Protein vücudun sahip olması gereken en büyük besin değerlerinden biri. Ciğerde bu anlamda vücudun günde yüzde 40 oranında protein ihtiyacını karşılayan bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle B12 vitamini açısından zengin olan ciğerin bağışıklığı güçlendirmesi, metabolizmayı hızlandırması gibi bir çok faydalı etkene sahip olduğu ortak bir görüş.
Peki ciğer alırken en çok neye dikkat edilmeli ? Sakatatçılara göre bu oldukça basit.
Kış aylarında oldukça fazla tüketilen ciğerin taze olup olmadığını anlamak için ciğerin sakatatçılar rengine bakılması gerektiğini söylüyorlar. Ciğer alırken renge dikkat edilmesi söylenirken rengi parlak olan ciğerin taze olduğu anlamına geldiğini belirtiliyor.
Rengi soluk ve matsa ciğerin taze olmadığını söyleyen sakatatçılar, ciğerin alındıktan sonrada 1-2 gün içinde tüketilmesi gerektiğini vurguluyorlar.
Ciğerin kış aylarında daha fazla tüketilen bir ürün olduğunu belirten sakatatçı Uğur Şen, "Ciğer günlük tüketilen bir üründür. En fazla tüketilen dana ciğeridir. Genelde, Arnavut ciğeri, Edirne ciğeri, şiş, tava kızartma olarak tüketiliyor. Ciğerin taze olmasını canlı, parlak ve uykuluk dediğimiz iç kısımının beyaz olmasından anlayabiliriz. Ciğerde yeşillenme de olmamalıdır. Vatandaş ciğeri alınca dolaba koyarak bir iki günde tüketmelidir. Eğer pişirilip buzluğa koyulursa saklama süresi daha fazla uzar" dedi.
Taze bir ciğerin parlak olması gerektiğini belirten kasap Orhan Değerli, "Ciğerin canlı-kanlı olması gerekir. Vatandaşların buna dikkat etmesi gerekir. Ciğere talep fazla. Müşterisi genelde bellidir. Kilosunu 25 liradan satıyoruz. Ciğerin saklama süresi kısadır. Vatandaşların bun dikkat etmesi gerekir" diye konuştu.
15 Ocak 2017 Pazar 12:57