NASA uzay araştırmaları sırasında, uzay yolculukları sırasında, yerçekimsiz ortamda astronotlardaki bel ağrılarının geçtiğini saptayınca, yapılan tetkiklerde de disk aralıklarının genişlediğinin görülmesi üzerine ,bu konuda araştırmalar yapılmış. Ve yerçekimi elimine edildiğinde disk aralıkları açılabilmekte diyerek bu düşünceden hareketle DRX-9000 cihazı geliştirilmiştir. DRX 9000 spinal dekompresyon cihazı Amerika ve dünyada 12 ülkede kullanılmaktadır.
DRX-9000 cihazı bel ve boyun için ayrı olan kemerler, yüksekliği değişebilen hava yastıkları, çekim açısı ayarlarıyla ve logaritmik çekimle disk içi basıncını negatif değerlere düşürerek etkili bir tedavi sağlar. Diğer traksiyon cihazlarında, tüm omurga aynı yükle çekildiğinden vücudun koruyucu mekanizmaları devreye girdiğinden omurga kaslarında kasılma olur. Bu da etkili bir çekme yaratmadığı gibi kas yırtıkları ve normal olan omur aralarının açılmasına neden olabilir
DRX-9000 sisteminde ise problem olan omur aralığına logaritmik bir eğriyle giderek artan yük verildiğinden vücudun koruma mekanizmaları uyarılmaz. Böylece disklerde, omurlar arasında etkili bir negatif basınç oluşur.
Omurlar arasındaki basıncın azalması ile disk içeriği değişir, fıtıkta geriye doğru çekilme gerçekleşir, basınç altındaki sinir rahatlar.
Diskin hayatiyeti, diskin içindeki basınç değişimiyle olur. Bir bulaşık süngerinin üzerinde olan ağırlığın kalkması ve içinin suyla dolması gibi oluşan negatif basınç disklerin beslenebilmesini sağlar. Basının kalkması ve diskin beslenmesiyle iyileşme başlar.
DRX 9000 Spinal dekompresyon tedavisi kimlere uygulanabilir:
- Boyun ve bel fıtıkları
- Boyun ve bel kaymaları
- Omurganın dejenerasyonu
- Omurga kanalında darlık
- Siyatik
- Faset ağrıları( Bel eklem ağrıları)
Kimlere uygulanamaz:
Bel omurgasındaki kırıklar, şiddetli kemik erimesi, sekestre ( omurilik kanalına parça düşmesi ) bel fıtıkları, omurga tümörleri, omurgada iltihabi hastalıklar, hamileler tedaviye alınamazlar.
TEDAVİ nasıldır?
Tedaviye ayakta hastaya problemli bölgeye göre belirlenen korseler, uygun kemerlerin takılması ile başlanır, tedavi yatağının tabanındaki platforma çıkılır, kişinin ağırlığı ölçülerek uygun tedavi belirlenir. Tedavi programı muayene eden hekimin çizdiği programa göre uygulanır. Boyun veya bel bölgesine gereken açı verilir ve gereken aralığa, belirlenen yük ile bilgisayar kontrollü çekim kuvveti uygulanır.
30 dakika süren tedavi sonrası soğuk paketler ve elektro terapi uygulanır.
Kişinin muayene bulgularına göre eğer kaslarda sorun var ise, manuel uygulamalar, ultrason, omurga masajı, laser gibi değişik fizik tedavi yöntemlerinin de kullanılması gerekebilmektedir.
Başarı oranı, bel ve boyun fıtıklarının ameliyatlık aşamasında olan hastalarda, tedavinin hemen sonrasında % 86’dır. Tedaviden 3 ay sonra başarı oranı % 90’lara ulaşır.
Hastalığın yeri, aşaması ve eşlik eden problemlere göre daha yüksek oranda başarı sağlanabilmektedir.
Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastaneleri
Prof.Dr.Gülçin GÜLŞEN
www.romatem.com
09 Aralık 2016 Cuma 16:57
Son Güncelleme: 21.12.2016 14:04
Ben dede bel fıtıgı var kas gevşedici ve agrı kesici verdiler fizige gitmemi söyleyip böylece tedavi başarılı olur dediler ama şu ana kadar bel fitıgı olqn kimse bu tedavilerden sonuç almadı sonuç hep amaliyat. bu tedavi ne kadar etkili acaba
Bel kaymasinda etkisi nedir faydası varmıdır
Bendede bel fıtıgı var nasıl bir tedavi bu tedavi
2003 ten berri boyun fıtığı ve düzleşme var gittkçe dayanılmaz ağrıların var kollarımda aşırı ağrı uyuşma var tedavi olmak için nereye başvurulur yardımcı olursanız çok sevinirim
Bendede amaliyatlik boyun fitigim var bide omuzumda kistler var hu tedaviyle gecermiki çok kol boyun agrisi yapiyo dayanamiyorum