banner388
banner390
banner408

Aile hekimlerinden yeni uygulama

Aile hekimlerinde Check-Up dönemi başlıyor. Uygulama kapsamında ülke genelinde 10 milyon vatandaş, sistem üzerinden randevu alacak ve her aile hekiminin her ay kendisine kayıtlı 150 kişiye Check-Up uygulaması yapması sağlanacak. Samsun Tabipler Odası ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada "halkımızın ihtiyaçlarını, ülkemiz için doğru olan modeli belirlemeden başlatılan bir uygulama ile karşı karşıyayız" ifadeleri yer aldı.

Aile hekimlerinden yeni uygulama

Aile hekimlerinde Check-Up dönemi başlıyor. Uygulama kapsamında ülke genelinde 10 milyon vatandaş, sistem üzerinden randevu alacak ve her aile hekiminin her ay kendisine kayıtlı 150 kişiye Check-Up uygulaması yapması sağlanacak. Samsun Tabipler Odası ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada "halkımızın ihtiyaçlarını, ülkemiz için doğru olan modeli belirlemeden başlatılan bir uygulama ile karşı karşıyayız" ifadeleri yer aldı.

12 Eylül 2018 Çarşamba 15:49
Aile hekimlerinden yeni uygulama

3 Ağustos 2018 tarihinde açıklanan 100 günlük icraat programı kapsamında aile hekimlerine başvuru oranının yüzde 40'a çıkarılacağı açıklanmıştı. Bu doğrultuda Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) gönderdiği 31.08.2018 tarihli "Check-up Uygulaması" konulu yazıda; “18 yaş üzeri yetişkinlere, sigara kullanımı sorgulanması, ağırlık, boy, bel çevresi ve kan basıncı ölçümü ile açlık plazma glikozu, trigliserit, HDL, LDL, total kolesterol, kreatinin, TSH, ALT, tam kan, TİT,EKG ve kanser tarama programlarına göre gerekli muayene ve tetkikler yapılacaktır” denilmektedir. Yine bu yazıda “vatandaşların  sistem üzerinden randevu alacağı, bu programın ülkede 10 milyon vatandaşa uygulanacağı, her aile hekiminin her ay kendisine kayıtlı 150 kişiye checkup uygulaması yapmasının sağlanması gerektiği” belirtilmişti.

Aile hekimlerinde Check uygulamasının doğru olmadığını belirten Samsun Tabipler Odası, uygulaması ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

"Şu anda, Aile Hekimliği hizmet sunumu yapılan Aile Sağlığı Merkezlerinde gebelere 4 kez, lohusalara 3 kez, bebeklere 7 kez, çocuklara 7 kez izlem yapılmaktadır. 15-49 yaş arası kadınlara 6 ayda bir, diyabet hastalarına her gelişlerinde izlem yapılmaktadır. Yine her kayıtlı olan kişiye obezite izlemi (boy, kilo, bel çevresi, kalça çevresi, tansiyon) yapma zorunluluğu vardır. Bunların dışında da aile hekimleri kendilerine başvuran hastalara gerekli gördükleri kan tahlillerini zaten yaptırmaktadırlar. Öte yandan; 30-65 yaş arası 14 milyon kadının her beş yılda bir serviks kanseri, 40-69 yaş arası 12 milyon kadının her iki yılda bir meme kanseri, 50-70 yaş arası 13 milyon kişinin ise her iki yılda bir kolon kanseri taramalarından geçirilmesi planlanmış ve 2012 yılından bu yana uygulamaya konulmuş fakat geçen bunca süreye rağmen bu taramalar bir türlü düzene oturtulamamıştır.
    
Tarama ve izlem programları başta koruyucu hekimlik olmak üzere elbette ki sağlık hizmetleri açısından çok önemli ve çok değerlidir. Meslek örgütü olarak koruyucu hekimlik hizmetlerine yönelik uygun ve doğru yapılandırılan, herkese eşit, ücretsiz ve etkin ulaştırılan tüm tarama programlarını destekliyoruz. 
    
