Samsun haber – Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü nitelikli okulların listesini açıkladı. Samsun’daki 153 lisenin içinden nitelikli okul içine giren 8 tane Fen Lisesi, 5 tane Teknik Lise, 2 tane İmam Hatip, 1 tane Anadolu ve Sosyal Bilimler olmak üzere 17 tane okul seçildi. Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, Samsun’da bir sürü Anadolu Lisesi olmasına rağmen sadece Samsun Anadolu Lisesinin seçilmesine tepki gösterdi.
“Ortada kontenjan dengesizliği var”
Kontenjanlarda bir dengesizlik olduğunu söyleyen Başkan Kara, “Seçilen bu okullar proje uygulayan okullardı. Dolayısıyla proje uygulayan liseler nitelikli okul olarak seçildi ama kontenjanlarda büyük bir sıkıntı var. Ortada kontenjan dengesizliği var. Bu okulların birçoğu Anadolu Liseleridir. Şu şekilde olabilirdi. Proje uygulayan okulların hiç birisi sınavla almazdı. Sadece fen, sosyal bilimler ve teknik liselere alınırdı. Diğer kalan okullara ise normal öğrenci kayıt yaptırabilirdi. Hatta teknik liseye bile değil, fen lisesi ve sosyal bilimler liselerine sınavla diğerlerini adrese dayalı olarak verilebilirdi. Bu şekilde sorun çözülmüş olabilirdi. Samsun’da onca Anadolu Lisesi varken nitelikli okul olarak sadece 1 tane Anadolu Lisesi seçildi. Sadece 1 tane Anadolu Lisesinin seçilmesi iyi bir durum değil” diye ifade etti.
“Artık adrese dayalı olarak girilecek”
Artık adrese dayalı olarak okul seçimi yapılacağını söyleyen Kara, “Veliler BİMER’e ve CİMER’e şikayette bulunuyorlar. Veliler bizim çocuklarımız nerede okuyacak diye kaygılanıyorlar. Veliler okullara neden bu kadar az kontenjan belirlendiğini merak ediyorlar. Okullara açılan kontenjanlar yeterli değil. Bu şekilde nitelikli liseler açıklanıyorsa o zaman birkaç tane daha Anadolu Lisesi koyulmalıydı. Bu geçiş dönemi sıkıntılı olacak. Bu sıkıntıyı Samsun’daki Milli Eğitim Müdürünün görmüş olması gerekiyordu. Çünkü yıllarca sınav ve sınavların sonucuna göre yerleştirme yapan sistemde bütün okullara bir puan karşılığında giriliyordu. Ama şimdi öyle değil. Artık adrese dayalı olarak girilecek” şeklinde konuştu.
“Bu yanlış bir durumdur”
Çok sayıda okulun proje uygulamadığı için seçilemediğini söyleyen Kara, “Nitelikli okul olmak için alanında ilk 5’te olması, köklü olması gerekiyor. Velilere bir görev daha düşmektedir. Veli artık çocuğunu tarikat gibi örgütlerden korumak zorundadır. Açıklanan okulların kontenjan sayılarına göre doğru belirlenmediğini düşünüyoruz. Birçok velimizde bizim gibi düşünüyor. Çok sayıda okulumuz proje uygulamadığı için de nitelikli okul olarak seçilmemiş. Bu yanlış bir durumdur” diye konuştu.
Müberra TAŞÇI
Yangelip yatan öğrenci ile kafa patlatmış gecesini gündüzüne katmış teog dan 450 puan almış öğrenciyi kafıyorsunuz, eyy gidi öğretmenlerde tepki çığ gibi, ama dışarıya yansıtamıyorlar, sonuç olarak okullarda kalite düşecek, çünkü ortada bir perfonmans yada başarıya gerek duyulmuyacak, okudumu okudu
Bu kararları alanlar seçilmiş insanlar. Rahatsız oluyorsan oy atmayacaksın.
Zaten okumak ta neymis okuyup ne olacakki
Ben gidecegi okulu belieledim
Benim istedigim mufredati alacak
Ben istersem mezun olup universiteye gidecek
Ben istersem is bulabilecek vs vs...
Yani samsunda okul yok demek
Benim öğrencim iyi bir liseye gidebilmek icin ortaokulda dersaneye gitti çok çalışdı para vedik emek verdik samsunun eniyi liselerinden biri olan ataturk.anadolu ya gitmeyi başardı şimdi benim öğrencim ne olacak bu liseyi normal lise haline getirdiniz benim öğrencinin durumu ne olacak okadar emek ve çalışma var toku da siz çıkardınız değiştiren de siz siniz milli egitime sikayette bulundum hala daha cevab verecekler
Huriye Süer anadolu Lisesini harcadilar
Ben fethiyeden yaziyorum liseye geçiş sistemi hiç ama hiç olmadı okulları önce nitelikli niteliksiz diye ayırdınız sonra da yüksek puanlı Anadolu liselerini de niteliksizlestirdiniz böyle eğitim sistemi olmaz. .
Sandikta vereceğiz cevabı eğitimle bari uğraşmasi yeter dedirrti