banner388

Fındık bahçelerinde kahverengi kokarca alarmı: İşte zararları!

Samsun’un Çarşamba Ovası’nda yer alan fındık bahçelerinde kahverengi kokarcalarda artış gözlemleniyor.  Bu böceklerin ise fındıklara zarar verdiği biliniyor.

Fındık bahçelerinde kahverengi kokarca alarmı: İşte zararları!

Samsun’un Çarşamba Ovası’nda yer alan fındık bahçelerinde kahverengi kokarcalarda artış gözlemleniyor.  Bu böceklerin ise fındıklara zarar verdiği biliniyor.

03 Temmuz 2024 Çarşamba 20:36
Fındık bahçelerinde kahverengi kokarca  alarmı: İşte zararları!

Çarşamba Ovası’nda, çoğunlukla fındık bahçelerinde; sıklıkla kahverengi kokarca böceği görüldüğü iddia edildi. İddialar üzerine bahçeleri ziyaret eden Ziraat Odası ekipleri birtakım kontroller gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen bu kontroller sonucunda; hasat kaybına neden olduğu bilinen kahverengi kokarca zararlısının arttığı gözlemlendi.

ÇOTANAKLAR DÖKÜLÜYOR!

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, kahverengi kokarca böceği ile nasıl mücadele edileceğiyle ilgili birtakım uyarılar gerçekleştirdi. Konunun detayına inen Aydemir, “Üreticilerimizin şikayetleri üzerine kontrol ettiğimiz fındık arazilerinde kahverengi kokarca zararlısı yumurta paketi, nifn ve erginlerinde artış olduğu gözlenmiştir. Zarar verdiği fındıklarda çotanaklar dökülmeye başlamıştır. Bahçelerin kontrol edilerek yoğunluğa göre mücadele yapılması, zararlının çoğalmasını engellemek açısından büyük önem arz etmektedir. Kahverengi kokarca için kimyasal mücadelede kullanılacak ruhsatlı bitki koruma ürünleri Tarım ve Orman Bakanlığımız Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanında belirtilmiştir. Mücadelede başarılı olması açısından zararlıya karşı Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünleri ile tavsiye edilen uygun dozlarda mücadele edilmesi gerekmektedir" sözlerini aktardı. Aydemir bu sözlerine; detaylı bilgi için üreticilerin ziraat odasıyla iletişime geçebileceklerini ekledi.

KAHVERENGİ KOKARCA BÖCEĞİNİN ZARARLARI NELER

Hasat kaybı: Kahverengi kokarca, meyve ve sebzelerde delikler açarak veya doku hasarı yaparak ürün kalitesini ve miktarını azaltabilir.

Meyve deformasyonu: Böcekler, meyveleri sapından veya daldan emerek beslenirken meyvelerde deformasyonlara neden olabilir.

Virüslerin yayılması: Bazı durumlarda, kahverengi kokarcalar bitkilerde yarattıkları yaralar aracılığıyla virüslerin yayılmasına neden olabilirler.

Ticari değer kaybı: Zarar görmüş ürünler ticari olarak daha az değerli olabilir veya market değerini tamamen kaybedebilir.

Kaynak: İHA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.