Gelişen teknolojiyle her geçen gün sadece kadınların değil, erkeklerin de ilgisini çeken lazer epilasyonun ve IPL uygulamasının bilinmeyen ve merak edilen yönlerini anlatan Medikal Estetik Hekimi Dr. Hülya Ettekin, IPL uygulamasının bir lazer epilasyon uygulaması olmadığı konusunda uyarılarda bulundu. Ettekin, ''Güzellik ve kuaför salonlarında yapılan IPL bir Lazer uygulaması değildir. Lazer epilasyonla IPL aynı şeyler olmamakla birlikte, IPL'in lazer epilasyon olduğu yönünde yanlış bilgi sahibi olanlar var'' diye konuştu. Lazer epilasyon yaptıracak kişilerin her iki uygulamada da farklılıkları iyi ayırt etmeleri gerektiğini belirten Dr. Hülya Ettekin, '' Lazer, IPL ile karıştırılmamalıdır. Arasında işlem ve sonuç farklılığı olan iki yöntem sözkonusu'' dedi. Dr. Ettekin, Samsunhaber.com'un konuyla ilgili sorularını yanıtladı.
İstenmeyen vücut kıllarından kurtulmak mümkün mü?
İleri teknoloji sistemleriyle geliştirilen lazer epilasyon yöntemiyle istenmeyen kıllarınızdan kalıcı olarak kurtulmanız mümkün. Ağda, ip ve cımbız gibi klasik hepimizin bildiği yöntemlerle istenmeyen kıllarınızdan geçici olarak kurtulabilirsiniz. Eğer bunda kalıcılık istiyorsanız, lazer epilasyonlar hem kadınlar, hem de beyler için doğru bir tercih olacaktır.
Lazer epilasyon ve IPL nedir? Ve nasıl uygulanır?
Son yıllarda kıllardan kurtulmak adına kullandığımız tedavi metodlarının ikisinden bahsediyorsunuz. Bu ikisinden lazer tedavisi çok daha gelişmiş tedavilerdir. Lazer tedavileri de, IPL'lerde insan vücudunda bulunan 'kromofol' dediğimiz hücrelere ait renk taneciklerini hedef alırlar ve o şekilde etki ederler. İki yöntem de birbirine benzer sistemlere sahiptirler. Ama bu benzerlik aynı işlevi görüyorlar anlamına gelmez.
Lazer epilasyonu ve IPL'yi karşılaştıracak olursak?
Birbirlerinden yadsınamaz farklılıkları var. Biraz önce de bahsettiğim üzere bu her iki tedavi de kromoforları tanırlar. Lazer bir ışındır ve doğrudan hedef dokuyu isabetler. Lazer epilasyonlar seçicidir. IPL ise seçici değildir. IPL bir lazer değil, bir ışıktır ve ışık olduğu için saçılma ve yayılma göstermektedir. Yani, daha geniş bir alana yayılarak hedefinin dışına çıkar. Bu yüzden de IPL uygulaması çok daha fazla yan etkilere sebep olabilir.
Bu tedavilerin olası yan etkileri var mıdır?
Bu tedavilerden sonra geçici değişimler gözlenebilir. Burada en önemli nokta ve dikkat edilmesi gerekenler, lazer uygun dozlarda, uygun kişilere ve uzmanlarca uygulanmalıdır. Uygun doz ve doğru ellerde yapıldığı sürece lazer epilasyonda IPL de olduğu gibi bir yan etkiden söz edemeyiz.
Bu uygulamaların tedavi sonrası ve seans süreci ne kadar bir zaman alır?
Uygulama seanslarla devam eder. Uygulama aralıkları vücudun hangi yerine yapılacağı şeklinde değişebilir. Lazer epilasyonda ki süre ortalama 3 ila 10 seans arasındadır. Bu kişiden kişiye değişmekle birlikte, yüz bölgesi daha geç, vücut bölgeleri ise daha kısa sürede cevap verir. IPL seanslarında uygulamalardan sonra kıllar daha kısada sürede çıkacağından seans sayısı 3-4 kat daha fazladır lazer epilasyona göre.
4 mevsim Lazer uygulaması yaptırılabilir mi?
Bu teknolojiler ilk kullanılmaya başlandığında özellikle yaz aylarında bu tedaviler yapılmıyordu. Sonra zaman içerisinde gördük ki, iyi bir takip ve hastayla iyi bir korelasyon kurduğumuz takdirde bu uygulamalar yaz kış yapılabilir.
