Samsun haber – Geçmişte birçok kez kanser hastalığına yakalandığını ve zorluluğunu anlatan, Samsun Lösemili ve Kan Hastalıklı Çocuklar Derneği (LÖSAM)Yönetim Kurulu Üyesi Sosyal İşler Başkanı Sema Danışmaz, ”16 yaşımdan beri Onkoloji servisindeyim. 5-6 tane kanserim var. Onlarla mücadelem var.
Bundan 20 yıl önce LÖSAM’ın açıldığını duydum. Ben orada olmalıyım dedim. Derneğe geldiğim de gözlerim buğuluydu. Birilerine yardım edip destek olmak istedim. Hastalıklarımla mücadele ederken maddi ve manevi olarak çok zorluk çektim. O yüzden burada, o çocukların ve ailelerin yanındayım” diye konuştu.
“İyileşene kadar burada ailesi ile kalabiliyor”
1+1 odalarda ailelerin kaldığını söyleyen Danışmaz, “LÖSAM 20 yıl önce kurulan bir dernektir. Çok güzel şeyler yapıyoruz. Aileler geliyor dışarıdan ve onları ağırlıyoruz. Nakil yapılan çocukların bakımlarını üstleniyoruz. LÖSAM olarak buraya gelen ailelerin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor ve onlarla ilgileniyoruz. LÖSAM sadece bu bina ile sınırlı değil. Bu binada sadece nakil sonrası çocuklar kalıyor. 11 odamız var ve bu odalar 1+1 sistemi üzerine kuruludur. Farklı illerden gelen ve nakil olan çocuk iyileşene kadar burada ailesi ile kalabiliyor. Çocuk iyileşene kadar burada gözetim altında kalıyor” şeklinde ifade etti.
“Biz yardımcı oluyoruz”
Sadece Samsun değil birçok ilden hastalarının olduğunu söyleyen Danışmaz, “LÖSAM bu bina ile sınırlı değil. Birçok hastanede yatan hastamız var. Burada nakil sonrası çocuk ve ailesi kalıyor. Bir de tedaviye gelen aileler var. Yabancı bir şehirden gelen ailelere yardımcı oluyoruz. Onlara ev tutuyoruz ve evin ihtiyaçlarında yardımcı olmaya çalışıyoruz. LÖSAM adına maddi ve manevi ne lazımsa onları yapmaya çalışıyoruz. Nakil sonrası iyileşme sınırı var. En az 1 sene burada kalmaları gerekiyor. Burada kalmak isteyen aileler bizim fakültedeki ve hastanelerdeki hocalarımızla irtibata geçebilirler. Zaten bizim hocalarımız yönlendirme yapıyor. Tiflis’ten de bir hastamız var. Bizim için nereden geldiği önemli değil” diye ifade etti.
“Psikolojik çöküş yaşıyorlar”
Bazen de ailelerin psikolojisini düzeltmek amacıyla psikolog getirdiklerini söyleyen Danışmaz, “Ailelerin psikolojisi çok kötü oluyor. Genellikle maddi imkanları da olmuyor ve çocukları da hasta olunca psikolojik çöküş yaşıyorlar. Sosyo-ekonomik ve psikolojik bir çöküş yaşıyorlar. Aileler hastane ve ev arasında gidip geliyorlar. Bazen psikolog getiriyoruz. Bazen de LÖSAM’ın gönüllü hanımlarıyla toplanıp evde yiyecek bir şeyler yapıp buradaki annelerle oturuyoruz. Burada kalan çocuklarla da oyun oynuyoruz” şeklinde konuştu.
Haber: Müberra TAŞÇI Kameraman: Furkan KOÇ
tüm kanser hastalarının Allah yardımcısı olsun inşAllah.