Samsun haber - Tüm Emekli-Sen Samsun Şube Başkanı Ali Yılmaz, işçi emeklilerinin son durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Yılmaz, emeklilere çeşitli imkanlar sunulmasından bahsederek yıllarca çalışmış emeklilere devletin borçlu olduğunu vurguladı. Emeklinin yıllarca çalıştığını ve karşılığını alması gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Biz çalışırken en genç yıllarımızda tüm emeğimizi; bir kısmımız tarlalarda, bir kısmımız okullarda, bir kısmımız hastanelerde, yine kömür ocaklarında, fabrikalarda üreterek emekli olmuş insanlarız. Bizim emekliler olarak bu alanların hepsinde izimiz var. Bu emeklilerin bu genç yıllarında harcadığı efor, enerji tükettiği alanlardan emekli olduktan sonra rahat yaşam sürdüremiyor” dedi.
“Türkiye’de 350 ile 580 Euro arasında”
Dünya ortalamasına göre Türkiye’de emeklinin aldığı maaşın çok düşük olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Dünyada emeklilere bakacak olursak; Yunanistan’da bir emekli maaşı 2000 Euro, Lüksemburg’da 1858 Euro, İspanya’da 1843 Euro, Avusturya’da 1796 Euro, İtalya’da 1772 Euro, Türkiye’de ise son zamlarla 350 ile 580 Euro arasında. Şimdi bir işçi emeklisi Türkiye’de en az 1402 tl emekli maaşı alıyor. En yükseği de 2596 tl. Son zamlar sadece 80 ile 140 tl arasında. En yüksek emekli maaşı alanlar, en düşük emekli maaş alanlar arasında bu kadar artış var” diye konuştu.
“Verdiği vergilerin karşılığını maaşla alıyor”
Bir emeklinin insanca yaşayabilmesi için, emekli maaşlarının yanında başka şeylere de ihtiyaçları olduğunu söyleyen Yılmaz, “Bunlardan bir tanesi, emekli maaşlarından vergi kesilmemesi gerekir. Zamanında verdiği vergilerin karşılığını maaşla alıyor. İkincisi; yılda en az iki defa ikramiye alması gerekir. Üçüncüsü; emeklilerin doğalgaz, elektrik ve su faturalarında belli bir indirimden yararlanması gerekir. Yine emeklilerin hastanelerde katkı paylarından tutun da ilaç aldığı zaman eczanelere ödediği paralara kadar hiçbir kesinti ve ücret alınmaması lazım” şeklinde konuştu.
“Devletin emekliye bir borcu var”
Emeklilerin birçok şeyden faydalanmaları için bazı uygulamaların yapılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Bir başka çok önemli bir konu, emeklilerin hastanelerde emekliler bölümünde tedavi edilmeleri gerekir. Şehir içi ve şehirler arası taşımalarda, emeklilere belli bir indirim uygulanması gerekir. Emekliler, çalıştığı zamanlarda da ücretleri düşük olduğu için gerekli tatil olanaklarından yararlanamadıkları için, emeklilere dinlenme tesisleri gibi indirimli tatil olanakları oluşturulması lazım. Emeklilerin istediği bunlar. Yoksa emeklilerin bugün bir grev hakkı yok, lokavt hakkı yok ama emekliler kesinlikle toplu pazarlık yapabilmeli ve sorunlarını hükümete duyurabilmelidirler. Bunun dışında, yıllarca uğraşmış, bu ülke için çalışmış insanlara bu devletin, hükümetin, yönetimin bir borcu var” dedi.
“Emeklinin yüzü gülerse halkın da yüzü güler”
Emekli maaşlarına gelen zamlardan da bahseden Yılmaz, “Emekli maaşlarına %5,5 bir zam oldu. Bu %5,5’tan %1,5’u enflasyon farkından, diğeri de zaten devletin sözleşmeyle verdiği zamlar. Emeklilerin durumu hiç iyi değil, hiçbir tanesinin yüzü gülmüyor. Emeklilerin yüzünün gülmesi gerekiyor. Dünyada parayla satılamayan şeylerden biri de tecrübedir.Bu tecrübe emeklilerde var. İşçide işçi tecrübesi var, öğretmende öğretmen tecrübesi var, doktorda doktorun tecrübesi var. İşte bu insanların yüzünün gülmesi lazım. Onların yüzü gülerse, mutlaka halkın da yüzü güler diye düşünüyorum. Türkiye’de 12 milyon emekli var, bu kadar emeklinin yüzünü güldürmek için biraz daha çaba sarf edilmesini istiyoruz, buna Türkiye’nin gücü yetiyor” diye ifade etti.
Haber: Dilek Alabulut
SADAKA MAAŞI BENİM MAAŞIMDA ÇOK. 27 YIL ÇALIŞTIM 1150 ALIYORUM..
emekli maaşı en az 2000 tl net olmalı 2 maaşda bayramlarda ikramiye olmalı
İnşAllah devletimiz mart ayında yapılacak toplantıda biz sayın emeklilerimize istenilen dini bayramlarda ikramiye verecektir ben inanıyorumki o toplantı hayırlı olacaktır saygılarımla