banner388
banner390

Op. Dr. Emre Kıymık bilgilendirdi: Burun estetiği (rinoplasti) nedir?

Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emre Kıymık, burun estetiği (rinoplasti) hakkında bilgilendirmede bulundu.

Op. Dr. Emre Kıymık bilgilendirdi: Burun estetiği (rinoplasti) nedir?

Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emre Kıymık, burun estetiği (rinoplasti) hakkında bilgilendirmede bulundu.

19 Mayıs 2024 Pazar 15:45
Op. Dr. Emre Kıymık bilgilendirdi: Burun estetiği (rinoplasti) nedir?

Op. Dr. Emre Kıymık konuya ilişkin şu bilgilere yer verdi:

BURUN ESTETİĞİ (RİNOPLASTİ) NEDİR?

Burun estetiği veya rinoplasti, burunun şeklini veya işlevini daha iyi hale getirmek için gerçekleştirilen cerrahi bir prosedürdür. Bu işlem, burunun boyutunu, şeklini, açısını ve düzeltilmesi gereken diğer estetik veya fonksiyonel sorunları düzeltmek için uygulanır. Burun estetiği hem estetik kaygılar hem de solunum problemleri gibi sağlık sorunları için ayrı ayrı veya birlikte uygulanabilir.

BURUN ESTETİĞİ KAÇ YAŞINDA VE KİMLERE YAPILIR?

Burun ameliyatı; estetik kaygısı olanlar, estetikle birlikte fonksiyonel bozuklukları olanlar ve fonksiyonel sorunları olanlar hastalara yapılabilir. Çocukluk dönemi boyunca vücudun tüm organları gelişimini devam ettirdiği için tüm estetik operasyonlar gibi burun estetiğinin de 17- 18 yaşından sonra uygulanması önerilir. Ancak burun yapısında ciddi nefes alma problemlerinde, doğumsal anomalilerde, ciddi yapısal ve travmatik bozukluklar olması durumunda çocukluk döneminde dahi rinoplasti ameliyatı uygulanabilir.

BURUN ESTETİĞİ KAÇ SAAT SÜRER?

Burun ameliyatı genel anestezi altında yapılır ve ortalama 2 saat sürer. Ameliyat sonrası fazla ağrı olmaz, ilk gün yüze soğuk uygulama yapılır.

BURUN AMELİYATI SONRASI SÜREÇ NASIL OLUR?

Burun estetiği ameliyatı sonrası süreç kişiden kişiye göre değişkendir. Bu önceden anlaşılabilen bir durum değildir. Burun estetiği operasyonundan sonra morluk, şişlik ve ödem meydana gelebilir. Ameliyat süresince çeşitli cerrahi teknikler, anestezi yöntemi ve birtakım uygulamalar ile şişlik ve ödemin önüne geçilmeye çalışılır. Ancak hastanın cilt ve vücut yapısına göre ödemin derecesi değişiklik gösterir. Ameliyattan sonra ilk gün belirli aralıklarla soğuk uygulama yapılır. Genellikle ikinci günün sonundan itibaren ödem daha fazla ilerlemez ve günden güne azalmaya başlar. Burun şiş ve morluklarla kaplı olabilir ancak tamamen kaybolması birkaç hafta sürecektir. Burun üzerine atel ve içine ise duruma göre tamponlar yerleştirilir. Bu süre zarfında burun bölgesinde hafif ağrı, gerginlik ve rahatsızlık hissi çok normaldir. Önerilen şekilde dinlenmek ve yatış pozisyonunu korumak önemlidir. Hava yolunun açık kalması için önerilen yıkamaların yapılması hastaları daha rahatlatacaktır. Atel alımı sonrası gösterilen burun masajı ödemi dağıtmak açısından önemlidir. Burun üzerine gelen baskıyı sınırlamak için gözlük kullanımı genellikle ilk 2 ay tavsiye edilmez. Fiziksel aktiviteler erken dönemde sınırlı olabilir, özellikle yüksek enerjili egzersizlerden kaçınılmalıdır. Güneşe karşı koruma, ameliyat sonrası iyileşme döneminde önemlidir, çünkü güneş yanıkları ve cilt renginde değişiklikler iyileşmeyi olumsuz etkileyebilir. Burun estetiği sonuçları genellikle uzun vadeli ve kalıcıdır. Tam sonuçların ortaya çıkması 8-12 ay sürebilir. Yara iyileşmesi vb. durumlara göre ilerleyen süreçte düşük ihtimalli de olsa revizyon ameliyatı ihtiyacı doğurabilir. 

İKİNCİL (REVİZYON) BURUN ESTETİĞİ

Revizyon rinoplasti, bir önceki rinoplasti ameliyatının istenmeyen sonuçlarını düzeltmek için uygulanan bir cerrahi prosedürdür. Bu operasyon, burundaki yapısal bozuklukları düzeltmeyi, estetik veya fonksiyonel sorunları gidermeyi amaçlar. 

Birinci ameliyat sonrasında burunda istenmeyen değişiklikler meydana gelebilir. Bunlar ilk ameliyatın erken veya geç döneminde de görülebilir. Revizyon rinoplastide, burundaki şekil bozukluklarını daha iyi bir estetik görünüm elde etme hedeflenir. Her hastanın kendi özelinde, burnun yapısı, şekli ve deri kalitesine göre değerlendirilmelidir. Bunun haricinde; ilk ameliyat sonrasında nefes alma zorluğu, burun tıkanıklığı veya başka işlevsel sorunlar oluşabilir. Revizyon rinoplasti, bu sorunları gidermek ve burun fonksiyonlarını iyileştirmek için uygulanır.

REVİZYON BURUN ESTETİĞİ EN ERKEN NE ZAMAN YAPILABİLİR

İlk ameliyatın sonuçlarının tam oturması ve revizyonda nerelere müdahale yapılacağının doğru tespiti için en az 1 yıl beklenmelidir.

REVİZYON RİNOPLASTİ AMELİYATI NE KADAR SÜRER?

Ameliyat süresi burnun şekline, neler yapılacağına ve yaklaşıma göre 1-4 saat aralığında sürebilir. Kıkırdak greft ihtiyacı septum dışında kulak veya kaburgadan karşılanacaksa süre daha da uzayabilir. Minör revizyonlar genelde 30-60 dakika sürer. 

REVİZYON AMELİYATI İYİLEŞME SÜRESİ

Revizyon burun ameliyatının iyileşme süreci, ilk burun estetiği operasyonlarına göre daha uzun sürmektedir. Genellikle bu süreç birkaç haftayı kapsar. 7-10 gün içinde morarma ve şişlik gibi belirtiler görülebilir; bunlar zamanla giderek azalır. İyileşme, burnun anatomik yapısının önceki operasyonlardan etkilenmiş olması nedeniyle daha zaman alır. Ayrıca, yeniden yapılandırmada kullanılan kıkırdakların yeni yerlerine uyum sağlaması gerektiğinden süreç yavaşlar. İlk ayın sonunda burun şekli belirginleşmeye başlar. Üçüncü ay itibarıyla ise burnun, kendi hatları daha belirgin hale gelir. Estetik olarak daha iyi bir görünüme kavuşur. Tam iyileşme genellikle 12-24 ayı bulabilir. Bu nedenle erken dönemde iyi bir sonuç beklentisine girmek yanıltıcı olabilir.

Detaylı Bilgi ve Randevu (Appt) & WhatsApp:
0 546 494 40 92

Adres/ Address:
Güzelyalı Mah. 3059. Sokak No:4 Kat:1 Daire:1
Atakum/SAMSUN


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.