banner388

Narsisizm zamanla azalıyor ama ortadan kalkmıyor

Araştırmacılar, çocukluktan itibaren daha narsistik olan bireylerin yetişkinlikte de benzer eğilimleri sürdürdüklerini buldu. Fakat yapılan araştırmaya göre bazı narsistlerde, narsist duygular azalma gösterebiliyor.

Narsisizm zamanla azalıyor ama ortadan kalkmıyor

Araştırmacılar, çocukluktan itibaren daha narsistik olan bireylerin yetişkinlikte de benzer eğilimleri sürdürdüklerini buldu. Fakat yapılan araştırmaya göre bazı narsistlerde, narsist duygular azalma gösterebiliyor.

15 Temmuz 2024 Pazartesi 22:22
Narsisizm zamanla azalıyor ama ortadan kalkmıyor

Uzmanlar, üç ana narsistik davranış tipi olduğunu belirtmektedirler.  Narsisizm, genellikle insanları zor ya da dik başlı olarak tanımlayan bir hakaret terimi olarak kullanılmaktadır, ancak aslında bu terim, belirli ve tanımlanabilir kişilik bozukluğu tiplerini ifade etmek için kullanılır. Narsistik davranışlar, diğer insanlardan üstün olduklarına inanan kişilik özelliklerini içerir. Bu özellikler kibir ve bencillik olarak algılanabilir.

Psychological Bulletin dergisinde yayımlanan son araştırma, 8 ila 77 yaş arasındaki 37,247 katılımcının verilerini inceleyerek, narsistik davranış tiplerini analiz etmiştir. Araştırmacılar, davranış özelliklerine göre üç tip narsisti tanımlamışlardır:

  • Fail Narsistler: Kendilerini diğerlerinden üstün hissederler ve hayranlık isterler.

  • Düşman Narsistler: Diğer insanları rakip olarak görürler, istismarcı ve empatiden yoksundurlar.

  • Nevrotik Narsistler: Utanmaya eğilimlidirler, güvensiz ve eleştiriye karşı aşırı duyarlıdırlar.

Bu çalışma, narsisizm özelliklerinin yaşla birlikte genellikle azaldığını ancak bu değişikliklerin kademeli olduğunu geliştiği aktarıldı. Yani narsist özellikler bazı bireylerde yavaş yavaş ortadan kalkabiliyor.  Ancak, bazı narsistik özelliklerin kısa vadede popülerlik, flört başarısı veya işe alım şansı gibi konularda avantaj sağlayabileceği, uzun vadede ise çatışmalara ve olumsuz sonuçlara yol açabileceği belirtilmektedir. Bir psikolog olan Dr. Sarah Davies, sosyal medyanın etkisiyle narsisizm kavramına olan ilginin arttığını ancak klinik narsisizmin, sıradan kibir veya bencil davranışlardan ayırt edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Dr. Davies'e göre, bir narsistle ilişkide olabileceğiniz bazı işaretler şunlardır:

  • Sürekli dram arayışı,
  • Özür dilememe eğilimi,
  • Başkalarını suçlama ve manipülasyon.

ZAMANLA AZALIYOR AMA GEÇMİYOR

Londra'daki Deancross Kişilik Bozukluğu Servisi'nde danışman psikiyatrist Dr. Tennyson Lee, araştırmanın değerli olduğunu belirterek şunları eklemiştir:

"İyi haber, narsisizmin genellikle yaşla birlikte azalması. Kötü haberse bu azalmanın çok belirgin olmaması. Narsisizmin belirli bir yaşta birdenbire iyileşmesini beklemeyin; öyle olmuyor. Bu inanış, uzun süredir acı çeken ve eşinin 'yakında iyileşmesini' bekleyenler için sorun yaratabilir."

Son Güncelleme: 15.07.2024 22:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.