kadar sağlıksız olduğunu da bize gösteriyor. Zemine göre yapımızı inşa etmezsek bu sorunları sürekli yaşamaya devam edeceğiz. Yeni bir imar barışı yasası ise kaçak yapılaşmanın affı, denetimsiz, mühendislik hizmetlerinden yoksun, mühendislik hizmeti almamış yapıların yasal hale getirilmesidir. Bu çok ciddi bir sıkıntıdır. Bu yasayı uyguladığımız süre içerisinde biz deprem güvenliği için atmış olduğumuz bütün adımları boşa çıkarmış oluyoruz. Hiç uygun olmayan bir yerdeki yapılaşmaya siz imar barışı ile izin verirseniz bizler depremin önüne nasıl geçeceğiz. Deprem olduğu zaman orası mecburen yıkılacak” diye ifade etti.
“Depreme sağlıklı bir altyapı hazırlamıyoruz”
Depreme sağlıklı bir alt yapı hazırlanmadığını belirten Başkan Yılmaz, “Yapılması gereken teknik bilgilerle ilgili meslek odalarının konuşmaları dinlenilmiyor. Doğa olaylarını afete dönüştürerek pek çok insanın hayatını kaybetmesinin de zemini hazırlanmış olunuyor. Deprem olduğu ve insanlar öldüğü zaman depremin can aldığı söyleniyor ama o binaları ve zeminlerini biz hazırladık. Depreme sağlıklı bir alt yapı hazırlamıyoruz. Deprem çok önemli bir faktör ama hiçbir şekilde önemsenmiyor. Doğru düzgün önlem alınmıyor” dedi.
“İmar affını çıkarmak geçici çözüm gibi görünüyor”
İmar affının çıkarılmasının geçici bir çözüm olarak göründüğünü ifade eden Yılmaz, “Fay hatları üzerinde inşa edilmiş inşatlar, çok sayıda yerleşim biriminde olan yapılar imar affından yararlanarak bunların hepsi yasal hale getirilmelidir. İmar affını çıkarmak geçici çözüm gibi görünüyor. Bir şeyi çözdüğünüzü sanıyorsunuz ama problemin üzerine problem ekliyorsunuz. Çünkü imar barışında kişilerin beyanını esas alıyorlar. Olabilecek bir deprem de can kaybının dışında ekonomik kayıplar da yaşanabilir. Her an deprem olacakmış gibi davranıp ona göre önlem almalıyız“ şeklinde konuştu.
Müberra TAŞÇI