Ramazan Bayramı  

Ramazan ayı boyunca nefsimizi tutan orucun ardından gelen 3 günlük Ramazan Bayramı, gelenekleri ve neşesiyle her yıl hasretle beklediğimiz anlardan biri. Küslerin barıştığı, hasret olanların kavuştuğu, geniş sofralarda aile ve komşuların buluştuğu bu özel günler en güzel anılarımızın başında yer alıyor. Bayramlar çocukluk, çocukluğumuz ise hep özlenendir. Bütün bayramların çocukluğumuz gibi şen ve masum geçmesi dileğiyle. Ramazan Bayramınız kutlu olsun…

Büyük bir manevi huzurla idrak ettiğimiz rahmet, mağfiret ve bereket ayı Ramazan-ı Şerif'i uğurlamanın hüznü ile birlikte bir Ramazan Bayramı'na daha kavuşmanın sevinç ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Bayram, biz müslümanlar için neş’e ve sevinç kaynağıdır.

Ramazan’ın girmesiyle biz müslümanlar her zamanki ibadetlerimizden daha fazla, daha ciddi (oruç, teravih vs. gibi) birtakım mükellefiyetler, birtakım sorumluluklar altına girmiş oluruz.

Ramazan’ın bitmesiyle bir aya mahsus yapmakla mükellef olduğumuz ibadetler bitmiştir. Bu esnada bizler vazifelerimizi kusursuz, eksiksiz yapmaya çalışmışızdır.

Ramazan’ın bitmesiyle insanlarda sevinç ve neş’e gibi hallerin zuhur edeceği muhakkaktır.

Böylece Ramazan’ı müteakip Ramazan ertesi olan bu günlerin Allah tarafından Bayram olarak kabul edilip bizlere bildirilmesi, bu sevinç ve neşemizin ne kadar sevinsek hakkımız olacağının bir ifadesidir.

Daha doğrusu, Allah Teâlâ, Bayram vasıtasıyla bizleri neşelenmeye ve sevinmeye bizzat kendisi teşvik etmektedir.

Ramazan ile Bayram’ın birbirini takip etmesinde, bizler için daha birçok ilahî işaretler vardır.

Şöyle ki: Ne kadar ağır şartlar altında olursa olsun, verilen vazife ve sorumluluğu hiçbir laubalilik göstermeksizin  kendisinden istenilen vakte kadar elden geldiği nispette mükemmel yapmanın, müslümanların yüzünü güldüreceğine, müslümanlara Bayram havası yaşatacağına işaret edilmektedir. Bayrama, duyulan sevinç ve neşeyi umumîleştirmek suretiyle, oruç tutmayan küçük çocukların da bu sevinç ve neşeye iştirakini sağlamıştır. Böylece bu sevinç ve neşe havasına onları da ortak ederek, hem onların bir toplumun malı, bir bütünün parçası olduklarını ihsas etmekte ve hem de onları fark ettirmeden yavaş yavaş ileride alacakları vazife mesuliyetine hazırlamaktadır.

Bayramlar aynı zamanda millî kültürümüzün devamlılığının sağlaması için çok önemli günlerdir.

Bir milletin devamlılığı milli kültürün kuşaktan kuşağa aktarılmasına ve devamlılığına bağlıdır. Bu bayram ülkemize ve tüm İslâm âlemine neşe, kardeşlik, barış ve sevgi duygularını hâkim kılsın.

Ülkemizin geleceğinin daha aydınlık, daha güçlü olacağı; vatanımız ve milletimiz için birlik beraberlik içerisinde mutlu, sağlıklı, sıhhatli, huzur dolu günlerin olacağı bir bayram olması dileklerimizle…