Samsun haber - Samsun'un Bafra ilçesi'nde bulunan OSB'nin adı Samsun-Bafra Karma ve Medikal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak değiştirildi. Dünyada ise cerrahi el aletleri üretiminde Almanya ve Pakistan'ın ardından Samsun geliyor. Samsun'da cerrahi el aletleri üretimi yapan 45 firma bulunuyor. Firmalar ürettiği ürünleri ABD, Çin, Kolombiya, Vietnam, İsviçre, İngiltere, Almanya, İtalya, Kenya, Azerbaycan, Gürcistan gibi 70 ülkeye satıyor. 2011 yılında üretime başlayan firmalar Medikal Sanayi Kümelenme Derneği (MEDİKÜM) çatısı altında daha da güçlenecek üretime devam edecek.
HEDEF YERLİ ÜRETİM
Samsun'da 15 bin çeşit cerrahi alet üretimi yapılırken bu sektörde 2 bin kişi istihdam ediyor. Sağlık Bakanı ve Samsun Milletvekili Ahmet Demircan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Türkiye sağlık sektöründe elindeki teknolojiyi ve üretim gücünü hizmete sunacak. Yerli üretiminin önünü açacağız. Her şeyi dışarıdan almak istemiyoruz. Türkiye'nin bunu yapacak kapasitesi var. Bununla ilgili her türlü çalışmalar devam ediyor" dedi. Bakan Demircan'ın bu açıklamasının ardından çalışmalar hız kazandı.
FİRMALAR TOPLANACAK
Samsun-Bafra Karma ve Medikal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürü Recai Akçer, sektördeki tüm firmaların Bafra'da toplanacağına dikkat çekerek, "Geçen Ocak ayında burası 17 trilyon 400 bin TL tutarla 2'inci etabımız yatırım programına alınmıştı. Şimdi alt yapısının ihale çalışmalarını yapıyoruz. Sektörde üretim yapan tüm firmalar burada toplanacak. Böylece dünyanın en büyük üretim merkezi oluyoruz. Bafra İlçesi'ndeki Organize Sanayi Bölgesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın destekleri ile tıbbi teknoloji, medikal cerrahi el aletleri üretiminde 228 hektar alanla dünyanın en büyüğü oluyor. Bugün halen cerrahi el aletleri üretiminde dünyada Almanya ve Pakistan'ın peşinden Samsun geliyor. 45 firmanın bir araya gelmesiyle kısa adı MEDİKÜM olan Samsun Medikal Sanayi Kümesi Firmaları kuruldu. Yapılan güç birliği devletinde dikkatini çekti. Sektörün giderek büyümesi üzerine yaklaşık 572 bin metrekare alan üzerine sanayi parsellerinin tahsisleri ile kurulan 1'inci etabın ardından 2'inci etap çalışmalarımız başladı. Bugün gıda sanayi, demir çelik, tarım aletleri, çevre ilaçları, geri dönüşüm tesisi, ısı elemanları üretimi, araç körükleri imalatının yanında dünyanın en büyük cerrahi el aletleri üretim merkezinin bu yıl alt yapısını yaparak sektördeki üretim yapan firmalarımızın hepsini burada bir araya toplayacağız" diye konuştu.
ÜRETİM MERKEZİ OLACAK
Samsun'un üretim merkezi olacağını belirten Akçer, "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da Medikal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak tescil edilmesinin ardından geçen Ocak ayında yatırım programına alınması ile alt yapı için çalışmalar başlatılmıştır. Samsun buranın tam faaliyete geçmesi ile birlikte marka değerini daha da güçlendirmenin ötesinde ülkemizin de gurur veren üretim merkezi olacaktır" diye konuştu.
Bafranin il olmasına katkı sağlar bu tür fabrikalar baframiz dahada gelişmeler daha çok yatırım almalı.