Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yakup Sezer, Samsun’daki özel muayenehanesinde GETAT uygulamalı tedavilerine başladı.
OP. DR. YAKUP SEZER KİMDİR
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yakup Sezer 1968'de Bafra'da dünyaya geldi. 1987-1993 yılları arasında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. 1995-2000 yılları arasında OMÜ Tıp Fakültesi'nde Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanlık Eğitimi aldı. 2000-2003 yılları arasında Çorum Devlet Hastanesi'nde Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı olarak görev yaptı. 2003-2019 yılları arasında Bafra'da görev yaptı. 2019 yılında Samsun'da açtığı özel klinikte hizmet vermeye devam ediyor. Aynı zamanda muayenehanesinde Sağlık Bakanlığı onaylı Geleneksel Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Ünitesi açarak GETAT uygulamaları yapıyor.
EKSİKLİĞİ GETAT UYGULAMALARI TAMAMLIYOR
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yakup Sezer, muayenehanesinde beyin damar tıkanıklıkları, beyin kanamaları, beyin tümörleri, omur ilik tümörleri, baş ağrıları, baş dönmeleri, aynı zamanda omurilik cerrahisi, halkın çok sık karşılaştığı bel fıtığı, boyun fıtığı, kanal daralmaları ameliyatları, bel kayması, sinir sıkışması ameliyatları ve fibromiyalji hastalarının muayene ve tedavisini Samsun'daki muayenehanesinde sürdürüyor. 20 yıllık beyin ve sinir cerrahi uzmanı olduğunu belirten Dr. Sezer, "Bu zaman zarfında bir çok hastayı cerrahi yöntemlerle ameliyat ederek iyileştirdim, bir çok hastayı da medikal tedaviyle iyileştirdim. Fakat bir çok hastalık karşısında eksik kaldığımızı gördüm. Hastalarımızın ağrılarının medikal tedavi, fizik tedavi yöntemleriyle geçmediğini gördüm. 100 kişinin beli ağrıyorsa, bunların bir ya da ikisi bel fıtığı olabilir. bu bel fıtığının yüzde 3'ü ya da 5'i için ameliyat gereklidir. Ama geriye çok büyük oranda ağrı çeken hasta grubu kalır. Bu hasta grubuna bir çok doktor arkadaş medikal tedavi yöntemleriyle -hastalara yardımcı olmaya çalışıyor. Bunca yıllık tecrübeme dayanarak, gördüm ki, bu tedavi yöntemlerinin yanında bu hastaların iyileşmelerini kolaylaştıracak, faydalı olabileceğimiz tamamlayıcı tıp yöntemlerinin eksikliğini fark ettim. Bununla ilgili araştırmalar yaptım. 2014 yılında Sağlık Bakanlığı'nın çıkarmış olduğu Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Yönetmeliği hakkında 2016 yılında Cumhurbaşkanımızın himayelerinde bazı üniversitelerde Geleneksel Tamamlayıcı Tıp eğitim ve sertifikalarının verildiğini öğrendim. Bu eğitimlere katıldım ve bu konularda kendimi geliştirerek, şimdi kendi muayenehanemde hastalarıma GETAT uygulamaları yapmaktayım" dedi.
6 GETAT UYGULAMASI YAPIYOR
GETAT'ın içinde geleneksel yöntemlerle yeni modern yöntemlerin birleştirildiği tamamlayıcı yöntemler bulunduğunu belirten Op. Dr. Yakup Sezer, "Geleneksel yöntemler dediğimiz 4 bin yıllık akupunktur, sülük, hacamat gibi tedavilerin yanında son 100-150 yıldır kullanılan yöntemlerin birleştirilmesi var. Mesela bazı ilaçları sulandırılmış şekilde deri ve bağ dokularına enjeksiyonları, ozon tedavisi gibi örnekler içerir. Sağlık Bakanlığı altyapısını hazırladığı 15 branşta GETAT sertifikası vermektedir. Bunlar, Fitoterapi, Akupunktur, Kupa Terapi, Sülük Tedavisi, Hipnoz, Ozon Terapi, Mezoterapi, Apiterapi, Proloterapi, Osteopati, Refleksoloji, Homeopati, Kayropraktik, Larva Uygulaması,Müzik Terapidir. Ben bu uygulamalardan akupunktur, ozon tedavisi, mezoterapi, proloterapi, kupa hacamat, sülük tedavisi ve nöral terapi ile ilgileniyorum" diye konuştu.
