Kalp damar tıkanıklığının anlaşılması için yapılan farklı testlerin olumlu ve olumsuz yönleri hakkında bilgilendirmede bulunan Doç. Dr. Sefa Gül şu ifadelere yer verdi:
• Her hastada bu sorunun cevabı farklılık arz etkmekle birlikte bütün hastalarda benzer tetkikler yapılmakta ve merak edilen sorulan yanıtına ulaşılmaya çalışılmaktadır.
• Damar tıkanıklığını anlamak için yıllardan beri en sık kullanılan test halk arasında efor testi olarak adlandırılan egzersiz testidir.
• Bu testte hasta bir bant üzerine çıkarılır. Yaklaşık hastanın efor kapasitesine bağlı olarak değişmekle birlikte 10-12 dakikalık bir koşma sürecine tabi tutulur ve bu sürede oluşan kalp grafisi değişikliklerinden hastanın kalp damarlarında herhangi bir tıkanıklık olup olmadığı tahmin edilmeye çalışılır.
• Damar tıkanıklığını anlamaya çalıştığımız bir diğer testimiz ise ilaçlı tomografi testidir. Bu testte hastalara damar yolundan boyar madde verilerek kalbin damarlarının doluşu ile darlık olan bölgeler varsa buraların anlaşılmaya çalışıldığı bir testtir. Bu testin handikabı ise test esnasında hastaya damar yolundan boyar madde verilmiş olması ve tomografi esnasında hastanın radyasyona maruz kalmasıdır.
• Teknolojinin ilerlemesi ve yapay zekanın da hayatımıza girmesiyle artık hastalarımızın damar sağlığını başka bir cihaz yani cardisiografi ile tetkik etmekteyiz. Cardisiografinin diğer tetkiklere üstünlükleri neler diye bakacak olursak; efor testine kıyasla hastanın koşması veya efor testindeki gibi bir bandın üzerinde efor sarf etmesi gerekmiyor.
• Hastanın düz bir zemine 4 veya 5 dakika süreyle yatması ve bir kalp grafisi çekilmesini beklemesi yeterli. Tomografiye kurulan üstünlüğü ise hastanın radyasyona veya boyat maddeye maruziyeti gibi bir durum söz konusu olmuyor.
• Testin uygulanışı ise oldukça kolay düz bir zemine uzanan hastanın göğsüne bağlanan elektrotlar yardımıyla yani kalp grafisinde bağladığımız elektrotlar yardımıyla yaklaşık 4 dakika boyunca hastanın kalbinin analizi yapılıyor.
• Damar tıkanıklığı var mı değerlendiriliyor ritim bozukluğuna meyili var mı değerlendiriliyor ve yüzde 90-95 doğrulukta bir sonuç elde ediliyor.
Detaylı bilgi ve iletişim:
Telefon: 0545 924 34 24
Adres: Kale, Sahil Cd. No:160, 55030 İlkadım/Samsun (Anadolu Hastanesi Meydan Şubesi)