Vücudun her bölgesine lazer epilasyon yapılabilir mi?
Hem yüz, hem de vücut bölgesine lazer uygulaması çalışılabilir. Zira lazer ışınları radyoaktivite yönünden kızılötesi ışınlar olduğu için minimal etkiye sahiptir. Kana karışan ve hastayı ilerki dönemlerde etkileyecek olan herhangi bir yan etki söz konusu değildir.
Lazer ve IPL uygulamalarında hangisi daha güvenli bir uygulama diye soracak olursak...
Bu çok can alıcı bir soru oldu. Bu her iki teknolojide bize bir çok alanda tedavi edici hizmet sunmakta. Ancak lazer epilasyon bütün lazerlerde olduğu gibi hedefe seçicilik ayrıcalığını programlayan bir yöntem. Hedefe odaklanan ve etrafındaki dokuya zarar vermeyen bir metod. Karşılaştıracak olursak IPL'in durumu çok daha farklı. IPL tedavisinde bütün kromoforlar ve dokular aynı anda saçılan o ışıktan etkileneceği için yan etki riski çok çok daha fazla. Ayrıca, IPL cihazları günümüzde teknolojilerini geliştiren firmalar tarafından hiç bir tıp bilgisi olmayan ve tıp eğitimi almamış kişilere çok rahat bir şekilde sunulmakta.
15 lira'ya 3 seansta tüylerimizden kurtulabilir miyiz?
Geçici olarak kurtulabilirsiniz,fakat kalıcı olarak kurtulmanız mümkün değil. Kalıcı bir yöntemde böyle bir rakamdan söz etmek doğru olmaz.Önemli olan istenmeyen kıllarınızdan hangi rakamla kurtulduğunuz değil, sağlıklı bir şekilde kurtulmanızdır.
Kadınlar mı?...Yoksa erkekler mi?... Hangisi tedaviye daha hızlı yanıt veriyor?
Beylerin lazer epilasyona yanıt vermeleri daha yavaş oluyor. Bu yavaş ilerlemenin yanısıra, elbette beylerde de kesin ve başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Bize gelerek uygulama yaptığımız kişilerin yüzde 50'ye yakını beylerden oluşmakta.
Merdivenaltı tabir edilen yerlerde bu tür uygulamalar yapılıyor mu? Yapılıyorsa ne gibi önlemler alınmalı?
Bu konuda yetkili merciler var. Yetkililerimiz mutlaka gerekli önlemleri alıyorlar ve işlemlerini yapıyorlardır. Ama daha önemlisi kişinin kendisine uygulanacak tedaviyle ilgili bilgi sahibi olmasıdır. Nerede ve kimlere sağlığını emanet ettiğidir. Tıbbi kurumlarda, tıbbi yöntemlerle çözüme gidilmesi en uygun ve en doğru bir seçimdir.
Emir Dursun Akar
14 Kasım 2016 Pazartesi 22:24
Son Güncelleme: 06.07.2018 12:12
Yanlış bilgiler içeriyor. Doğrusu cildi direkt yakma yöntemi ile calisan alexandrite ve diod tıp lazer acısı öyle böyle değil. Cunku calisma prensibi geregi yanmadan işleminiz yapılamaz. Ote yandan renk ve kanserden korunduğumuz hucrelerimiz uzerine etkileri nedir, bilinmez. Ayrica doktor kliniklerine gittiğinizde de işlemi doktor yapıyor sanmayın. Cogunlukla oradan eğitim almış ya vasifsiz biri, ya bi sekreter yada en iyi ihtimalle bir güzellik uzmanı yapiyor. Ve bir de doktor kliniklerindeki yanik vakalarinin sayılarını da hiç hafife almayın. Buna mukabil basari oranları da IPL ile aynı, hatta bazı bölgelerde daha geride olduğu rahatlıkla söylenebilir. Ayrıca kesin çözüm olduğu da doğru değildir. Çünkü cilt altındaki kıl köküne dönüşebilen kıl kök hücreleriniz uyanırsa hangi lazer olursa olsun, tüylenme sorununuz yeniden başlar. Ama tabi kliniklerdeki binlerce euro ya alınmış cihazlar boşa gitmesin