Samsun haber - Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Sıfır Atık Projesi kapsamında kurulan Mekanik Geri Dönüşüm Ön Ayrıştırma Tesisi yılda 13 bin 680 ton katı atığı ekonomiye geri kazandırıyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan tesis sayesinde hem istihdam kapısı oluşturulurken hem de geri dönüşüm ile ekonomiye katkı sağlanıyor.
10 Milyon TL’lik yatırım ile faaliyetlerine başlayan tesis 110’u kadın olmak üzere 150 işçiye ekmek kapısı oldu. 24 sat aktif olarak çalışan tesiste günde 38 ton, ayda bin 140 ton, yılda ise 13 bin 680 ton evsel katı atık ayrıştırılarak işleniyor. Mekanik Geri Dönüşüm Ön Ayrıştırma Tesisi ayda 1.6 Milyon TL, yılda ise 20 milyon TL gelir elde ediyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Figen Akın yaptığı açıklamada “Geri dönüşüm sayesinde israfın önüne geçerek, ağaçların, minerallerin ve su kaynaklarının korunmasına katkıda bulunulmuş oluyoruz. Atık, maddelerin ve çöplerin taşınması veya depolanması gibi problemlerin ortadan kalkmasını sağlar. Hammadde tüketiminin azalmasına neden olur. Gereksiz enerji kullanımının önüne geçer. Kullanılamayan, atık maddelerin yepyeni bir ürün olarak tüketicilerin hizmetine sunulmasını sağlar. Çevre açısından tüketim malzemesi üretimi için yeni ham madde arayışına girilmesini büyük ölçüde azaltır. Böylelikle hem hava hem de çevre kirliliğinin önüne geçer. Sera gazı emisyonunun da düşmesine katkıda bulunur” dedi.
Çöp diye bir şey yoktur. Mutlaka %100 geri dönüşüme geçmeliyiz. Hem ham madde ihtiyacını da bir nebze böyle karşılarız. Plastiğin ham maddesi petrol olduğunu unutmayalım.