Vücudumuzun her bölgesinde oluşabilecek olan ve çoğu zaman dudakların ve burunun kenar kısımlarında çıkan ve halk arasında da uçuk olarak bilinmekte olan lezyonlar “herpes simpleks” bir cilt problemidir. Virüsler nedeni ile oluşan uçuklar, küçük kabarcıklar halinde ortaya çıkmaktadır. Dudakdaki uçuğun çıkmadan hemen önce ağızın etrafında veya dudakta batma, yanma gibi şikayetler ortaya çıkar. Diğer bir sorunlar ise 24 saat içerisinde kendini gösterir. Kaşınmalar, sızlanmalar ve yanma gibi...
Uçuk virüsü, vücuda girdikten ve iltihap yaptıktan sonra bölgede olan sinir düğümlerine girer ve oraya yerleşirler. Vücudun zayıf olduğu zamanı yakalar ve çoğalıp tekrardan oluşurlar.
Bu virüs depresyonlu durumlarda, stres anında, kabus görüldüğü zaman ortaya çıkar. Özellikle bağışıklık sisteminiz zayıfladığı zaman, kadınlarda regl dönemlerinde, dudak çevresine çarpma - vurma veya ısırma gibi durumlarda, uygu bozukluğu yani aşırı uykusuzlukta, aşırı yorgunlukta, fazla güneş ışını yani UV ışınlara maruz kaldığınız zaman, vücut içerisinde enfoksiyon ortaya çıktığında uçuk virüsü aktif hale gelir. Bunun yanı sıra anemi hastalarında özellikle bu sorun sık sık ortaya çıkmaktadır.
Bu virüsler bulaşıcıdır. Bu sebeple uçuğu olanlar kullandıkları kişisel eşyaları (bardakları, çatalları, yastıkları, kaşıkları ve havluları gibi..) hiçkimse ile paylaşmamalılar. Öpüşmek ve uçuklu bölgeye dokunmaktan (ellemek, kabuk ile oynamak gibi..) kaçınılmalıdır. Yüzünde uçuk olan ve makyaj yapan bayanlar makyajlarını yparken veya silerken aşırı dikkatli olmalılar, uçuklu bölgeye kesinlikte el sürmemeliler.
Uçuklu bölgeye tedavide bu virüsün tekrarlanmasına neden olan durum fazlası ile önemlidir. bu neden ile uçuk tedavisi için muhakkak ki bir dermatoloji uzmanına gidilmelidir.