Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu bünyesinde uzun yıllardır başarı ile sürdürülen ve son yıllarda çeşitli yaş ve kategorilerde dünya şampiyonlukları ve dereceleri alınmaya başlanan Paletli Yüzme Branşı, Okul Sporları Federasyonu’na dahil oldu.
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu resmi internet sitesinden yapılan açıklama şöyle:
“Paletli yüzme branşı Okul Sporları Faaliyetlerine dâhil oldu. Nisan ayı içerisinde tüm illerde okul sporları faaliyetlerinin yapılması, Mayıs ayı sonunda ise okullar arası Türkiye Şampiyonasının düzenlenmesi planlandı. Bu yıl katılımların bireysel olarak yapılarak tüm Türkiye’deki okulları katılımı beklenmektedir. Yapılacak okul sporları faaliyetlerinde tespit edilecek yetenekli ve başarılı sporcuların uluslararası arenada başarıya ulaşması hedeflenmektedir. Destekleri için Spor Genel Müdürlüğümüze teşekkür ederiz. Sualtı camiamıza hayırlı olsun.”
Federasyonun aldığı kararın yerinde olduğunu ve branşların genişletildikçe daha çok gencimizin, çocuğumuzun spora yöneleceğini vurgulayan Samsun Sportif Yaşam Akademisi G.S.K. Spor Koordinatörü Kaan Aydıngül şu ifadelere yer verdi:
FEDERASYON DÜNYA SUALTI SPORLARI KONFEDERASYONU'NDA SÖZ SAHİBİ KONUMDADIR
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu yeni yönetimi ile çok hızlı ve efektif işler yapmaya başladı. Federasyonumuz Türkiye’nin en başarılı amatör spor federasyonlarındandır. Ayrıca Dünya Sualtı Sporları Konfederasyonu’nda da yine en başarılı ve söz sahibi ülke federasyonu Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’dur. Üst düzey birçok kurulda yer almakta, hatta branşların dünyada gelişiminde ciddi söz sahibidir.
PALETLİ YÜZME BRANŞI TAMAMEN AYRI BİR SPOR BRANŞI
Paletli Yüzme branşı sualtı sporları branşlarına giriş anlamında temel branştır. Paletli Yüzme son zamanlarda, Yüzme eğitimlerindeki palet kullanımı ile karıştırılmaktadır. Ancak bundan çok farklı, tamamen ayrı bir spor branşıdır. Kullanılan malzemeler de ayrı özelliktedir. İnsanın suda, yardımcı bir malzeme kullanarak ulaşabileceği en yüksek hıza ulaşma çabasını içermektedir. Son derece teknik bir branştır. İçerisinde, belirli yaş grupları için Sualtı performansları da barındırmaktadır.
SU SPORLARINA İLGİ ARTIYOR
Samsun Sportif Yaşam Akademisi G.S.K. Paletli Yüzme ve diğer sualtı sporları branşlarını kurulduğundan beri aktive etmeye, yaymaya, sporcu yetiştirmeye çalışan bir kulüptür. Haber bizi çok heyecanlandırdı. Samsun’da Su Sporları branşında çeşitliliği arttıracak olan bu branş, gençlerimize de yeni bir yol açacağı için mutluyuz. Çocuklara ve ailelere yeni bir seçenek sunacak yeni bir spor branşın gelişimi için Samsun Sportif Yaşam Akademisi G.S.K. tüm bilgi birikimini Samsun’la paylaşmaktan mutluluk duyacaktır.
SAMSUN BİR SPOR ŞEHRİ
Samsun her zaman söylediğimiz gibi, gerçek bir spor şehri. Bunu şu anlamda söylüyoruz: Evet tesis olarak ciddi potansiyelimiz var; ancak sporcu olarak da ciddi kapasitemiz var. Bunun olabildiğince farklı branşlara aktarılması gerekiyor. Çünkü, belli branşlarda oluşan yığılmalar, çocuklarımızın sportif olarak geri plana itilmesine veya atıl halde spor yapmasına neden olabilmektedir.
SAMSUN SU SPORLARINDA ADINI DUYURABİLECEK POTANSİYELDE
Samsun’da su sporlarına ilgi çok fazla ve Paletli Yüzme branşında iyi derece alacak sporcular çıkacağını öngörüyoruz. Hatta iyi bir strateji ile kısa zamanda Türkiye’de adından söz ettirecek bir il olabilecek potansiyele sahip bir il Samsun. Bunun iyi planlanması gerek. Kısa zamanda gerekli temaslar sağlanarak ilgili tüm kurumlara bu konuda destek vermeye başlayacağız. Ne kadar çok çocuk spora başlarsa bir kazanç düsturu ile yolumuza ve kulübümüz uhdesinde yer alan farklı spor branşlarını ilimize tanıtmaya devam edeceğiz. Kulüp bünyesinde yer alan tüm branşlarımız, birçok spor branşına göre yaş yelpazesi gayet geniş ve hayat boyu yapılabilecek branşlardır.
Kulübümüz’den spor ile ilgili her konuda danışmanlık alabilirsiniz. Paletli Yüzme ve diğer Sualtı Sporları branşlarımız ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.
Paletli Yüzme kategorileri ve kullanılan malzemeler hakkında Aydıngül, şu şekilde bilgi verdi:
HAVUZ YARIŞLARI
•Suüstü Kategorisi: Genellikle monopalet ile suyun yüzeyinde yüzülür. Sporcular, nefes almak için başlarının önünde bulunan özel paletli yüzme şnorkelini kullanırlar.
Yarışma Mesafeleri:
– 50m – 100m – 200m – 400m – 800m – 1500m
– 4x100m – 4x200m Bayrak
– 4x50m Karma Bayrak
•Dip Kategorisi: Genellikle monopalet ile sualtında ve hiç nefes almadan yüzülür. Aynı zamanda en hızlı kategoridir.
Yarışma Mesafeleri:
– 50m
•Tüp Kategorisi:Genellikle monopalet ile sualtında yüzülür ve nefes almak için, içinde sıkıştırılmış hava bulunan sualtı tüpleri kullanılır. Sporcular tüpü yatay bir şekilde tutarak kendilerine engel olmamasını sağlarlar.
Yarışma Mesafeleri:
100m – 400m (400m yarışı ülkemizde düzenlenmemektedir)
•Çift Palet Kategorisi: Çift palet kullanarak ve “crawl” teknik ile yüzülür. Nefes almak için sporcuların şnorkel kullanması zorunludur.
Yarışma Mesafeleri:
– 50m – 100m – 200m – 400m
– 4x100m Karma Bayrak
AÇIK SU YARIŞLARI
Akıntı bulunmayan göl ya da denizlerde gerçekleştirilir. Dip ya da tüplü yüzme kategorileri bulunmamaktadır. Sporcular çift palet ya da monopalet kullanabilir.
Yarışma Mesafeleri:
– 6000m
– 4x2000m Karma Bayrak
MİLLİ SPORCULAR YETİŞTİRİLİYOR
CMAS (Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu) tarafından her yıl düzenlenen ve ülkemiz adına milli takımlar seviyesinde katılım gösterdiğimiz Dünya ve Avrupa Şampiyonaları bu branşın en önemli yarışmaları olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda dört yılda bir düzenlenen Akdeniz Plaj Oyunları gibi önemli yarışmalar da takvimde yer almaktadır. Ülkemiz 2015 yılı itibariyle üst düzey uluslararası yarışmalarda madalyalar kazanmaya başlamış olup yakaladığı ivmeyle Paletli Yüzme branşının önde gelen ülkeleri arasına girmiş bulunmaktadır.