Ancak tarama programları hükümetin açıkladığı şekilde bireylerin randevu alması ve kendi talebiyle değil, tam tersine, risk grubundaki bütün bireylere, talepleri olup olmadığına bakılmaksızın ulaşılarak sistematik bir biçimde yapılmalıdır. Şimdi yürütülen plansız, kaotik ve kaynakları israf etme tehlikesi taşıyan uygulamanın yerine akılcı ve planlı bir ulusal programı, Türk Tabipleri Birliği ve ilgili uzmanlık derneklerinin katkılarıyla hep birlikte oluşturup hayata geçirmek gereklidir. Yaş, cinsiyet ve risk grupları belirlenmeden yapılacak olan her türlü taramanın yarardan çok zarar getireceği, maliyetin yanında gereksiz girişimsel işlemlere ve bireylerde kaygıya yol açacağı unutulmamalıdır.

Ne yazık ki bu defa da tartışmadan, halkımızın ihtiyaçlarını, ülkemiz için doğru olan modeli belirlemeden başlatılan bir uygulama ile karşı karşıyayız. 
 
“Check-up”; kamudan çok özel sağlık kuruluşlarının kullandığı, ticari kaygı ve yurttaşların sağlık endişeleri üzerinden para kazanma amacının ağır bastığı, gerekliliği tartışılan çok sayıda tetkik ve tahlilin yapıldığı, ‘piyasacı’ uygulamaları yansıtan bir terimdir. Aslında check-up denen bu programla amaçlanan Aile Sağlığı Merkezlerine hasta talebini suni olarak artırmak ve seçim öncesi halkın sağlığından ziyade gönlünde hoşluk oluşturmaktır. Çok düşünülmeden ve politik kaygılarla gündeme gelen, bilimsel verilerden uzak bu programın ülkemize ekonomik olarak  büyük bir yük getireceği de açıktır. Programın sistemsizliği, daha ilk elden, check-up randevusu almayan hastalara ne yapılacağı sorusunun yanıtının olmayışıyla bile ortaya çıkmaktadır. Ayrıca köylerde kan tahlili yapılamadığı için, kırsal bölgelerde yaşayan yurttaşlarımızın bu programdan ne ölçüde yararlanabilecekleri sorusu açıkta kalmaktadır. 

Yapılan açıklamalar, Aile Sağlık Merkezlerine ve burada hizmet veren Aile Hekimlerine başvuruda suni bir artışa yol açacak ve kaynakların akılcı olmayan yöntemlerle boşa harcanmasına neden olabilecek; böylece koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendirmek bir tarafa bunlar üzerinde olumsuz etkiler doğurabilecektir.

Hastalıkların kontrolünde, önleme, erken tanı, uygun tedavi gibi bileşenlerin hepsini içeren bütüncül bir bakış gereklidir. Bir yandan ilaçlara/tedaviye ulaşım her gün biraz daha zorlaşırken diğer yandan bu tür amaçsız, hedefsiz, piyasa mantığı ile uygulamaya konan programlar akılda soru işaretleri oluşturmaktadır.

Bu piyasacı ‘check-up’ uygulaması aynı zamanda yeni savurganlıklara ve israflara  bir örnektir. Bu programların bilimsel, akılcı, insani ve ekonomik kaynakları gözeten planlı bir anlayışla ele alınması gerektiğine inanıyoruz. Birinci basamak sağlık hizmetlerine talebi yapay olarak artıran bir modelin, zaten hekim başına düşen nüfusun çok fazla olduğu aile hekimliği sisteminde yeni sorunlara yol açacağından endişe duyuyoruz. 
    
Bu nedenle, uygulamanın bir an önce sonlandırılmasını diliyor, toplum sağlığını gerçekten koruyan ve geliştiren rasyonel politikaların hayata geçirilmesi gerektiğine bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Samsunlu 2018-09-12 22:19:32

Halkimiza iyi bakin isiniz ne oturun checkup yapın.ÇOK CALİSİNKİ DEVLET KALKİNSİN...

Avatar
ümitsiz 2018-09-13 14:15:08

Babam kanserden öldü
Annem kanserden ölmek üzere
Kimse demiyor ki (aile hekimleri yada tedavi görülen hastanede ki doktorlar tarafından) bu ebeveynlerin çocukları da kanser olabilir ,onları da bir tarama programından geçirelim !!!
Check up uygulaması doğru hatta çok geç kalınmış bir uygulama şunun için ;
Aile hekimlerinin , kendilerine gelen kanserli,bulaşıcı hastalığa yakalananlar yada diğer ağır hastalık geçiren hastaların,
diğer aile bireylerini de kontrol için çağırması gerekmektedir, bu hastalıklar yaş falan dinlemiyor.
Tamam hepimiz öleceğiz ama erken tanı ile hastanelerde çile çekmeden de bir ihtimal yaşayabiliriz.