Korona virüsü tedbirleri kapsamında takıların gelin ve damadın kuşağına takılması yerine zarf içinde kutuya atılması dolayısıyla kimin ne taktığının belli olmadığı için altın satışlarının oldukça düştüğünü ifade eden Salih Özman, açıklamalarda bulundu.
"10 BİLEZİK 3'E DÜŞTÜ"
Geline takılan altınların yanı sıra hediyelik alınan altınların da düştüğüne dikkat çeken Başkan Özman, “Altın fiyatları uzun zamandır durgun bir seyir gösteriyor. Altının şu anda bin 900 doların altına düşmez diye düşünüyoruz. Dünyadaki ve Türkiye’deki ekonomik durum da altın fiyatlarının aşağı düşmesini engelliyor. Dolayısıyla insanlar rahatlıkla altına yatırım yapabilirler. En çok altın satışı düğün sezonunda meydana geliyordu. Korona virüsü nedeniyle altın fiyatları artınca altın satışları da çok azaldı. Düğün yapacaklar aldıkları altın miktarını yüzde 60 oranında azalttılar. 2019 yılında geline 10 bilezik alınıyorsa şu anda 3-4 bilezik anca alınıyor. Altın takan eş dost ise geçen senelerde çeyrek altın takıyordu. Önce gram altın takmaya başladılar, sonra da yarım gram takmaya başladılar ya da hiç altın almadılar. Bunda altının yılbaşından itibaren yüzde 60’ın üzerinde arttı” dedi.
YÜZDE 60 AZALDI
Altın satışlarının pandemi öncesine göre çok azaldığını dile getiren Özman: “Pendemi dolayısıyla düğünlerin olmaması ya da takının yakaya takılmaması da altın satışlarını olumsuz etkiledi. Bizim kültürümüzde insanlar bu altınları ‘geldik, altın taktık’ ele güne karşı bir gösteriş olarak da kullanıyorlardı. Mütekabiliyet esasına göre; ‘sen bana şu kadar altın takmıştın, ben de sana bu kadar takıyorum’ mantığıyla takı töreni düzenleniyordu. Virüs ile birlikte takı töreninin kalkması, takıların zarf içerisinde kutuya atılması ve kimin ne taktığının büyük ölçüde anlaşılmaması da altın satışlarını olumuz etkiledi. Hem düğün yapanlar hem de hediye takanlar altın almalarını yüzde 60’dan fazla azalttı.” şeklinde konuştu.