'Türkçe karşılığı baş dönmesi demek olan vertigo, aslında bir hastalık değil, altta yatan hastalığın bir bulgusudur' diyen Samsun Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Metin Güzelcik, konu hakkında şu açıklamlarda bulundu:
"Vertigo oldukça sık görülen bir semptom olup tüm dünyada hekime başvurma nedenleri arasında ağrıdan sonra ikinci sırada yer alıyor. Vertigo, periferik ve santral Vertigo olarak ikiye ayrılır. Kafatası içerisinde bulunan denge merkezinin hastalıkları sonucu oluşur. Kafaiçi tümörleri, beyincik hasarları, damar tıkanmaları, beyincik içi kanamaları ve multiple Sclerozis (MS) bu tip baş dönemlerine örnektir. Santral vertigolar genelde kalıcı vertigolar olup, tedaviye çok iyi cevap vermezler.Periferik vertigolar ise tüm vertigoların %80 ‘ini oluşturur. Kulak ve denge kanallarından kaynaklanan vertigolardır. Bu tip vertigoların büyük çoğunluğu halk arasında kulak kristallerinin oynaması diye bilinen Bening Paroksismal Posizyonel Vertigo (BPPV) oluşturur. BPPV tipi vertigolar, başın ani olarak ön-arka yada sağa-sola çevrilmesi sonucu ortaya çıkan kısa süreli ancak çok şiddetli vertigolardır."
Nasıl tedavi edilir?
Egzersizlerle vertigodan kurtularbilirsiniz diyen Güzelcik, "Tedavisinde yerinde oynayıp kanal içerisine düşen kristallerin buradan uzaklaştırılması için yapılması gereken birkaç basit egzersiz modeli kullanılır. Hastanın ilaç almasına gerek yoktur. Böyle bir durumla karşılaşıldığında gözlerin bir noktaya dikilmesi ve bu tip egzersizlerin yapılması %90’lara varan başarı şansı oluşturacaktır." dedi.
26 Aralık 2016 Pazartesi 14:36
Son Güncelleme: 26.12.2016 14:44