Samsunhaber - Geçtiğimiz yıllara göre kükürtdioksit (SO2 ) oranlarının düştüğünü belirten TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Özcan Çoluk, “2014-2016 arasında gerçekten, özellikle kış aylarında sanayii bölgemizde sanayiden kaynaklı kükürtdioksit (SO2 ) oranlarında büyük yükselmeler vardı. 1 yıl içerisinde çok fazla sınır değerleri aşılmıştı. Ama bu sene, bu kükürtdioksit (SO2 ) değerlerinde 2017 senesinde problem yok görünüyor. Orada sadece problemlerden bir tanesi bazı günlerde, bazı istasyonlarda, 1 yılın çok fazla gününde odamızın hazırlamış olduğu hava kirliliği raporunda, hemen hemen birçok il için bu değerler ayrı ayrı incelenmiş ve bakılmış durumda. Kükürt açısından problem görülmese de partikül madde değerleri yüksek oranda, yılın birçok gününde oranları aşılmış” diye konuştu
“Solunum yolunda ve diğer organlardaki sistemlerde de bozukluklara yol açıyor”
Partikül maddenin büyük ölçüde sağlığı etkilediğinden de bahseden Çoluk, “Partikül madde de toz parçacıklarının boyutunu belli eden PM10 ve PM2,5 ama bizim çoğu istasyonlarımızda PM2,5 henüz ölçülmüyor. Daha küçük boyutlu parçacıklar yani başka bir deyişle. Dolayısıyla direkt soluduğumuz için de solunum yolunda ve diğer organlardaki sistemlerde de bozukluklara yol açıyor. Bu sorun dünyaya nereden baktığımızla alakalı değil, hepimiz çıkıyoruz, havayı soluyoruz ve bizim yaşamak için de gerekli kaynak hava, su ve toprak. Bunlara her birimizin dikkat etmesi gerekiyor” dedi.
Kalitesiz yakıt ve kalitesiz kömür kullanımı etkiliyor
2017 için partikül madde değerlerinde problemler olduğunu ve dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Çoluk, “Tabii taşıt yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde de sınır değerleri aşma durumları görüyoruz. Kalitesiz yakıt kullanımı, özellikle kalitesiz kömür kullanımı çok etkiliyor, kış aylarında dönem dönem etkiliyor. Taşıtın yoğun olduğu yerlerde de bazı sınır değerleri aştığını görüyoruz ama büyük sorun partikül madde şu anda” diye konuştu.
“Bertaraf etmek çok zor”
Fabrikalarda kullanılan kömürün kükürtdioksit ve partikül maddeye yol açtığından da söz eden Çoluk, “Ne kadar filtrelense de üretim esnasında çok fazla tonajda kömür, yakıt kullanacaklardır. Bir de kömür, emisyonları ve havaya bıraktığı madde açısından çevresel etki yapabilen bir yakıt cinsi. Böyle olunca da bunları bertaraf etmek çok zor. O yüzden Türkiye’nin her yerinde biz yenilenebilir enerjiyi savunuyoruz, hiçbir şey olmasa da en azından fosil yakıtlardan vazgeçilmesini istiyoruz. Öncelikli enerjimiz yenilenebilir enerji olmasını istiyoruz, özellikle termik santrallerin getirdiği yük çok fazla” dedi.
“Tekkeköy problemliydi”
Tekkeköy’ün havasında bulunan kükürtdioksit oranının düşmesinden de bahseden Çoluk, “Birçok kirletici parametresi var, Tekkeköy de bir sanayii alanı, ağır sanayii bölgesi. Bireysel olarak çok uyulsa da işletmeler anlamında söylüyorum, sınır değerleri artsa da bir de kümülatif bir etki var orada. 2 seneye kadar Tekkeköy bu konuda problemliydi fakat şu anda durumlar belli bir oranda seyrediyor” şeklinde konuştu.
Haber: Dilek Alabulut
evet hiç problem li degil gerçektende oyle yuce yaradana hesabı nasıl vereceksınız acaba belli oranda seyredıyor dıyemi