AĞRILAR, FITIKLAR
Hasta tedavilerine bütüncül bir anlayışla yaklaştıklarını belirten Dr. Sezer, "Genelde bizlere geçmeyen bel, boyun ve sırt ağrıları, fibromiyalji, eklem diz ağrıları, depresyon, baş ağrıları, baş dönmesi, bel fıtığı, boyun fıtığı, kronik ağrılar ve huzursuz ayak sendromu en sık karşılaştığımız hasta tipleridir. Biz hastalarımıza bütüncül yaklaşmaya çalışıyoruz. Günümüzde beslenme çok büyük bir problem, yediğimiz içtiğimiz her şeyde katkı maddesi, ilaç, boya böcek ilaçları var. Bunlar vücudumuzun iyileşmesini engelliyorlar. Çalışmasını, fonksiyonlarını bozuyorlar ve hastalıklara sebep oluyorlar. Bunun için hangi hastamız gelirse gelsin önce beslenmesini düzeltmeye çalışıyoruz. Bizler bir diyetisyen olarak değil de beslenmenin düzgün olmasını sağlamak için hastalara önerilerde bulunuyoruz. Hasta geldiği zaman normal muayenemizin yanında
beyin ve sinir cerrahı olarak nörolojik muayeneyi yapıp, hastamıza gerekli olan tetkiklerimizi, tahlillerimizi yaptırdıktan sonra medikal tedavilerinin yanında geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamalarından da yararlanıyoruz" ifadelerini kullandı.
MODERN TIBBIN YANINDA GETAT
GETAT uygulamalarına alternatif tıp denilmesini kabul etmediklerini belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yakup Sezer, "Sağlık Bakanlığı geleneksel ve tamamlayıcı tıp olarak isimlendirdi bunu. Tıbbın alternatifi olmaz. Tıp tektir. Doktorlarda insanlara yardımcı olabilmek için eğitim almaktadır. Bu GETAT da böyledir, modern tıpta da böyledir. GETAT uygulaması yapan tüm hekimler aynı zamanda modern tıp eğitimi almış doktorlardır. Bu hekimler kendi tedavilerinin yanında GETAT uygulamalarını hastalarına faydalı olabilmek için yapmaktadırlar. Modern tıbbın yanında bu yöntemlerden de yararlanılmaktadır" dedi.
GETAT UYGULAMALARINI DOKTORLAR VE DİŞ HEKİMLERİ YAPABİLİR
Vatandaşlardan sağlıkları için yetkisiz kişilere GETAT uygulaması yaptırılmamasını isteyen Dr. Sezer, şunları söyledi: "Herkes takdir eder ki tanı ve tedavi sadece doktor ve diş hekimlerine aittir. 2014 yılındaki Sağlık Bakanlığı'nın GETAT Yönetmeliği, aynı zamanda insan sağlığını korumak için çıkarılmıştır. Bu yönetmelikle bu uygulamaların kim tarafından yapılacağı sağlık bakanlığınca belirtilmiştir. Bu uygulamaları yapacak olanlar doktor ve diş hekimleridir. Böylece Sağlık Bakanlığı bu uygulamaları merdiven altından kurtarmıştır. Bu uygulamayı yetkisi olmadan yapanlara büyük cezalar ve işlemler vardır. Örnek olarak hacamat veya sülük tedavileri aynı zamanda küçük bir cerrahi işlemdir. Bu işlemi nasıl yapılacağı, nereye yapılacağı bir hekimin bilgisi ve yetkisi altındadır. Bunların yapılacağı ortam, hijyen, kullanılan malzemelerin steril olması önemlidir. Uygulama esnasında hastaların genel durumu kötüleşip acil müdahale gerektirecek durumlar için tıbbi araç ve gereçlerin ortamda bulundurulması ve bunları uygulayacak doktorun da hazır olması şarttır. Yoksa insan sağlığıyla oynanmış olur. Merdiven altı dediğimiz yetkisiz bu uygulamaları yapan kişilere halkımızın güvenmemesi ve bu uygulamaları yaptırmamalarını öneriyorum. Kendilerine sertifika oluşturmuş, 'benim tecrübem var, belgem var' diyerek halkımızı kandırmaktadırlar ve insan sağlığıyla oynamaktadırlar."
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanlığı alanına giren Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı GETAT sertifikalarıyla Samsun'da hizmet veren Op. Dr. Yakup Sezer'in hizmetlerine www.dryakupsezer.com adresinden ulaşılabileceği gibi (0362) 432 00 50 numaralı telefondan da muayene için randevu alınabiliyor.