banner388
banner390
banner408

3 Mayıs Dünya Astım Günü

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, 3 Mayıs Dünya Astım Günü Kapsamında Astım Hastalarını Ziyaret Etti

3 Mayıs Dünya Astım Günü

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, 3 Mayıs Dünya Astım Günü Kapsamında Astım Hastalarını Ziyaret Etti

02 Mayıs 2016 Pazartesi 12:26
3 Mayıs Dünya Astım Günü

3 MAYIS DÜNYA ASTIM GÜNÜ

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, 3 Mayıs Dünya Astım Günü nedeni ile Samsun Dr. Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi'nde Hastane Yöneticisi Dr. Tamer Kutlu ile birlikte astım hastalarını ziyaret ederek sohbet etti.
Astımın, akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve ataklar ile seyreden kronik bir akciğer hastalığı olduğunu belirten Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı, hışıltı, ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir” dedi.

300 MİLYON ASTIM HASTASI VAR

Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Kasapoğlu, “Türkiye’de ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır. Maalesef astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısı hem dünyada hem ülkemizde hala istenen düzeyde değildir. Halen 4 astım hastasından biri yılda bir kez astım alevlenme yani atak nedeniyle acil servise başvurmaktadır. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçları doğru teknikle ve düzenli kullanmamanın yanı sıra, sigara dumanı, alerjenler ve kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astım hastalarının yüzde 10’undan fazlasının hala sigara içmekte olduğu ve yüzde 30-40’nın obez olduğu saptanmıştır. Yapılan araştırmalarda sigarayı bırakmak ve  kilo vermek, astımın kontrolünü kolaylaştırmaktadır” diye konuştu.

KİŞİSEL RİSK FAKTÖRLERİ : KALITIM, CİNSİYET VE ŞİŞMANLIK

Astım hastalığının ortaya çıkmasında etkili olan faktörlerin kişiyle ve çevreyle ilgili olmak üzere iki farklı grupta toplandığını ifade eden Kasapoğlu, “Kişisel risk faktörleri içinde kalıtım yani genetik yapı, cinsiyet ve şişmanlık sayılabilir. Çevresel risk faktörleri ise kalıtsal olarak yatkın bireylerde astımın ortaya çıkması ve ağırlığı üzerinde rol oynar. Bunlar alerjenler, tekrarlayan akciğer infeksiyonları, sigara dumanına maruziyet, bazı ilaçlar, iç ve dış ortam hava kirliliği ve beslenme tarzıdır. Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesidir. Uygun ilaç tedavisi ile, astım hastaları iş ve okul dahil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlama olmadan devam edebilirler. Astımlı bir hastanın gündüzleri astım şikayetinin bulunmaması, gece astım nedeni ile uykudan uyanmaması, hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken sık olarak hızlı etki eden nefes açıcı ilaçlara gereksiniminin olmaması, nefes ölçüm testlerinin normal olması ve günlük işlerini engellenmeden yapabilmesi hastalığın tam kontrol altında olduğunu gösterir” şeklinde konuştu.
 
Son Güncelleme: 02.05.2016 12:32
Anahtar Kelimeler:
AstımHastaKilo
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.