Ekonomi

Pozitif OSGB Sorumlu Müdürü Şevket Temelli büyük cezalara karşı uyardı: Aylık cezası 88 bin liradan başlıyor

1 Ocak 2025 tarihi itibariyle, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 6. maddesi kapsamında iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirme yükümlülüğü, kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan (1 kişi dahi olsa) ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için de yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, iş sağlığı ve güvenliği firmalarıyla anlaşmayan işletmelere uygulanacak minimum ceza ise aylık 88 bin 663 TL olacak.

Abone Ol

Pozitif OSGB Sorumlu Müdürü Şevket Temelli, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 6331 Sayılı Kanun'un 1 Ocak 2025 itibariyle uygulamaya girmesiyle birlikte küçük işletmelerin de iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini almak zorunda olduğunu belirtti. Temelli, "Yanında işçi çalıştıran tüm işletmelerin, ister bakkal ister terzi olsun, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmesi gerekecek. Aksi takdirde büyük cezalarla karşı karşıya kalabilirler" dedi.

1 KİŞİ DAHİ OLSA YÜKÜMLÜLÜK VAR!

Şevket Temelli, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun, 1 Ocak 2025 itibariyle 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için de geçerli hale geldiğine dikkat çekti. Temel, "Bu yasa ile artık kamu kurumları, 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan tüm işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini alması zorunlu hale gelmiştir. Bu hizmetleri yerine getirmeyen işletmelere uygulanacak ceza ise aylık 88 bin 663 TL'den başlayacak" dedi.

CEZA İÇİN SON UYARI

Pozitif OSGB Sorumlu Müdürü Şevket Temelli, 6331 Sayılı Kanun'un daha önce ertelenmiş olan hükümlerinin artık geçerli olduğunu ve 1 Ocak 2025'ten itibaren herhangi bir erteleme yapılmayacağını vurguladı. Küçük esnaf dahil, yanında bir kişi dahi çalışan her işletmenin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmesi gerektiğini belirten Temelli, "Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen işletmelerin karşılaştığı ceza tutarları oldukça yüksek. İş sağlığı ve güvenliği hizmeti almanız, hem cezadan korunmak hem de çalışan sağlığını korumak adına çok önemli" dedi.

HİZMET ALMA YOLLARI

Temelli, küçük işletmelerin bu yükümlülüğü yerine getirmek için şu yöntemleri kullanabileceklerini belirtti:

  • Çalışanlar arasında uygun nitelikte personel görevlendirmesi yapmak,
  • Gerekli belgeye sahip olması halinde kendisinin bu görevi üstlenmesi,
  • Bakanlıkça yetkilendirilmiş OSGB veya ÇASMER (Çalışan Sağlığı Birimi) gibi kuruluşlardan hizmet alarak bu yükümlülüğü yerine getirmek.

Temelli, "İş yerlerinde sağlık ve güvenlik kültürünün yerleşmesi ve çalışanların korunması adına, bu hizmetleri almak artık kaçınılmaz bir zorunluluk. İşletmeler, cezalardan kaçınmak için bu adımları atmalı" diye ekledi.