Samsun Haber – Samsun’da farklı şekillerde bir çok kadının öldüğü, tecavüz edildiği ya da delik deşik edildiği haberleri duyduklarını söyleyen CHP İl Kadın Kolları Başkanı Hatice Çakır, “Önceden eğitim seviyesi düşük genellikle kırsal kesimlerde duyduğumuz bu haberler günümüzde şehir merkezlerinde görülmeye başlandı” dedi.
Kadına yönelik şiddet ülkemizde yaygın bir toplumsal sorundur
Ülkemizde kadına yönelik şiddetin yaygınlığını şiddetle kınayan Başkan Hatice Çakır, “İçimiz acıya acıya gördüğümüz haberler de; kadının gözündeki morluk, çekilen saçları, yerde tekmelenmesi, kafasında kırılan eşyalar, yüzüne inen yumruklar yetmiyormuşçasına yaşadığı işkencenin en büyüğü bunları çocuğunun gözü önünde olması, nasıl bir acıdır. Bu üzücü duruma basın ve sosyal medya yolu ile sık sık tanık olmaktayız. Ülkemizde kadına yönelik şiddetin yaygınlığını, kadının şiddet karşısındaki çaresiz kalışını ve şiddete uğrayan kadının nasıl yardım alması gerektiği konularında ne yazık ki bilgisizliğini görmekteyiz. Keşke bu üzücü şiddet olayları yaşanmasa da kadın da bu konuda bilinçlenmek zorunda kalmasa. Bunun için, yasal düzenlemelere, koruyucu, önleyici ve müdahale edici çalışmalara, şiddete uğrayan kadınlara yönelik koruma toplumsal duyarlılığın ve toplumsal bilincin arttırılmasına ve daha ahlaklı, daha vicdanlı bireyler yetiştirilmesine öncelik verilmelidir. Şiddet, sonuçları ile bireylerin psikolojik ve fiziksel sağlığını derinden etkileyen bir yıkımdır. Kadına yönelik şiddet, ülkemizde vicdanlarda derin yaralar açmaktadır. Şiddet ne biçimde olursa olsun kadınların hayatına korku ve güvensizliği sokmakta, temel hak ve özgürlüklerini kullanmalarını engellemektedir. Kadına yönelik şiddet, kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının ihlalidir” diye konuştu.
Başkan Çakır sözlerine şöyle devam etti: “2017 yılında kadına şiddet vakaları ile ilgili açıklama yapan Samsun Cumhuriyet Başsavcılığının açıklamasına göre; ‘Samsun'da 2017 yılında meydana gelen kadına yönelik şiddet nedeniyle; Samsun Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2 bin 289 soruşturma evrakı açılmış, soruşturma evraklarının 967 adedi yargılanması için mahkemeye gönderilmiş, 835 adedine kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş, 63 adedi ise yetkisizlik ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilmiş, 780 olaya ilişkin soruşturmaya ise halen devam edilmektedir. Samsun Aile Mahkemelerinden bin 975 tedbir kararı aldırılmıştır. Uygulanan şiddet nedeniyle 2 kadın vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine(ŞÖNİM) bin 111’i kadın ve refakatindeki 157 çocuk ile 52 erkek başvurmuş ve konuk evlerine yerleştirilmiştir. 66 şiddet mağdurunun adres ve kimlik bilgilerinin gizlenmesine karar verilmiş, şiddet Önleme ve İzlem Merkezi tarafından 3 bin 609 kişiye rehberlik, mesleki danışmanlık ve farkındalık eğitimi verilmiştir’ Maddi ve manevi bütünlük hakkı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, ifade özgürlüğü, eğitim hakkı ve çalışma hakkı gibi birçok hak ihlalini de içine almaktadır. Doğumdan ölüme kadar hayatın her anında varlıklarını hissettiğimiz, bizi biz yapan değerli kadınlarımıza yönelik şiddetin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması, öncelikle devletin ve iktidarın ilgili tüm kurumlarıyla sorumluluk üstlenmesi, ilgili tüm sivil ve resmi kuruluşlarla işbirliği yaparak, bu sorunun ortadan kaldırılması için gerekli politikaların bir an önce yaşama geçirilmesini diliyorum ve ‘Kadına şiddete hayır’ diyerek haykırmaya devam ediyoruz”
Haber: Ekrem BİRCAN