Samsun Haber - Samsun’da en son meydana gelen deprem Ladik İlçesinde olduğunu ve Samsun’un fay hattına çok yakın olduğunu belirten Samsun Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, “Ladik depremi 1943 yılında oldu. 1. Büyük depremde 1824 kişi hayatını kaybetti. Doğal olarak, Ladik birinci deprem bölgesi. Fay hattı bu bölgeden geçtiği için deprem olduğunda Samsun’u etkileyecektir” dedi.
“Teknoloji Depremleri Önceden Tahmin Edemiyor”
Yakın zamanda deprem bekliyor musunuz sorusuna yanıt veremeyeceğini söyleyen Yılmaz, “Çünkü, depremin önceden tahmin edilebilmesi söz konusu değil. Henüz öyle bir teknoloji bilimsel olarak geliştirilemedi. Aslında bütün sorumluluk alt belediyelerde. Yerleşime uygun olmayan bölgelere yerleşim izni verilmemeli. Yerleşime uygun alanlara bu izin verilmeli. Örneğin, heyelan bölgelerinde yerleşim izni verilmemeli” diye konuştu.
“Kaçak Yapılar Yıkılmalı”
Samsun’da birçok bölgede kaçak yapıların olduğunu dile getiren Başkan Gül Yüzüncü Yılmaz, “Kaçak yapıları yıkmalıyız ki buralardaki can güvenliğini sağlayalım. Zaten depremlerde hasarların en aza indirilebilmesi için jeoteknik etütleri sağlamalıyız. Bu çalışmalarda alt belediyelere veriliyor. Alt belediyelerden isteniyor bu tür çalışmalar. Biliyorsunuz son zamanlarda tescilli büroların mesleki ürünler odalarına getirilip sicillerine işlenmiyor. Bu zorunluluk ortadan kalktı. Bunun sebepten dolayı odalar denetim yapamıyor. Örneğin sondajları yerinde inceleme gibi. Bu nedenden dolayı bütün sorumluluklar alt belediyelere ve yapı denetim firmalarına kalıyor. Jeoloji mühendisleri olarak yapı denetim firmalarında yokuz biz. Bunda da ayrı bir sıkıntı yaşıyoruz. Yani sorumluluk tamamen alt belediyelerde oluyor” ifadelerini kullandı.
“Samsun’da deprem olduğunda herkes sorumluluğu başkasına atacak”
Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Samsun’da bir deprem meydana geldiğinde herkes sorumluluğu birbirine atacak. Bu bildiğimiz yöntem. Sorumluluğu üstlenmeyip birilerinin üzerine atmak gibi. Bizim alt belediyelerimizin içinde jeoloji mühendisi yok. Bunu düzenlemekte ilgili bakanlık tarafından yapılmalı. Ancak Alt belediyeler ve denetim firmaları el ele verip bu sorunu çözümlemeli.
Samsun bizim şehrimiz. Biz kentimizde korkusuz yaşamak istiyoruz. Fakat, deprem hayatımızın bir parçası. Bu kaçınılmaz bir son. Eninde sonunda bununla yüzleşebiliriz. Teknikler çok ilerledi bilimsel anlamdaki raporların gerçek hayata uygulandığında bir verim alınabilir”
Haber: Ekrem BİRCAN
Samsun bi depremdr yerle bir olucak siz ladik diyorsunuz sehir merkezi ne olacak haberiniz varmi ladigin nufusunun on kati hastanebasi
La niçun
BU DEPREM NE ZAMAN