banner388
banner390

1 yaşındaki bebek parmağını vantilatöre kaptırdı!

İstanbul’da gerçekleşen olayda 1 yaşındaki bebek elini vantilatöre soktu. Olay sonucunda bebeğin parmağının neredeyse hepsi kesilirken, kemiğinde de kırılma gerçekleşti. Küçük çocuk hızlı müdahale sonucunda parmağını diktirirken El Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Egemen Ayhan, vantilatörle ilgili aileleri uyardı.

1 yaşındaki bebek parmağını vantilatöre kaptırdı!

İstanbul’da gerçekleşen olayda 1 yaşındaki bebek elini vantilatöre soktu. Olay sonucunda bebeğin parmağının neredeyse hepsi kesilirken, kemiğinde de kırılma gerçekleşti. Küçük çocuk hızlı müdahale sonucunda parmağını diktirirken El Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Egemen Ayhan, vantilatörle ilgili aileleri uyardı.

09 Temmuz 2024 Salı 22:08
1 yaşındaki bebek parmağını vantilatöre kaptırdı!

İstanbul’da 30 Haziran tarihinde saatler güneşin en sıcak olduğu öğle saatini gösterirken, iddiaya göre 1 yaşındaki bebek; evdeki vantilatör ile oynuyordu. Vantilatörle oynarken bir parmağını pervaneye kaptırdı, pervane bebeğin parmağını neredeyse koparıyordu. Durumu fark eden aile bebeği derhal Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi acil servisine götürdü. Sonrasında el cerrahisi ekibi; bebeğin durumunu inceledi. İncelemeler sonucunda parmağın kemiğinde kırılma olduğunu gören ekip, bebeğin parmağının neredeyse tamamen kesildiğini aktardı. Bebek hemen ameliyata alındı.

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi El Cerrahisi Bölümü Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Egemen Ayhan ve ekibi neredeyse 2 saat süren başarılı operasyon sonucunda bebeğin parmağını kesilen yerden dikti. Bu vakanın tek olmadığını dile getiren Dr. Ayhan özellikle son zamanlarda buna benzer birçok vakayla karşılaştıklarını aktardı.

AİLELERE VANTİLATÖRLE İLGİLİ UYARILAR

 Doç. Dr. Egemen Ayhan vantilatör kazaları yaşanmadan önce ve yaşandıktan sonra yapılabileceklere değindi. Ailelere uyarılarda bulunan Dr. Ayhan; küçük çocukların meraklarından dolayı çevreyi durmadan incelediklerini ve bu nedenle bu tarz kazaların yaşanabileceğini ifade etti. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi El Cerrahisi Bölümü Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Egemen Ayhan, “Yaz ayları özelinde bu ara özellikle sık karşımıza çıktı. Vantilatörler, havaların ısınmasından dolayı sık kullanılıyor. Vantilatörlerin arasına parmaklarını sokan çocuklarla karşılaşıyoruz. Bu dönemde son 1 ayda 4-5 hastamız yani her hafta 1-2 tane hastaya tekamül ediyor, karşımıza çıktı. Bunlar 4-5 yaş altında özellikle 1-2 yaş civarında, tabi çok meraklılar, etrafı fark etmeye çalışıyorlar. Vantilatörler de kolay ulaşacakları yerlerde, sürekli dönen bir şey oraya dokunayım, gibi bir his oluyor.

Çocukların bu meraklarından dolayı sıklıkla karşımıza bu ara böyle bir yaralanma tarzı çıkıyor. Öncelikle çocukların ulaşamayacağı yerlere koymak lazım. Belli bir yaşın üzerindeki çocuklara bunun tehlikeli bir şey olduğu söylenebilir çocuklar, beklediğimizden daha iyi algılarlar, buraya hiç yaklaşılmayacağını, ona dokunmayacağını anlatmak, onları ikna etmek lazım. Peki böyle bir yaralanma oldu, bu karşımızı çıktı, ne yapıyoruz; öncelikle telaşa kapılmamak lazım, ebeveynler için çok zor bir şey biliyorum. Önce teması kesmek eğer çocuğun eli hala oradaysa vantilatörün fişini çekmek, oradan çıkmışsa da vantilatörden uzak tutmak lazım. Tamamen kopma olabiliyor, kopmamış olabiliyor, kısmen kopmak üzere olabiliyor.

YAZIN BU TARZ YARALANMALAR DAHA ÇOK GÖZLEMLENİYOR

Parmağını pervaneye kaptıran, ameliyat ettikleri 1 yaşındaki hastasının durumuna ilişkin konuşan Doç. Dr. Ayhan, “Kopmamıştı ama sadece alttan cilt tutuyordu, oraya bir mikro cerrahi işlemle damar onarımı yapıldı, kemik tespiti, tendon onarımı yapıyoruz. Parmak ucunda birçok doku var, kemik, tendon, sinir, damar, cilt, cilt altı dokusu var. Dolayısıyla her bir dokunun usulüne uygun bir şekilde onarılması lazım.

Çocuklarda özellikle bu anlamda şansımız daha yüksek olabiliyor. Parçanın yaşaması eğer uygun müdahale yapılırsa mümkün olabiliyor. Her zaman yüzde yüz başarı diye bir şey de yok bu konularda çünkü yaralanmanın tipine göre de her zaman yapılamayabiliyor. Hastamızın parmağı sarılmıştı kabaca, çocuğu çok fazla canını acıtmadan pansumanına bakmak lazım, bir an önce de ameliyathaneye aldık. Mümkün mertebe en kısa zamanda ameliyata aldık. Ameliyat 2 saat civarında sürdü, ertesi gün taburcu ettik çünkü dolaşımını iyi gördük.

Bu konuda bazen daha uzun yatırdığımız hastalar olabiliyor. 5 gün 1 hafta, 10 gün bu değişebiliyor. Kaza durumunda noktayı aşırı sıkarak diğer dokulara zarar verecek derecede değil ama baskılı bir şekilde üzerini kapatmak lazım. O bölgeyi sarıp kan kaybını azaltmak lazım. Motorlu taşıt kazaları da artıyor, hız da artabiliyor, çeşitli motosiklet kazaları sık geliyor, elektrikli scooter kullanımı da artıyor, onlarda da kazalar sık geliyor. Burada hava güzel diye açıkçası hız yapmamak lazım. Yazın kazaları ortopedik açıdan da el cerrahisi açısından da ekstremite yaralanmalarını daha sık gözlemlediğimizi söylemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Son Güncelleme: 09.07.2024 22:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.