banner388
banner390
banner408

Fruktoz şekeri arıların ömrünü kısaltıyor

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Güler, fruktoz şekerindeki tehlike ile ilgili konuştu.

Fruktoz şekeri arıların ömrünü kısaltıyor

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Güler, fruktoz şekerindeki tehlike ile ilgili konuştu.

10 Kasım 2017 Cuma 15:09
Fruktoz şekeri arıların ömrünü kısaltıyor

Samsun Haber - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Güler, fruktoz şekerinin arıların ömürlerini kısalttığını açıkladı. Pro. Dr. Ahmet Güler, mısırdan elde edilen glikozun bazı aşamalardan geçirilerek fruktoza dönüştürüldüğünü belirtti. 


"TÜRKİYE'YE YILDA 500 BİN TON FRUKTOZ GELİYOR"

Şekerin mısırda nişasta olarak depolandığını belirten Prof. Dr. Ahmet Güler, "Nişastadaki şeker ise glikozdur. Glikoz tatlı değil bunun için glikoz fruktoza döndürülüyor. Neden fruktoza dönüştürülüyor? Çünkü fruktoz şekeri glikoza göre 2-3 kat daha fazla tatlı. Nişastadan elde edilen glikoz; enzim, sıcaklık ve asitle muamele edilerek birçok işlemden geçirildikten sonra fruktoza dönüştürülüyor. Yüzde 42'si şeker yüzde 92'ye kadar çıkartılıyor. Örneğin bir kişi 'ben 3 kaşık glikoz kullanacağıma bir kaşık fruktoz kullanırım çünkü bu aynı tatlılık seviyesini karşılıyor' diyor. Dünyadaki bütün içeceklerde kullanılan şeker fruktozdur. Çikolatalarda, baklavalarda fruktoz kullanılıyor. Sıvı haldedir ve bala çok benzer. Normal şekere göre ucuzdur. En büyük üreticisi dünyada Amerika'dır. Amerika'da üretilen mısırların yüzde 90'ı GDO'ludur. Bizde ondan üretilen fruktozu alıyoruz. Amerika'dan Türkiye'ye yılda 500 bin ton geliyor. Biz şeker pancarına kota koyarak Amerika'nın ürettiği bu ürünü alıyoruz. Bu doğru bir şey değil. Çünkü burada sürdürülebilirlik yok. Amerika 10 yıl sonra ben şeker vermiyorum dediğinde ne olacak! Amerika'da bile fruktoz kullanımı ile çok ciddi davalar var. Amerika'da ünlü bir içecek markası mahkemeye verildi" ifadelerini kullandı. 


"ARILARIN BESLENDİĞİ BU ŞEKERDEN BAL ÜRETİLİYOR"

Fruktozun arılar üzerindeki etkisi hakkında konuşan Güler, "Biz 7-8 yıl boyunca fruktozun arılarla olan ilişkini çalıştık. Bu şekerin işçi arıların ömrünü kısalttığını gördük. Arının kışlama kabiliyetini azalttığını gördük. Türkiye'de bazı arıcılar fruktoz kullanıyor. Çünkü, daha ucuz, daha kolay. Ucuz olması arıcıları da cezbediyor. Ama biz bu şekerlerin arı beslemede kullanılmasını önermiyoruz. Arıların beslendiği bu şekerlerden bal üretiliyor. Bunu insanlarda tüketiyor. Biz insan sağlığı üzerine etkisini araştırmadık. Bu araştırılabilir. Biz arılara etkisi konusunda 4 makale yazdık ve dünyanın sayılı bilimsel dergilerinde yayınlandılar. Ama bu konu maalesef ülkemizde pek bilinmiyor. İnsanların bu konuda dikkatli olması gerekir" dedi. 

Son Güncelleme: 10.11.2017 15:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.