Karadeniz Ro-Ro Samsun Tuncer Üçüncüoğlu, Rusya ile Türkiye birbirlerine muhtaç 2 ülkedir diye belirterek, Ro-Ro seferlerin durması Rusya’nın Türkiye’den daha da fazla etkilendiğini dile getirdi. Üçüncüoğlu, “Samsun’da yer alan 22 adet gemi Rusya’ya günde tam 15 bin ton mal taşıyordu” dedi.
Ro-Ro seferlerinin de durmasından sonra Rusya’nın satışlarını diğer ülkerden bile daha pahalı ithal ettiğinin de altını çizen Tuncer, “Türkiye ve Rusya aralarında yaşanan uçak krizinin sonrasında Ro-Ro taşımacılığı tamamen kapatıldı. Domateslerin, narenciyenin ihracatı sıfırlandı. Samsun’dan Rusya’ya tam 22 adet gemi çalışmaktaydı. O gemilerin liman açığında aylardır beklenmekte. İki ülkeninde arasının yeniden düzelip mal götürebilmek için çabalıyor. Bizler Türkiye olarak ne kadar Rusya’ya muhtaç olsakta, Rusya da bizlere o şekilde muhtaçtır. Rusyanın ekonomisi ile bizlerin ekonomisi arasında çok büyük menfaat birliği bulunmakta. Sanıyorum ki şu günlerde yanlışlardan dönülmektedir. Seferlerin bitiminden sonra sadece ve sadece Türkiye zarara uğramadı. Bizler zarar görmüşsek Rusya ise on zarar gördü. Rusya’da domatesin kilogramı 1 lira idi, şimdi ise domatesin tanesi 7 lira. Rusyadaki bu pahalılık durumu ekonomik açıdan Rusya’yı daha fazla etkiledi. Rusya’nın da zararı bizim zararlarımızdan onbin kat daha çok oldu. Rusya ve Türkiye beraber iyi geçinmek zorunda olan ülkelerdir. Onlara ne kadar lazımsa bize de o kadar lazım.Rusya ve Türkiye'nin karşılıklı olarak menfaatleri bulunuyor. Rusya bizlerden almış olduğu ürünleri Güney Amerika’dan getirtiyor. İlerleyen zamanlarda ise ilişkilerin düzeleceğini umut ediyoruz” diye konuştu.
“GEMİLER GÜNDE TAM 15 BİN TON MAL TAŞIYORDU”
Üçüncüoğlu, “Samsun’dan Rusya’ya giden tam 22 gemi devamlı olarak taşımacılık yapmaktaydı. O 22 gemi'nin şimdi ise 5 günde 1 sefer yapsa 22 tane gemi toplamda 66 bin ton mal taşır. Yani hesaplara göre Rusya’ya günlük olarak 15 bin ton mal gidiyordu. Rusya ve Türkiye’nin aralarında gerçekleşen en son ki görüşmeden sonra düzelecekmiş gibi gözüküyor. Rusya’daki halk devleti sıkıştırmalara başladı. Rus vatandaşlarının da dayanmaya takatleri kalmadı. İki devlet de birbirleri ile işbirliği içinde olmak zorundalar. Dünyada deniz taşımacılıkları çok kötü günlere gidiyor. 6 sene öncesinde 1 tonunu 30 dolara taşımış olduğumuz malı bugün ise 1 tonunu 10 dolara, yani 3’te 2 fiyatına taşımaktayız. Bu gelişmelerin sonrasında seferler tekrardan başlar ise Rusya ve Türkiye deniz taşımacılığı yeniden hareketlenir” diye konuştu. Rusya ile beraber ihracatın durdurulmasının ardından Samsun’da bulunan gemiler, aylardır Karadeniz açığında taşımacılık tekrar başlaması için bekleniyor.
29 Haziran 2016 Çarşamba 11:30
Son Güncelleme: 29.06.2016 12:00