Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Pelin Basım, pestisitlerin sağlıksız kullanımının veya yeterince temizlenmemesinin çeşitli hastalıklara neden olabileceğini dile getirdi. Özellikle meme, prostat, kolon kanseri gibi beslenmeyle ilişkili kanser türlerine sebep olabileceklerinin altınızı çizdi. Meyve ve sebzelerin yıkanması konusunda ise sirke yerine karbonat kullanılmasını önerdi. Karbonatlı suda bekletmenin pestisitleri büyük ölçüde yok edebileceğini ve bu işlem için 15-30 dakika arasında bekletilmesini tavsiye etti.
PESTİSİT ZEHİRLENMESİ NASIL ANLAŞILIR
Pestisit zehirlenmesinin belirtileri hakkında da konuşan Dr. Basım, “Tipik turist diyaresini (yolcu ishali) andıran bulantı, yüksek ateş, kusma, ishal gibi akut semptomlar görülüyor. Acil servisler oldukça deneyimli ve tüketilen gıdaları sorguladıkları zaman pestisit zehirlenmeleri ortaya çıkıyor. Akut zehirlenmelerden ziyade kronik olarak yüksek doz pestisite maruz kalmak önü alınamaz ve tedavisi mümkün olmayan hastalıklara yol açabiliyor. Özellikle kanser geçmişi olan ve kronik hastalığı olan bireylerde bu pestisitlere uzun süre maruz kalmak kesinlikle hastalıkları tetikleyebiliyor. DNA’daki kırıklara sebep olduğu gibi gen mutasyonu ve bağışıklık sistemimizi onaran hücrelerin yok olmasıyla sonuçlanan hastalıklar zincirini ortaya çıkarabiliyor.” İfadelerini kullandı.
PESTİSİT EN ÇOK HANGİ MEYVE VE SEBSEZEDE VAR
Dr. Öğr. Üyesi Emine Olum ise pestisitlerin özellikle çilek, şeftali, ananas, üzüm, nektari, elma, armut ve ıspanak gibi ürünlerde yoğun olarak bulunduğunu belirtiyor. Tüketicilere, İyi Tarım Uygulamalı veya Organik Tarım Sertifikası olan ürünleri tercih etmelerini ve bu ürünleri bol suyla yıkayarak, kabuklarını soyarak tüketmelerini öneriyor. Ayrıca, zincir marketlerden alışveriş yapmanın güvenilirliğini artırabileceğini dile getiriyor.
Pestisitlerin doğru ve güvenli kullanımı konusunda çiftçilere verilen eğitimlerin artırılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, tarımsal ürünlerin güvenliğinin ve sağlığın korunmasında bu eğitimlerin önemli olduğunu belirtiyorlar.
güzel bilgi tşkler