banner388
banner390
banner408

Prostat kanseri nasıl tedavi edilir? Doç. Dr. Önder Çınar bilgilendirdi

Medicana Internatinal Samsun şubesinde görev yapmakta olan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Çınar, prostat kanseri belirtileri, tedavileri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Prostat kanseri nasıl tedavi edilir? Doç. Dr. Önder Çınar bilgilendirdi

Medicana Internatinal Samsun şubesinde görev yapmakta olan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Çınar, prostat kanseri belirtileri, tedavileri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgilendirmede bulundu.

22 Kasım 2022 Salı 17:12
Prostat kanseri nasıl tedavi edilir? Doç. Dr. Önder Çınar bilgilendirdi

Dr. Çınar konuya dair şu bilgilere yer verdi:

PROSTAT KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Prostat kanseri erken evrelerinde hiçbir belirti veya semptom göstermeyebilir.

Daha ilerlemiş olan prostat kanseri, aşağıdaki gibi belirti ve semptomlara neden olabilir:

•İdrara Çıkma Sorunu
•İdrar Akış Hızında Azalma
•İdrarda Kan
•Menide Kan
•Kemik Ağrısı
•İstemsiz Kilo Kaybı
•Sertleşme Güçlüğü
•PSA Yüksekliği
•Rektal Muayenede Sertlik

RİSK FAKTÖRLERİ

Prostat kanseri riskinizi artırabilecek faktörler şunları içerir:

Yaşlılık: Yaşlandıkça prostat kanseri riskiniz artar. Yaş arttıkça prostat kanseri riskiniz artar. Prostat kanseri 50 yaşından sonra daha sık görülür.
Henüz belirlenemeyen nedenlerden dolayı, Siyahi erkeklerde diğer ırklara göre daha fazla prostat kanseri riskine sahiptir. Siyahi bireylerde, prostat kanserinin ileri evre ve daha agresif olma olasılığı daha yüksektir.
Aile Öyküsü: Babada ve erkek kardeşlerde prostat kanseri teşhisi mevcutsa,prostat kanseri riskiniz artabilir. Ayrıca, ailede meme kanseri riskini artıran genler (BRCA1 veya BRCA2) varsa veya çok güçlü bir ailede meme kanseri öyküsü varsa, prostat kanseri riskiniz daha yüksek olabilir.

Obezite: Obez olan kişilerde prostat kanseri riski, sağlıklı kilolu olduğu düşünülen kişilere kıyasla daha yüksek olabilir, ancak araştırmalar karışık sonuçlar vermiştir. Obez kişilerde, kanserin daha agresif olması ve ilk tedaviden sonra geri dönme olasılığı daha yüksektir.

PROSTAT KANSERİ TANISI

Prostat Kanseri tanısında altın standart yöntem, prostat iğne biyopsisidir, PSA yüksekliği olan ve veya rektal muayenede anormal bulgular saptanan hastalara prostat iğne biyopsisi önerilmektedir. Ailesinde prostat kanseri öyküsü olan 40 yaşın üzerinde olan erkeklerde, ailesinde prostat kanseri öyküsü olmayan 50 yaşın üzerindeki erkeklerde en az yılda 1 kez PSA kontrolü ve parmakla rektal muayene önerilmektedir.

PROSTAT KANSERİ TEDAVİSİ

Prostat kanserinin tedavileri ve komplikasyonları şunları içerir:

Prostat kanserinin tedavisi hastalığın klinik evresine göre değişiklik göstermektedir.Prostat'ta sınırlı hastalığı olan bireylerde eğer metastaz bulgusu da yoksa genellikle prostat kanserine yönelik tedavi seçenekleri gündeme gelmektedir. Bunlar içerisinde 1 Aktif İzlem, 2 Radikal Prostat Ektomi, 3 Radyoterapi, gibi seçenekler mevcuttur.Radikal prostat ektomi açık, laparozkopik ya da robotik şekilde yapılabilir.Bu üç tekniğin,hastalığın kontrolü açısından birbirine üstünlüğü yoktur. Laparoskobik ve robotik cerrahi ise açık cerrahiye oranla daha az kan kaybı, daha az ağrı ve daha az hastanede yatış süresi gibi avntajları vardır.

Metastaz Tedavisi: Prostat kanseri, mesaneniz gibi yakındaki organlara yayılabilir veya kan dolaşımınız veya lenfatik sisteminiz yoluyla kemiklerinize veya diğer organlarınıza yayılabilir. Kemiklere yayılan prostat kanseri ağrıya ve kemik kırılmasına neden olabilir. Prostat kanseri vücudun diğer bölgelerine yayıldıktan sonra tedaviye yanıt verebilir ve kontrol altına alınabilir, ancak tedavi edilmesi olası değildir.

İdrar Kaçırmaya Yönelik Tedavi: Hem prostat kanseri hem de tedavisi idrar kaçırmaya neden olabilir. İdrar kaçırma tedavisi, Tedavi seçenekleri ilaçları, kateterleri ve ameliyatı içerebilir.

Erektil Disfonksiyon (sertleşme sorunu): Erektil disfonksiyon, prostat kanseri veya cerrahisi, radyasyon veya hormon tedavileri erektil disfonksiyona neden olabilir. Erektil disfonksiyonu tedavi etmek için ereksiyona ve ereksiyona yardımcı olan ilaçlar, vakum cihazları, şok dalga tedavisi, penis protez yerleştirilmesi gibi seçenekler mevcuttur.

PROSTAT KANSERİ İÇİN NE GİBİ TEDBİRLER ALINABİLİR?

Diyet yoluyla prostat kanserini önleyip önleyemeyeceğiniz henüz kesin olarak kanıtlanmamıştır. Ancak çeşitli meyve ve sebzelerle sağlıklı bir diyet yemek genel sağlığınızı iyileştirebilir.

Takviyeler yerine sağlıklı yiyecekleri seçin. Hiçbir çalışma, takviyelerin prostat kanseri riskinizi azaltmada rol oynadığını göstermemiştir. Bunun yerine, vücudunuzdaki sağlıklı vitamin seviyelerini koruyabilmeniz için vitamin ve mineral açısından zengin yiyecekleri seçin.

Haftanın çoğu günü egzersiz yapın. Egzersiz genel sağlığınızı iyileştirir, kilonuzu korumanıza yardımcı olur ve ruh halinizi iyileştirir. Egzersiz yapmakta yeniyseniz, yavaş başlayın ve her gün daha fazla egzersiz süresi için çalışın.
Sağlıklı kilonuzu koruyun. Kilo vermeniz gerekiyorsa, daha fazla egzersiz yapın ve her gün yediğiniz kalori miktarını azaltın. Sağlıklı kilo kaybı için bir plan oluşturmak için doktorunuzdan yardım isteyin.Artan prostat kanseri riski hakkında doktorunuza danışın.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.