banner388
banner390
banner408

Yaz aylarının gizli tehlikesi,  “Dehidrasyon”

Yaz sıcaklarının en yüksek seviyelere geldiği bu dönemlerde, insan sağlığını tehdit eden gizli bir tehlike bulunuyor. Sıvı dengesi ve sıvı kaybı(dehidrasyon). İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Demir, konuyla ilgili bilgilendirme ve önerilerde bulundu

Yaz aylarının gizli tehlikesi,  “Dehidrasyon”

Yaz sıcaklarının en yüksek seviyelere geldiği bu dönemlerde, insan sağlığını tehdit eden gizli bir tehlike bulunuyor. Sıvı dengesi ve sıvı kaybı(dehidrasyon). İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Demir, konuyla ilgili bilgilendirme ve önerilerde bulundu

05 Ağustos 2024 Pazartesi 20:41
Yaz aylarının gizli tehlikesi,  “Dehidrasyon”

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Demir, sıcak hava koşullarının sıvı kaybını artırdığı ve dehidrasyon (sıvı kaybı) riskini yükselttiği konusunda uyarılarda bulundu. Dr. Demir, dehidrasyonun ilerleyen aşamalarda bayılma ve bilinç kaybına neden olabileceğini belirtti.

ERKEN BELİRTİLER CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINI ÖNLEYEBİLİR

Dr. Demir, sıvı kaybının ilk belirtilerini şu şekilde sıraladı:

  • Aşırı susuzluk
  • Kuru ağız ve boğaz
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • İdrar miktarında azalma
  • Koyu renkli idrar

“İdrarın koyu sarı veya kehribar renginde olması, vücudun su kaybettiğinin işareti olabilir,” diyen Dr. Demir, belirtileri erken fark etmenin ciddi sağlık sorunlarını önlemekte önemli olduğunu vurguladı.

SICAK HAVALARDA SIVI KAYBI ARTIYOR

Sıcak hava koşullarının vücutta aşırı su kaybına yol açabileceğini belirten Dr. Demir, dehidrasyonun; yetersiz sıvı alımı, aşırı terleme, ishal ve kusma gibi durumlarla daha da artabileceğini söyledi. Ayrıca, ateş ve diyabet gibi bazı hastalıkların da sıvı kaybını artırabileceğini ifade etti.

CİDDİ VE HAFİF BELİRTİLER

Dr. Demir, sıvı kaybının şiddetinin sıvı kaybının miktarına bağlı olarak değiştiğini belirtti. Erken belirtiler arasında baş dönmesi, baş ağrısı ve kas krampları yer alırken, uzun süreli susuz kalma durumunda ciltte kuruluk ve elastikiyet kaybı görülebilir. Kalp atım hızının artması da olası belirtiler arasında bulunuyor.

BEBEKLER VE YAŞLILAR EN KIRILGAN GRUP

Dr. Demir, bebekler, çocuklar ve yaşlıların sıvı dengesini korumakta daha hassas olduklarına dikkat çekti. Kronik hastalıkları olan bireylerin de sıvı kaybına karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini belirten Dr. Demir, diyabet ve böbrek hastalıklarının sıvı kaybını artırabileceğini ve idrar söktürücü ilaçların da dehidratasyon riskini yükseltebileceğini aktardı.

ÖNLEM ALINMALI VE TAVSİYELERE UYULMALI

Dr. Demir, dehidrasyonu önlemek için gün boyunca yeterli miktarda su içilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, ishal veya kusma durumlarında mineral kaybını dengelemek amacıyla maden suyu tüketilmesini önerdi. Su içeriği yüksek meyve ve sebzeler tüketmenin su alımını artırabileceğini söyleyen Dr. Demir, sıcak saatlerde serin ve gölgeli yerlerde kalmanın ve açık renkli, nefes alabilen giysiler giymenin vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olacağını ekledi. Alkol ve kafein tüketiminin de su kaybını artırabileceğine dikkat çekti.

YAZ AYLARINDA SIVI DENGESİ KORUNMALI

Yaz aylarında sıvı dengesini korumanın sağlığı korumada kritik bir rol oynadığını vurgulayan Dr. Demir, su tüketimine dikkat edilmesi, uygun giysiler giyilmesi ve serin yerlerde zaman geçirilmesinin dehidrasyon riskini azaltabileceğini belirtti. “Dehidrasyon belirtilerini erken fark etmek ve gerekli önlemleri almak, ciddi sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olacaktır,” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.